Τι είναι όμως το Τριώδιο;
Τριώδιο ονομάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας, η περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Την ονομασία της την έχει πάρει από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, που περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες την συγκεκριμένη περίοδο. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας μας που έχουν εννέα ωδές.Με απλά λόγια, το Τριώδιο είναι η χρονική περίοδος που οι χριστιανοί ετοιμάζονται για την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Τι είναι όμως κρίση;
Για την κρίση δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια. Κατ αρχήν να εξηγήσουμε ότι κρίση σημαίνει δίκη! Και παλαιότερα, σε ανάλογες καταστάσεις, οι άνθρωποι έλεγαν «Θεία δίκη», ή, με μια λέξη, «Θεομηνία»! Είναι, η κρίση κάτι, που το ζούμε τα τελευταία χρόνια, και όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο αγγίζει και επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Και συνήθως, μιλώντας για κρίση αναφερόμαστε σε πολιτικούς που φάγανε κλεμμένα λεφτά, σε ηγέτες που δεν υπάρχουν, σε χρήματα που βρίσκονται στην τσέπη μας, όλο και σε μικρότερες ποσότητες.
Το θέμα μας είναι κατά πόσο υφίσταται σχέση το Τριώδιο με τη κρίση. Είναι αλήθεια ότι το Τριώδιο δίνει την λύση στο αδιέξοδο της Κρίσης;Ή το μνημόνιο είναι η μόνη λύση
Ας θυμηθούμε λίγο το καλοκαίρι του 2010. Τότε που είχαν αρχίσει να μας βομβαρδίζουν οι κυβερνώντες και τα μέσα ενημέρωσης με τα νέα μέτρα – κυρίως οικονομικά - που θα έπαιρνε η Κυβέρνηση. Και το ερώτημα που βρισκόταν στο στόμα των περισσότερων ήταν: Με πιάνουν εμένα τα μέτρα; Αλλάζει σε τίποτα η δική μου ζωή; Όταν η απάντηση ήταν αρνητική, τα ακούγαμε ανακουφισμένοι και κάπως αδιάφοροι! Δεν μας πείραζε αν κόψουν το μισθό του διπλανού μας ή αν του προσθέσουν άλλα πέντε – δέκα χρόνια εργασίας, για να πάρει σύνταξη! Αρκούσε, που για τον εαυτό μας, δεν άλλαζε τίποτα.
Και περνούσαν οι μήνες, και όσο τα μέτρα άγγιζαν όλους μας, τόσο ακούγονταν περισσότερες φωνές, – και μάλιστα αγανακτισμένες, - που απαιτούσαν να πληρώσουν αυτοί που φταίνε, αυτοί που τα φάγανε.
Και όταν κάποιος πολιτικός, βγήκε με προκλητικότητα και είπε ότι, «μαζί τα φάγαμε», δεν πήγε το μυαλό μας στη σκέψη, ότι μπορεί να είχε και κάποιο δίκιο! Το είπε προκλητικά και δεν εξήγησε τι εννοούσε. Αυτό ήταν το λάθος του! Αλλά, όταν κοιτάζαμε να διορισθεί το παιδί μας στο Δημόσιο, «για να βολευτεί» και έχει το μισθό του σταθερό και σίγουρο κάθε μήνα, χωρίς να χρειαστεί ίσως, να εργάζεται όσο και οι άλλοι, στον ιδιωτικό τομέα, όταν καλούσαμε τον υδραυλικό, και χαιρόμασταν που δεν έκοβε απόδειξη, γιατί γλιτώναμε το Φ.Π.Α., κι ας ήταν παράνομο, όταν δεν κάναμε ειλικρινείς δηλώσεις στην εφορία, για να γλιτώσουμε φόρο, «προς ένα κράτος που μας κλέβει» όπως λέγαμε, για να φιμώσουμε τη συνείδησή μας, μήπως κι εμείς, δεν τρώγαμε από το Δημόσιο; Μήπως λοιπόν, ο καθένας μας έκλεβε το κράτος, όσο μπορούσε; Οι πολιτικοί διαχειρίζονταν μεγάλα ποσά, και κλέβανε πολλά, εμείς αποφεύγαμε να πληρώσουμε στο κράτος, τα λίγα που μας αναλογούσαν! Δεν λέω ότι το έκαναν όλοι! Πάντα υπήρχαν, και θα υπάρχουν, οι αγωνιστές, οι τίμιοι, που έχουν ως πρώτη προτεραιότητα να αγωνίζονται να τα έχουν καλά με το Θεό και τη συνείδησή τους!
Το τριώδιο άρχισε με τη Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου. Άρχισε με τη ταπείνωση του Τελώνη. Ταπείνωση δε σημαίνει απογοήτευση. Είμαι ταπεινός δε σημαίνει δεν έχω ελπίδα! Είμαι ταπεινός σημαίνει είμαι προσγειωμένος! Βλέπω τον εαυτό μου όπως πράγματι είναι και όχι όπως με βολεύει να είναι ή όπως θα ήθελα να είναι! Και είμαι έτοιμος να παραδεχθώ τα λάθη μου, αφού υπάρχουν. Γιατί αν είχαμε το ταπεινό φρόνημα, θα κάναμε αμέσως την αυτοκριτική μας, και θα λέγαμε, φταίω κι εγώ!
Αν ταπεινωθούμε, προσγειωθούμε, και ανακρίνουμε τον εαυτό μας θα διαπιστώσουμε το ποσοστό στο οποίο ευθυνόμαστε για την κρίση. Κατηγορούμε τους πολιτικούς ότι μας οδήγησαν στο χάλι που έχουμε! Ποίος τους ψήφισε; Οι πολίτες άλλης χώρας; Μήπως κι εμείς πέσαμε στην παγίδα, του να βάζουμε «σταυρό προτίμησης», σε αναγνωρίσιμους και όχι σε τίμιους ανθρώπους; Σε ανθρώπους δηλαδή πιστούς, που αγωνίζονται για το καλό της Πατρίδας μας; Μήπως βάζαμε μέχρι τώρα «σταυρό προτίμησης», σε αυτούς που θα μας έκαναν το «ρουσφέτι», και όχι σε αυτούς που θα ήταν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το νόμο; Αν ναι, τότε γιατί τους κατηγορούμε;
Αλλά το Τριώδιο δεν είναι μόνο η σημερινή Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου. Με αυτήν αρχίζει! Και συνεχίζει να μας καλεί σε συναίσθηση, προβάλλοντας έναν ακόμα βαριά αμαρτωλό! Κυριακή του Ασώτου!
Ο Άσωτος, έζησε την κρίση, στην προσωπική του ζωή! Είχε περιουσία, και αυτή του χάρισε «φίλους» σε εισαγωγικά, που, βρίσκονταν κοντά του, όσο είχε χρήματα και ξόδευε. Κάποτε τέλειωσαν τα χρήματα, χάθηκαν και οι «φίλοι» και βρέθηκε μόνος του, να υποφέρει από την πείνα! Και η Πατρίδα μας, όσο είχε δανειστές που της έδιναν χρήματα, ζούσε πλούσια! Οι Τράπεζες έδιναν δάνεια, ακόμα και για … διακοπές, έδιναν πιστωτικές κάρτες, (στις οποίες με τα περίφημα ψιλά γράμματα έβαζαν δυσβάστακτους όρους αποπληρωμής, στους οποίους δε δίναμε σημασία) έδιναν, έδιναν, ότι θα θέλαμε για να ζούμε όπως οι πλούσιοι! Και πέσαμε στην παγίδα, και νομίσαμε ότι είμαστε πλούσιοι, με τα λεφτά που χρωστάγαμε! Να πάρουμε και μεγάλο σπίτι, να πάρουμε και ακριβό αυτοκίνητο, και όχι μόνο ένα, και άλλα πολλά, που τα ξέρετε καλύτερα από μένα!
Δεν καταλάβαμε, και συνεχίσαμε να δανειζόμαστε, και ως κράτος, και ως πολίτες ο καθένας μας, για να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, όπως λέγαμε, και παρασυρόμασταν από αυτούς που μας έλεγαν, ότι έχουμε ανάπτυξη επειδή είμαστε ευρωπαϊκή χώρα!!
Κάποτε όμως, ήρθε η ώρα να αποπληρώσουμε τα δανεικά, σύμφωνα με τους όρους που οι πολιτικοί μας είχαν υπογράψει, έστω και χωρίς εμείς να τους ξέρουμε! Και οι δανειστές μας, άρχισαν να ζητούν πίσω τα χρήματά τους! Και αρχίσαμε να ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι χρωστάμε!
Και πάλι αντιδράσαμε! Αρχίσαμε αγανακτισμένοι να φωνάζουμε ότι δεν χρωστάμε πουθενά! Κι ας μην είχαμε να πληρώσουμε τη δόση του Δανείου για το σπίτι, το αυτοκίνητο τις κάρτες και κάποιοι το σκάφος, την πισίνα κ.λπ.
Και, για να μην παρεξηγηθούμε, να πούμε ότι δεν παραθεωρούμε, το γεγονός, ότι υπήρξαν και αρκετοί, που εκμεταλλεύτηκαν την θέση που είχαν, και έκλεψαν το κράτος! Και μάλιστα έκλεψαν πολλά χρήματα! Αλλά είπαμε, είναι η κρίση ευκαιρία, να δούμε τα δικά μας λάθη και να ζητήσουμε το έλεος του Θεού, όχι να κατηγορήσουμε άλλους! Είτε φταίνε είτε όχι!
Τελικά, άρχισαν να μας μειώνουν τους μισθούς, για να πάρουν πίσω αυτά που τους χρωστούμε!
Οι αναλυτές που μιλούν για την κρίση, λένε ότι για την κατάντια μας, φταίει η οικονομική πορεία μας και οι οικονομικές πολιτικές, των τελευταίων 30 χρόνων! Όμως αυτά τα τελευταία 30 χρόνια είναι, που απομακρυνθήκαμε όλο και περισσότερο από το Ελληνική παράδοση; Ψηφίσαμε και ανεχθήκαμε ως λαός νόμους παράνομους! Να θυμηθούμε: Αποποινικοποίηση της μοιχείας, αυτόματο διαζύγιο, Πολιτικός Γάμος, Νομιμοποίηση Εκτρώσεων, καύση νεκρών!
Όλα αυτά τα ψήφισαν οι Πολιτικοί, που εμείς ψηφίσαμε, αλλά – επαναλαμβάνω, - και εμείς, ο Ελληνικός λαός τα ανεχθήκαμε! Δεν τα καταργήσαμε στην πράξη! Οι εκτρώσεις φτάνουν τις 400.000 το χρόνο! 400.000 Ελληνίδες επισκέπτονται με τη θέλησή τους, τους γιατρούς, και τους πληρώνουν για να κάνουν φόνο! Τα διαζύγια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα! Οι Γάμοι μειώνονται συνέχεια, καθώς τα παιδιά μας προτιμούν να συζούν. Αυξάνονται οι λεγόμενες μονογονεϊκές οικογένειες, με τρομακτικές συνέπειες στην ψυχολογία των παιδιών, που μεγαλώνουν σε αυτές.
Αλλά και στα θέματα της Αγωγής της Νεότητας, έγιναν τρομερά λάθη που τα πληρώνουμε: Μετατροπή των Θρησκευτικών από του χρόνου σε θρησκειολογικό μάθημα όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν περισσότερα για τον Βούδα και τον Μωάμεθ από ότι για το Χριστό και την Παναγία. Σχεδόν κατάργηση των σχολικών εκκλησιασμών, υποβάθμιση των θρησκευτικών εορτών μέχρι κατάργησής τους, όπως την εορτή των Τριών Ιεραρχών που κατάντησε απλά μία ακόμα αργία. Και ακούγονται φωνές για απομάκρυνση των εικόνων από τα Σχολεία και κατάργηση του αγιασμού στην Αρχή της χρονιάς!
Να παραδεχθούμε λοιπόν, ότι φταίξαμε όλοι μας! Αλλά και να μετανοήσουμε! Να αλλάξουμε τρόπο ζωής!
Και μετά την Κυριακή του Ασώτου στο Τριώδιο ακολουθεί η Κυριακή της απόκρεω ή της μελλούσης Κρίσεως!
Μας θυμίζει τώρα η Εκκλησία, ότι αυτή η κρίση, που ζούμε σήμερα, δεν είναι η τελευταία! Θα έλθει μια άλλη Κρίση!
Και η σημερινή κρίση μας προετοιμάζει για την άλλη! Θα κοιτάξουμε, σήμερα, που οι άνεργοι είναι όλο και περισσότεροι δίπλα μας, σήμερα, που οι άστεγοι κατακλύζουν τις πόλεις μας, σήμερα που τα συσσίτια δέχονται όλο και περισσότερους, μόνο τον εαυτό μας; Ή θα φροντίσουμε, τον κουτσουρεμένο μισθό μας, να τον μοιραστούμε, με αυτούς που έχουν λιγότερα από μας, και βιώνουν τί σημαίνει πείνα Η κρίση είναι ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας!
Τα διαχρονικά μηνύματα του Τριωδίου σίγουρα δίνουν λύση στη σύγχρονη κρίση αρκεί να τα κατανοήσουμε και να τα δεχθούμε..
Ιωσήφ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.