Ένα εξαιρετικό γλυκό από το λατρεμένο μας νησί! Οι σαμσάδες είναι παραδοσιακό γλυκό. Παλιότερα, παρέα με το μπακλαβά ήταν τα καλύτερα των Χριστουγέννων. Σήμερα, τους θυμόμαστε, τους φτιάχνουμε και τους απολαμβάνουμε.
Υλικά
500γρ φύλλο κρούστας η Βηρυτού.
Αν όμως θέλετε να φτιάξετε εσείς το φύλο τότε θέλετε
1 κιλό αλεύρι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
νερό
Για την γέμιση
500γρ σουσάμι
500 γρ. καρυδόψυχα (ψιλοκομμένη)
1/3 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
2 βανίλιες
Για το άλειμμα των φύλλων
250γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο
Για το σιρόπι
700 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
2 1/2 ποτήρια νερό
1 βανίλια
5-6 γαρύφαλλα (καρφάκια)
5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού(αυστηρά η δοσολογία αυτή)
Οδηγίες
Αν θα φτιάξουμε εμείς το φύλο, τότε ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε νερό, μέχρι το ζυμάρι μας, να γίνει μαλακό και εύπλαστο. Στη συνέχεια, το χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια στο μέγεθος μικρού κρεμμυδιού και αφού τα αλευρώσουμε, τα ανοίγουμε με τον πλάστη, μέχρι να γίνουν πολύ-πολύ λεπτά φύλλα.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
Περνούμε 2 φύλλα τα απλώνουμε στην επιφάνεια που δουλεύουμε το γλυκό μας και τα βουτυρώνουμε .Έπειτα ρίχνουμε από το υλικό της γέμισης να πάει παντού. Με προσεχτικές κινήσεις τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό και το ζαρώνουμε ελαφρώς. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Βουτυρώνουμε τα ρολά μας και τα χαράζουμε έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν "ρόμβο". Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε του Σαμσάδες μας να κρυώσουν καλά και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Η διάρκεια βρασμού του σιροπιού είναι 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε τους Σαμσάδες κρύους με ζεστό σιρόπι.
Μικρές συμβουλές
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε βούτυρο η να τους κάνουμε νηστίσιμους μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με σησαμέλαιο (κατά προτίμηση) η κάποιο άλλο σπορέλαιο.
Για την διαδικασία του ζαρώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ψιλή βέργα όπου θα τυλίξουμε το ρολό και βγάζοντας την βέργα το ζαρώνουμε. Οι παλαιές νοικοκυρές στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν για αυτή την διαδικασία μια βελόνα πλεξίματος.
Τέλος το φύλλο θα γίνει πιο τραγανό αν βουτυρώσουμε τα ζαρωμένα ρολά με ζεστό βούτυρο.
Περνούμε 2 φύλλα τα απλώνουμε στην επιφάνεια που δουλεύουμε το γλυκό μας και τα βουτυρώνουμε .Έπειτα ρίχνουμε από το υλικό της γέμισης να πάει παντού. Με προσεχτικές κινήσεις τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό και το ζαρώνουμε ελαφρώς. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Βουτυρώνουμε τα ρολά μας και τα χαράζουμε έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν "ρόμβο". Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε του Σαμσάδες μας να κρυώσουν καλά και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Η διάρκεια βρασμού του σιροπιού είναι 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε τους Σαμσάδες κρύους με ζεστό σιρόπι.
Μικρές συμβουλές
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε βούτυρο η να τους κάνουμε νηστίσιμους μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με σησαμέλαιο (κατά προτίμηση) η κάποιο άλλο σπορέλαιο.
Για την διαδικασία του ζαρώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ψιλή βέργα όπου θα τυλίξουμε το ρολό και βγάζοντας την βέργα το ζαρώνουμε. Οι παλαιές νοικοκυρές στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν για αυτή την διαδικασία μια βελόνα πλεξίματος.
Τέλος το φύλλο θα γίνει πιο τραγανό αν βουτυρώσουμε τα ζαρωμένα ρολά με ζεστό βούτυρο.
Καλή επιτυχία!
Μου αρέσουν πολύ οι Σαμσάδες. Βέβαια με μέτρο γιατι παχαινουν. Τις εφτιαχνε η μητέρα μου. Τους λαχταρω καθε φορα που τους βλέπω και τους απολαμβάνω καθε φορά που τους τρώω. Ο Σαμσας με κανει να νιωθω παιδι μικρο στη Χριστουγενιατικη Λήμνο. Καλημερα σε όλους σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον Αγιο Δημήτριο τους φτιάχνουν με αμύγδαλο, όχι καρύδι, εξάλλου η Λήμνος αμύγδαλα παράγει.
ΑπάντησηΔιαγραφή