Λέγονται πολλά για το «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής», όπως είναι ακριβής τίτλος της συμφωνίας που έκανε το ελληνικό κράτος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι επίπτωση όμως έχει στη ψυχική υγεία των Ελλήνων;
Όλες οι σταθερές, οι βεβαιότητες τις οποίες είχαμε μάθει, γενεές και γενεές, αρχίζουν και χάνονται. Δημιουργείται μία ζοφερή απαισιοδοξία. Είναι αυτό το οποίο έχουμε ονομάσει «εθνική κατάθλιψη»
- Ακεφιά, θλίψη, ιδέες ανικανότητας και αναξιότητας
- Κόπωση, αδυναμία, βραδυκινησία
- Ανησυχία, φοβία, δυσκολία στη συγκέντρωση:
- Αϋπνία, ανορεξία, απώλεια βάρους, μείωση libido.
Σε καταστάσεις βαριάς μορφής τα συμπτώματα μπορεί να :
- Επιθετικότητα που έχει στραφεί προς τα έσω.
- Απώλεια αντικειμενικού στόχου ως προσωπικότητα.
- Απώλεια της αυτοεκτίμησης του ατόμου.
- Αρνητική αντίληψη για τον εαυτό του, τις εμπειρίες του και το μέλλον του
- Απώλεια του προσωπικού ρόλου που θα παίξει στη ζωή.
- Απώλεια του νοήματος της ζωής.
- Γενική νέκρωση συναισθημάτων και απάθεια σε σημείο διαταραχής
Στην πραγματικότητα η σοβαρή αυτή οικονομική κρίση, όπως αυτή που ζούμε, έχει σοβαρές αλλά όχι εντελώς διευκρινισμένες επιπτώσεις στην υγεία σε αντίθεση με τις κυκλικές οικονομικές κρίσεις στη διάρκεια του επιχειρηματικού κύκλου.
Ο Έλληνας για να αποφύγει αυτό τη δυσάρεστη αίσθηση της ‘μνημονίασης’ πρέπει να σταματήσει να πιστεύει ότι είναι μονόδρομος, το να σου υποδεικνύουν οι ξένοι πως θα τον σώσουν, το πώς θα τον κυβερνήσουν οι δανειστές.
Θέλει εξυγίανση του κράτους, της οικονομίας, με δραστική μείωση των χρεών. Θέλει να αγωνιστεί για μια Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική. Πρωτοπόρο και παράδειγμα προς μίμηση. Όχι ένα ταπεινωμένο επαίτη δανεικών.
Χρειάζεται ελπίδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.