Οικονομική κρίση στη Λήμνο

Πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, φαίνεται ότι έχει η οικονομική κρίση την οποία διανύουμε. Ο φόβος για το αύριο και η αβεβαιότητα που δημιουργούν το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμών, δοκιμάζει σημαντικά τους δείκτες διαβίωσης των περισσοτέρων ανθρώπων.

H περιπέτεια της οικονομικής κρίσης δείχνει να έχει επηρεάσει το κόστος ζωής των φτωχών νοικοκυριών στη Λήμνο με ένα δυσανάλογα σκληρό τρόπο, όπου το 75% του πληθυσμού του νησιού τόσο στα χωριά όσο και στις πόλεις της Μύρινας και του Μούδρου, έχει επηρεαστεί αρνητικά. Τα προβλήματα που τους απασχολούν έχουν μονιμότερα και βαθύτερα αίτια αλλά όταν συνδυάζονται με διάφορες αφορμές παρεκτρέπουν συνολικά την κοινωνική λειτουργία και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.

Αν τώρα προσπαθήσουμε να βρούμε τα αίτια της οικονομικής κρίσης   παρατηρούμε ότι εδώ και μια δεκαετία ο τραπεζικός τομέας και η χρηματιστηριακή αγορά κινούνται σε μια διαφορετική 

κατεύθυνση από την πραγματική οικονομία. Με τον τεχνητά διογκούμενο χρηματοπιστωτικό τομέα στις αρχές τις δεκαετίας έγινε η μεγαλύτερη νόμιμη μεταφορά πλούτου από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα στους λίγους προνομιούχους που είχαν τον έλεγχο.

Σε αυτό το  προβληματικό πλαίσιο η δομημένη κατά τα πρότυπα της αγοράς κοινωνία, οι χρόνιες υπερβολές,  η αύξηση της ρευστότητας, τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων γίνεται εδώ και χρόνια κύρια μέσω επέκτασης της πίστωσης. Ελάχιστοι στηρίζονται συνολικά σε ίδιους οικονομικούς πόρους ή σε πόρους που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιπτώσεις της κρίσης δεν αποτυπώνονται μόνο στην οικονομία των νοικοκυριών, αλλά και στον ψυχισμό και στην καθημερινότητα των Λημνιών. Κατάθλιψη, άγχος, στρες γνωρίζουν μέρες πρωτοφανούς έξαρσης. Η εγκληματικότητα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Ο δανεισμός των   νοικοκυριών έχει χτυπήσει κόκκινο. Έγιναν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, τα προβλήματα ξεφυτρώνουν πολλαπλάσια, σαν τη Λερναία Υδρα. Παράδειγμα, η ενδοοικογενειακή βία, που αυξήθηκε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η στενοχώρια, η κατάθλιψη, χρέη που διογκώνονται, ευνοούν την κατανάλωση αλκοόλ.  Αυτό έχει ως συνέπεια ασθένειες, όπως η κίρρωση του ήπατος, άμεσα συνδεδεμένη με το οινόπνευμα, να σημειώνουν αύξηση  .  

Τα παιδιά βιώνουν σε μεγάλο ποσοστό τις συνέπειες της κρίσης.    Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ανεργίας γίνονται εμφανείς και στην υγεία των παιδιών. Η απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης που συνοδεύει την απώλεια εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των οδοντιατρικών περιστατικών, τα οποία ευθύνονται για τον μεγάλο αριθμό των σχολικών απουσιών.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι  η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις όπως αύξηση των αυτοκτονιών, του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεργία σε ποσοστό 20-25% με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των πληθυσμών οι οποίοι πλήττονται. Με δεδομένο ότι στις μέρες μας ένας στους δύο εργαζόμενους αισθάνεται ανασφάλεια, είναι λογικό, λένε οι ειδικοί, να έχουν αυξηθεί   τα περιστατικά που προστρέχουν σε μια εφημερία του νοσοκομείου.

Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε αναλογία με την κακή υγεία, γι’ αυτό επισημαίνουν ότι η φτώχεια διεθνώς είναι η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας των πληθυσμών.

 Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, η απόλυση ενός εργαζόμενου υπό καλές οικονομικές συνθήκες τον βάζει να διερωτάται γιατί συνέβη σ’ αυτόν. Η απόλυσή του όμως, κάτω από μια γενικευμένη κρίση όπου χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ένα συνολικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να βρει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει.

Πώς θα βγούμε από την κρίση

 Θυμάστε την διαφήμιση «ο επιμένων Ελληνικά»; Αν αγοράσεις ξένα προϊόντα ή από ένα ξένο πολυκατάστημα, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων σου θα πάνε στην ξένη αγορά και θα ενισχύσεις την οικονομία τους. Αν όμως αγοράσεις ελληνικά προϊόντα και μάλιστα από ελληνικό κατάστημα, τα χρήματά σου θα ενισχύσουν τη δική μας οικονομία.
  
Αν όλοι κάνουμε το ίδιο, θα μειώσουμε σίγουρα τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και σε βάθος χρόνου θα ανακάμψουμε. Μην περιμένετε από τους πολιτικούς λύσεις. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία.

 Να γίνουμε όλοι ΕΝΑ. Να σταματήσουμε να ρίχνουμε ο ένας τα βάρη στον άλλο για το ποιος ευθύνεται. Οι υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι και γνωστοί και συγκεκριμένοι. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε μερικά πολύ απλά πράγματα.

1) Να καταλάβουμε ότι η κρίση είναι τεχνητή και όπως φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ο σκοπός της είναι η οικονομική εξόντωση όλων (και ειδικά των ασθενέστερων)

2) Να κατανοήσουμε ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται ασύστολα σε βαθμό που έχει πια καταληθεί. Κατά τη γνώμη μου ελάχιστα άρθρα έχουν απομείνει και ακόμα δεν έχουν παραβιαστεί.  

3) Να απαντήσουμε σε όσους μας εξουσιάζουν ότι στις επόμενες εκλογές οι επιλογές μας θα είναι πολύ υπεύθυνες και δεν θα αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια τους αμαχητί.

...; Μην ξεχνάμε ότι σε λίγο καιρό, στις εκλογές, φοβάμαι ότι θα ξαναδούμε πολύχρωμα σημαιάκια και θα ακούσουμε πάλι υποσχέσεις από τα μπαλκόνια και τις πλατείες. Δεν χρειάζετε να πάμε, ΟΥΤΕ να τους πιστέψουμε. Το τρυκ είναι γνωστό. 35 χρόνια βλέπαμε το ίδιο έργο με ανακυκλωμένους ηθοποιούς.

Ας δούμε ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που η κοινωνία θα τους δώσει τη θέση που τους αξίζει και θα βοηθήσουν πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.