Ο Λημνιός γιατρός Αριστείδης Τσοτρούδης είναι ένας μοναδικός ερευνητής και λάτρης της ιστορικής μνήμης και της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.
Το 2008 μάς έδωσε το βιβλίο «Η Μεγάλη Συμφορά της Λήμνου», ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων της πυρκαγιάς στις 9-9-1939 στη Μύρινα. Μέσα στο 2009 κυκλοφόρησε ένα ακόμα σπουδαίο ιστορικό έργο για τους Λημνιούς ήρωες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τις ηρωικές μορφές της Λήμνου από την απελευθέρωσή της το 1912 μέχρι το 1953.
Σε αυτό το βιβλίο του, ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη περιδιάβαση στα ιστορικά γεγονότα από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 μέχρι και τον πόλεμο της Κορέας με αναφορές στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, στο Μεσοπόλεμο, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κατοχή, στην Αντίσταση, στον Εμφύλιο. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλυτική αναφορά σε κάθε ένα ήρωα Λημνιό ξεχωριστά, φέρνει στην επιφάνεια ιστορικές μνήμες. Πολλές οικογένειες έμαθαν για τους ένδοξους νεκρούς τους από την έγκυρη αυτή έκδοση του βιβλίου του.
Μέσα σε χαλεπούς καιρούς ο συγγραφέας φανερώνει την αγάπη για τον τόπο του και τους συμπατριώτες του. Και όπως σημειώνει στο πρόλογό του «Βασικός σκοπός της έκδοσης είναι να τιμήσω αυτούς που έπεσαν για την Πατρίδα και να αποτελέσουν παράδειγμα για μας που ζούμε σήμερα ελεύθεροι χάρη στη θυσία εκείνων. Ακόμη, πέρα από τη συμβολή αυτού του βιβλίου στους ειδικούς και στο ευρύτερο κοινό, πιστεύω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητα και ως παιδευτικό εργαλείο στους μαθητές του Νησιού μας, που διδάσκονται τη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία .
Εκείνο που μας προβληματίζει γιατί η Διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η πανεπιστημιακή σχολή στη Λήμνο δεν κάλεσε τουλάχιστον για μία φορά τον κύριο Τσοτρούδη να κάνει μία διάλεξη στα Λημνιόπουλα ή τους φοιτητές μας. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Στρατός που τίμησε τον συγγραφέα και τον προσκάλεσε για διάλεξη στα στελέχη του στο κινηματοθέατρο Μαρούλα πριν 2 χρόνια.
Ο συγγραφέας έχει υπό έκδοση ένα θαυμάσιο βιβλίο για περίοδο της Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση στη Λήμνο. Ευτυχώς που οι Λημνιοί δεν ξεχνούν τον τόπο τους ακόμα και αν βρίσκονται μακρυά από το πολυαγαπημένο τους νησί.
Μόλλη Μαχαίρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.