Εξάλειψη της βιας κατά των γυναικών

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με απόφασή του στις 17 Δεκεμβρίου 199, ανακύρηξε την 25 Νοεμβρίου ως Διεθνή  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να το αναδείξει ως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις - αν και διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα- όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη και αν η θέση των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο την κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά, χάρη στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση νέων αντιλήψεων και ιδεολογιών, σε πολλές χώρες οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα ιδιοκτησίας, με ελάχιστα ή καθόλου δικαιώματα. Θύτης μπορεί να είναι από τον σύζυγο των γυναικών μέχρι και το ίδιο το κράτος!



Δυστυχώς υπάρχουν διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών:

-   Ενδοοικογενειακή βία

-   Βιασμός

-   Εμπορία γυναικών και κοριτσιών

-   Βία σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων

-  Φόνοι τιμής  

-   Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων:  

-   Παρενόχληση στο χώρο της εργασίας

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δύσκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη μειονεκτική θέση στον εργασιακό χώρο έναντι των αντρών, και  την υποβαθμισμένη θέση στην κοινωνία, αποτελούν προβλήματα για πολλές γυναίκες στις μέρες μας, που καθημερινά βλέπουν τις ελπίδες τους να χάνονται και τις επιθυμίες τους να παραμένουν απραγματοποίητες.

Στην Ελλάδα η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο Φύλων περισσότερες από 2.000 γυναίκες στη χώρα μας κατήγγειλαν φέτος ότι κακοποιήθηκαν και ζήτησαν βοήθεια ή επικοινώνησαν για άμεση συμβουλευτική υποστήριξη. Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές

 Ο καθορισμός της 25 Νοεμβρίου ως ημέρα εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έχει ένα συμβολισμό και ένα μήνυμα. Μας προτρέπει να μην ανεχόμαστε και να μη σωπαίνουμε, σε κάθε μορφή βίας που συναντάμε κατά των γυναικών, διότι το επόμενο θύμα μπορεί να έχει το όνομα μας.... 

Μόλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.