Με την ελληνική οικονομία να έχει σπάσει τα αρνητικά ρεκόρ διεθνώς το 2010 και με τις προβλέψεις για το 2011 να είναι δυσμενείς για τη χώρα μας, το πιθανότερο σενάριο να αυξηθούν τα ποσοστά των δανείων που δεν μπορούν να πληρωθούν από τους οφειλέτες, προκαλώντας μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που ξεκινούν από τον κίνδυνο πτώχευσης των τραπεζών και την άσκηση ανοδικής πίεσης στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της Ελληνικής οικονομίας από τους διάφορους επώνυμους ‘επενδυτικούς οίκους’ .
Αν αυτό συμβεί τελικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό μη ικανών αλλά και μη διατεθειμένων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους δανειοληπτών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές διαταραχές και κοινωνική αστάθεια όταν οι τράπεζες επιδιώξουν να διεκδικήσουν νομικά την αποπληρωμή αυτών των δανείων.
Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στην πολιτική ηγεσία και οι σχετικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν έχουν ως στόχο να μαλακώσουν τις συνέπειες της νέας αυτής κρίσης . Οι τραπεζίτες από την άλλη μεριά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πουλήσουν με έκπτωση τα προβληματικά δάνεια με μεγάλη έκπτωση σε επενδυτές οι οποίοι θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να κινηθούν οι ίδιοι νομικά εναντίον των Ελλήνων πολιτών. Οι φήμες λένε ότι η συνεργασία Εθνικής και Alpha που ακούστηκε τελευταία έχει ήδη αρχίσει προς αυτόν τον τομέα.
Η πώληση αυτή των δανείων σε ιδιώτες στη οικονομική γλώσσα ονομάζεται τιτλοποίηση. Η τιτλοποίηση λοιπών των δανείων είναι νέα στην Ελλάδα με το σχετικό νόμο που την επέτρεψε να έχει ψηφιστεί το 2003. Οι τράπεζες θα περιμένουν την Εθνική και την ALPHA να κάνουν την αρχή και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν στα βήματα τους προσπαθώντας να ξεφορτωθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων υψηλού ρίσκου, δηλαδή αυτών που θα θεωρούν πολύ δύσκολο να αποπληρωθούν.
Όσο αυτή η διαδικασία θα εξελίσσεται θα αυξάνεται το ποσοστό της ελληνικής ιδιωτικής περιουσίας που θα αλλάζει ιδιοκτήτη με ωφελημένους βέβαια τους ξένους επενδυτές και δανειστές που αγόρασαν τους τίτλους.
Η νέα αυτή κρίση που πλησιάζει αναμένεται να προκαλέσει νέο πλήγμα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Με τις ελληνικές τράπεζες να είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας και με την πόρτα των αγορών να είναι κλειστή γι’ αυτές, στην περίπτωση που η αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπεράσει ένα σημείο αντοχής των τραπεζών μετρίου μεγέθους μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή που θα απειλήσει να οδηγήσει κάποιες από αυτές στην πτώχευση.
Το κυριότερο, όμως, είναι πως η νέα κρίση αναμένεται να χτυπήσει χιλιάδες νοικοκυριά επιδεινώνοντας μία κατάσταση που είναι ήδη δραματική. Ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι η εφαρμογή ενεργειών ‘όπως η πίεση στη ΕΕ για την έκδοση Ευρωομόλογου, να επιμείνει στην έκδοση από την ΕΚΤ του Αναπτυξιακού Ευρωπαϊκού Ομόλογου, να ζητήσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δις., να προσπαθήσει στη κατεύθυνση μείωσης του κόστους δανεισμού και τέλος να προβεί στην επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.