Ας μάθουμε πρώτα γράμματα...

Αγαπητή μου Μόλλη,


Κατ' αρχάς να ζητήσω συγνώμη που διέκοψα για ένα χρονικό διάστημα-όσο ένα... καλοκαίρι-την επικοινωνία μας, αλλά ένας ευαίσθητος άνθρωπος όπως εγώ ταλανίζεται σε καθημερινή βάση από αγχώδεις ανησυχίες, οι οποίες στην πορεία σωματοποιούνται και παίρνουν τη μορφή ημικρανιών, σπαστικής κολίτιδας, δύσπνοιας, πόνων στο στήθος, γαστρίτιδας και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Υστερα από εξέταση των καρκινικών δεικτών (ευτυχώς καθαρή), γαστροσκόπηση, εξέταση αντιγόνου για το ελικοβακτήριο, λανθασμένη διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή για οισοφαγίτιδα, υπέρηχους της άνω κοιλίας και σωρεία εξετάσεων, διαπιστώθηκε τελικώς μια ελαφριά γαστρίτιδα και μια... σοβαρή νοσοφοβία!!!

Ολα τα παραπάνω μοιάζουν παράταιρα με τη Λήμνο, την πολιτική κατάσταση και τους Αγανακτισμένους, αλλά σου θυμίζω παλιότερο κείμενό μου για την αναξιοκρατία και τις επιπτώσεις της στους σύγχρονους Ελληνες που τυχαίνει να μην είναι βλάκες...

Μέσα στον ωκεανό του διαδικτύου, εκεί που, πέρα από την καλοδεχούμενη ελευθερία, οργιάζουν οι θεωρίες συνομωσίας, η απέραντη βλακεία, η ενοχλητική ισοπέδωση των πάντων και η υπεραπλούστευση κάθε σύνθετης κατάστασης που αδυνατούμε να αναλύσουμε (π.χ.: "Φταίνε για όλα οι ξένοι και... καθαρίσαμε"), ανακάλυψα λίαν προσφάτως μια υπερφίαλη ανάρτηση με τον πομπώδη τίτλο: "Ο πάτερ (sic) Παϊσιος και το κήρυγμά του".

Τόσα και τόσα χρόνια σ' αυτή την έρμη χώρα δυο πράγματα δεν μάθαμε ποτέ να λέμε και να γράφουμε σωστά: Οτι ο "πατήρ" κλίνεται (του πατρός, τον πατέρα κ.λπ.) και ότι η προστακτική διαφέρει από τον αόριστο, δηλαδή θα δώσουμε εντολή "επίλεξε" και όχι όπως λέει το 99% "επέλεξε", όπως στον πληθυντικό δεν θα λέγαμε ποτέ "επελέξτε" (ναι, τόσο άσχημα ακούγεται στους μορφωμένους). Το ίδιο ισχύει στην προστακτική για τα: "κατάληξε" και όχι "κατέληξε", "επίμενε" και όχι "επέμενε', "επίστρεφε" και όχι "επέστρεφε".

Πριν, λοιπόν, διαβάσουμε το κήρυγμα του αείμνηστου Παϊσιου και αποφανθούμε για το πόσο δίκιο είχε ή δεν είχε, ας μάθουμε να μην δολοφονούμε καθημερινά την ελληνική γλώσσα. Κληρονομήσαμε μια εκπληκτική, πλούσια γλώσσα-αν θέλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ας ξεκινήσουμε από κει. Θα μας ευγνωμονεί και ο γέρων Παϊσιος από ψηλά, είναι δεδομένο!!!

Άρης Νόμπελης


1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.