Συνηθισμένες Ερωτήσεις ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές


 Οι εκλογές δημιουργούν πολλά ερωτήματα στους ψηφοφόρους και ιδιαίτερα κατά το Ελληνικό φαινόμενο τη τελευταία στιγμή. Έχουμε επιλέξει 15 συνηθισμένες απορίες των ψηφοφόρων για να διευκολυνθείτε αύριο στις εκλογές

1) Από πότε μέχρι πότε διαρκεί η ψηφοφορία;

Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εχει προ πολλού καταργηθεί η έναρξη και η λήξη της ψηφοφορίας ανάλογα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου.

2) Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την ταυτότητά σας, το διαβατήριό σας, το δίπλωμα οδήγησης, το βιβλιάριο υγείας σας ή, αν έχετε χάσει την ταυτότητά σας και δεν διαθέτετε άλλο αποδεικτικό στοιχείο, με προσωρινή βεβαίωση απώλειας της αρμόδιας αρχής. Ακόμη και τυχόν κομμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας γίνονται αποδεκτά. Δεν είναι απαραίτητο πλέον το εκλογικό βιβλιάριο, ο εκλογικός σας αριθμός ή η εκλογική σας κάρτα.

3) Μπορώ να πάρω βεβαίωση από την εφορευτική επιτροπή;


Βεβαίως. Αν τη ζητήσετε είναι υποχρεωμένοι να σας τη δώσουν.

4) Τυπικά δεν έχω κλείσει τα 18 μου χρόνια γιατί γεννήθηκα σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 6ης Μαϊου του 1994. Δικαιούμαι να ψηφίσω;

Ναι. Θεωρείται πως γεννηθήκατε την 1η Ιανουαρίου του 1994. Ετσι, ακόμα και αν ήρθατε στον κόσμο λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 1994, την 31η Δεκεμβρίου του έτους εκείνου μπορείτε να ψηφίσετε, αρκεί, φυσικά, να είστε γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου σας.

5) Εχει καταργηθεί το υποχρεωτικό της ψηφοφορίας;

Οχι. Η ψηφοφορία παραμένει υποχρεωτική και αν δεν ψηφίσετε υπάρχει το ενδεχόμενο να σας επιβληθούν κυρώσεις.

6) Την ημέρα των εκλογών θα είμαι στο εξωτερικό. Υπάρχει δυνατότητα να ψηφίσω από εκεί;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, αλλά αν μπορείτε να αποδείξετε ότι τη μέρα της ψηφοφορίας βρισκόσασταν στο εξωτερικό τότε εξαιρείστε από πιθανές συνέπειες. Δεν μπορείτε να ψηφίσετε από τη χώρα που βρίσκεστε και αυτό ισχύει μόνο για τις ευρωεκλογές.

7) Στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζω κανονικά διαπιστώνεται πως το όνομά μου απουσιάζει από τους εκλογικούς καταλόγους. Τι πρέπει να κάνω;

Να απευθυνθείτε στον δήμο στον οποίον είστε εγγεγραμμένοι και να ζητήσετε να σας εφοδιάσουν με πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιό του. Με αυτό το έγγραφο μπορείτε να ψηφίσετε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου σας.

8) Εάν υπάρχει διαφοροποίηση στα στοιχεία της ταυτότητάς μου και στην εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους τι μπορώ να κάνω;

Εφόσον αναφερόμαστε σε σημαντικές διαφορές, μπορεί να χρειαστεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο σας, το οποίο υποχρεώνονται να σας δώσουν και ανήμερα των εκλογών. Οι γυναίκες που ανάμεσα σε δυο εκλογικές ανμετρήσεις παντρεύτηκαν ή χώρισαν και πιθανόν να άλλαξαν επώνυμο πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές και ίσως χρειαστεί να έχουν στην κατοχή τους ληξιαρχική πράξη γάμου ή διαζυγίου, εκτός αν από το γένος τους που αναγράφεται στην ταυτότητα μπορούν να αποδείξουν ότι πρόκειται για το πρόσωπο που αναγράφεται στον εκλογικό κατάλογο.

9) Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται να μην ψηφίσω χωρίς να υποστώ κυρώσεις;

Αν έχετε ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας σας δικαιούστε να μην ψηφίσετε. Επίσης-αναφέρθηκε πιο πάνω-αν διαμένετε στο εξωτερικό ή αναγκαστικά απουσιάζατε εκτός Ελλάδας την ημέρα των εκλογών και μπορείτε να το αποδείξετε.

10) Πώς μπορώ να ενημερωθώ για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζω;

Είναι υποχρεωμένοι οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες να αναρτήσουν σε δημόσιους χώρους του δήμου τους που συγκεντρώνεται κόσμος το πρόγραμμα της ψηφοφορίας και εκεί θα αναζητήσετε με βάση το επώνυμό σας το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσετε.

11) Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Αν το δηλώσατε μέχρι την 29η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους έχετε αυτό το δικαίωμα και μάλιστα μπορείτε να ψηφίσετε από τον τόπο που διαμένετε τους υποψήφιους και τα κόμματα της περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είστε γραμμένοι. Αν χάσατε τη σχετική προθεσμία και υποβάλατε αίτηση διαγραφής εκπρόθεσμη, τότε σ' αυτές τις εκλογές υποχρεούστε να ψηφίσετε με τον ίδιον τρόπο με την προηγούμενη. Για τους ετεροδημότες θα συσταθούν ειδικά τμήματα στις πρωτεύουσες των νομών εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τα τμήματα χωρίζονται σε αμιγή και μικτά. Τα αμιγή είναι αυτά που ψηφίζουν οι εκλογείς μιας περιφέρειας ενώ μικτά αυτά που συγκεντρώνουν εκλογείς περισσοτέρων περιφερειών. Αξίζει να αναφερθεί πως αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός 40 εκλογέων για τη σύσταση του εκλογικού τμήματος, τότε ο ετεροδημότης είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει στον δήμο στον οποίον διατηρεί τα εκλογικά του δικαιώματα. Φυσικά, οι αρμόδιες αρχές θα έχουν ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους αρκετά νωρίτερα για το ενδεχόμενο αυτό, προκειμένου απρόσκοπτα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

12) Αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα (είμαι ανάπηρος, ηλικιωμένος, κυοφορούσα, βρίσκομαι σε υπηρεσία) και δεν μπορώ να υποβληθώ σε κουραστική αναμονή. Τι πρέπει να κάνω;

Δικαιούστε απόλυτη προτεραιότητα λόγω του προβλήματός σας και επιβάλλεται να ζητήσετε τη συνδρομή του δικαστικού αντιπροσώπου. Το ίδιο ισχύει και αν δεν μπορείτε για διάφορους λόγους να ψηφίσετε μόνος σας, οπότε πρέπει ο δικαστικός ή μέλος της εφορευτικής επιτροπής να σας βοηθήσει.

13) Είμαι άνδρας της φρουράς των εκλογικών τμημάτων ή διατελώ σε διατεταγμένη υπηρεσία. Μπορώ να ψηφίσω;

Ασφαλώς. Η φρουρά των εκλογικών τμημάτων και το λοιπό   προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας που μετακινείται για τις ανάγκες των εκλογών ή άλλους υπηρεσιακούς λόγους ψηφίζει στον δήμο στον οποίον ασκεί τα καθήκοντά του, αφού πρώτα έχει εγγραφεί σε ειδική ονομαστική κατάσταση, η οποία συντάσσεται και υπογράφεται από τον διοικητή της μονάδας που υπάγεται. Οι καταστάσεις των εκλογέων όπως της περίπτωσής σας υποβάλλονται κατευθείαν στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος που ψηφίζετε. Κατ’ αντιστοιχία, τα πολεμικά πλοία καταπλέουν σε λιμένα που έχει δηλωθεί, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και το προσωπικό τους.

14) Μέχρι πόσους σταυρούς μπορώ να τοποθετήσω στο ψηφοδέλτιό μου;

Αν ψηφίζετε στη Λήμνο στον Αη Στράτη ή στη Λέσβο 1 σταυρό.

15) Εβαλα κατά λάθος περισσότερους από ένα σταυρό. Το ψηφοδέλτιό μου ακυρώνεται;

Οχι, αλλά δεν προσμετρούνται οι σταυροί σε κανέναν υποψήφιο. Πάει στο Κόμμα.

 ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ!!!

Μόλλη Μαχαίρα

Υποψήφια βουλευτής Λήμνου Λέσβου και Αη Στράτη

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 Δημοσιεύτηκε από το προφίλ της Πόλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.