Είστε δήμαρχος Λήμνου ή πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ?


Με μία παράδοξη έξαρση προσωπικής διαστροφικής περιέργειας, αφιέρωσα χρόνο και διάβασα  τις πρόσφατες συνεντεύξεις του αγαπητού μας δημάρχου και ιδιαίτερα  για το νέο νομοσχέδιο του τουρισμού που πρόσφατα ψηφίστηκε από το θερινό τμήμα της βουλής. 
Τι το ήθελα η άμοιρη  και είχε και καύσωνα; 

Αναρωτήθηκα λοιπόν  Είναι δήμαρχος της Λήμνου ή πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ; 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Είναι αλήθεια ότι ο τουρισμός είναι ίσως ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που αυτή την περίοδο της παραγωγικής κατάρρευσης καταγράφει θετικό πρόσημο στη χώρα μας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση .....
προώθησε  ένα νέο σχέδιο για τον τουρισμό βασισμένο στην προοπτική της διαρκούς επένδυσης σε μεγάλης δυναμικότητας υποδομές και εγκαταστάσεις. Το σχέδιο είναι απλό: Ο τουρισμός είναι προσοδοφόρος άρα το έδαφος για νέες οργανωμένες και σύνθετες τουριστικές επενδύσεις είναι ευνοϊκό. Με το νόμο αυτό επιδιώκεται, η δημιουργία ενός νέου πλαισίου τουριστικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια τουριστική αγορά  και στοχεύει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος της  χώρα μας. Δίνεται έμφαση στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προώθηση τουριστικών επενδύσεων, εισάγονται νέοι θεσμοί τουριστικής επιχειρηματικότητας και γίνονται θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την προσέλκυση και την διευκόλυνση επενδύσεων.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσω είναι ότι οι σύνθετες και οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις θα υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο ως προς την λειτουργία τους,  με γνώμονα τον σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα εξατομικευμένα να απολαύσει διαφορετικά τουριστικά προϊόντα (πέραν του κλασσικού «ήλιος + θάλασσα + διασκέδαση») και μια σύνθετη τουριστική εμπειρία ζωής.  

Κάποιοι δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ και   ΣΥΡΙΖΑ και δύο-τρεις βουλευτές (έρχονται και δημοτικές εκλογές, βλέπετε) μεταξύ  τους και ο δικός μας , εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους  στο νομοσχέδιο δημιουργώντας ένα “μικροκίνημα” αρχικά να μην μεταβληθεί το τίμημα παραχώρησης αιγιαλού στο 1/4 της τιμής δίκλινου δωματίου, δευτερευόντως να καταλήξει στο 1/3 αντί του 1/5 που προέβλεπε η σχετική διάταξη. Το πρόβλημα ήταν στο χρήμα δηλαδή  και όχι για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού και τα υπόλοιπα ωραία λόγια που διαβάσα στο διαδίκτυο από τους αντιπολιτευτικούς  τους λόγους .  

Έδωσε λοιπόν συνέντευξη ο κ. Δήμαρχος Λήμνου εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο  μιλώντας για «Τουριστική επέκταση χωρίς αειφορική διαχείριση». Συγκεκριμένα ο κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής  είπε «Σίγουρα δεν μπορούμε να απαγορεύουμε τα πάντα, όμως ένα πρότυπο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και τις αρχές της αειφορίας είναι απαραίτητο». Δεν μίλησε βέβαια για την ουσία........

Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις - το τι  πολιτικαντισμός, υπερβολή και ψηφοθηρία έπεσε, είναι απίστευτο! Διάβαζα  κάτι βαρύγδουπες τοποθετήσεις του  που νόμιζα ότι παίζει σήριαλ πολιτικής παρωδίας και καταλαβαίνει κανείς πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι κάποιοι,  που επιμένουν να μιλάνε και να έχουν και άποψη για τον τουρισμό. Όχι απλά για τον τουρισμό, γενικά, αλλά και για το tour operating και τα υπόλοιπα όπως για Νatura, τον εναλλακτικό τουρισμό, τον τουρισμό της θεματικής εμπειρίας και των πολλαπλών δραστηριοτήτων.

Αυτό που προβλημάτισε τον αγαπητό μας δήμαρχο και δεν το είπε, γιατί αναλογίστηκε τις δικιά του ευθύνη,   είναι αν μπορεί να εφαρμοστεί ένα τόσο σοβαρό σχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χωρίς  οργανωμένη και οικονομικά εύρωστη τοπική αυτοδιοίκηση ικανή να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα απορρίμματα, τους ελεύθερους χώρους, τις ακτές, το ναυαγοσωστικό έργο, χωρίς δημόσια περίθαλψη υψηλής ποιότητας, χωρίς οδική ασφάλεια, χωρίς δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και εθνικιστικού φανατισμού, χωρίς πραγματική φιλοξενία και φροντίδα των επισκεπτών μας, εγχώριων και αλλοδαπών. Όλα αυτά δηλαδή που θα έπρεπε να αποτελούν και δικές του προτεραιότητες.  

Προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους βιάστηκε να εκφράσει τις ανησυχίες του. Ενδεχομένως  να ενήργησε  κατά κομματική εντολή διαφορετικά δεν θα ήθελα να πιστέψω,  δεν μελέτησε το σχέδιο νόμου.

Να σας τα πω εγώ  κ. Χατζηδιαμαντή.
  •  Δεν θίγονται τα ειδικά νομικά καθεστώτα προστασίας, όπως ο ν. 3028/2002 για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο ν. 998/1979 για τα δάση, ο ν. 3739/2011 για τις προστατευόμενες περιοχές.
  •  Δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Ισπανίας στο συντελεστή δόμησης
  •  Όσο για την ανησυχία όλων για τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών, σας τονίζω ότι συνυπολογίζεται καθόσον έχει άμεση σχέση με την επάρκεια των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων κάθε νησιού και δεν πρόκειται να καταλήξει σε επενδυτική φούσκα.
  • Η αναφορά σας στην προ μερικών χρόνων τουριστική επένδυση μεγάλης κλίμακας στα ανατολικά του νησιού, πλάι σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για την οποία μάλιστα δαπανήθηκαν χρήματα του Επενδυτικού Νόμου, είναι σωστή Η τεράστια εγκατάσταση παραμένει αναξιοποίητη. Δεν θέλετε να αξιοποιηθεί?
  • Έχετε αναλογισθεί τα ευεργετήματα που προβλέπει το άρθρο  42 του νόμου. Για τον αλιευτικό τουρισμό αναφέρομαι , όπου  επέρχονται τροποποιήσεις στον αρχικό νόμο 4070, με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας άσκησης της δραστηριότητας και την οικονομική στήριξη των αλιέων. Το είπατε στους ψαράδες αυτό;
  • Γιατί δεν λέτε για το πλεονέκτημα που δίνει ο νόμος στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης  Τουριστικών Επενδύσεων η οποία  θα λειτουργήσει ως γραφείο μιας στάσης (one–stop-shop) στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων? Εσείς προσωπικά γνωρίζετε τι τραβάει ένας επαγγελματίας που θέλει να κάνει έναρξη εργασίας ή να ανοίξει μία επιχείρηση στο νησί μας.

Προσωπικά δεν με ενοχλεί η έλλειψη της πολιτικής προσέγγισης που σας διακρίνει καθώς και ο αρνητισμός σας για τη Νέα Ελλάδα που σχεδιάζεται. Αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη αυτού του νησιού  είναι ότι αποτελείτε ένα θεσμικό φορέα που εκφράζει την Λήμνο σε κάθε fora και δεν θα πρέπει   οι τοποθετήσεις σας να αποτελούν ενδεχομένως ανασταλτικό παράγοντα στις επενδύσεις. Αυτό που δεν έψαξα και πιστεύω ότι το θα το κάνει η αντιπολίτευση του δήμου μας (αν υπάρχει κατά τον κ Βουλγαράκη) είναι αν είχατε την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου για τη ενέργεια σας αυτή.

Αν θέλετε ιδέες για τη Λήμνο θα σας συνιστούσα να διαβάσετε αυτά που είχα γράψει σε άρθρο μου  πριν 2 χρόνια σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα με τίτλο ο Ζωτικός χώρος της Λήμνου όπου ζητούσα  να εξετάσουμε:

Το λάθος της επιδότησης των μεταφορών στα νησιά. Θα πρέπει να επιδοτούμε τα εγχώρια προϊόντα και τις πρώτες ύλες τους και όχι τα μεταφορικά μέσα.
Την διατήρηση της Αρχιτεκτονικής του νησιού. Θα πρέπει να διατηρήσουμε ανέπαφη τη παράδοση μας και τους πατροπαράδοτους μύλους της Λήμνου οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν και το σύμβολο του νησιού.

Την νέα εξειδίκευση στο τουρισμό των ακτών.   Ο τουρισμός στο μεγαλύτερό του ποσοστό, εντοπίζεται στην στενή λωρίδα που ενώνει τη στεριά με τη θάλασσα. Βεβαίως αυτή η "εξειδίκευση" είναι εποχιακή και πλουτοπαραγωγικός πόρος των νησιών με την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος σε αυτά. Η εκμετάλλευση όμως αυτού του πλούτου των ακτών απαιτεί ολοκληρωμένες προσεγγίσεις και εξειδίκευση που θα παρατείνει το χρόνο εκμετάλλευσης των ακτών.

-  Την "εξειδίκευση" του νησιού και τον πληθυσμό. Αν μελετήσει κάποιος την ιστορία των μεταπτώσεων του πληθυσμού στο νησί μας, διαπιστώνει ότι η αύξηση του αριθμού των κατοίκων -και ιδιαίτερα όπου υπήρξε ακμή- συνδέεται σχεδόν πάντοτε με την "εξειδίκευση" στην εκμετάλλευση ενός φυσικού πόρου ή μιας άλλης πηγής. Οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι μια πολύ καλή προσέγγιση ή  καλλιέργεια των καρπών "μακράς διάρκειας"

Είναι πεποίθησή μου ότι η μεγάλη πρόκληση για την τουριστική πολιτική, ειδικά στην περίοδο της κρίσης είναι να υπάρξει αυξημένο κοινωνικό μέρισμα από τον τουρισμό.   Για να αυξηθεί η κοινωνική ανταποδοτικότητα του τουριστικού προϊόντος χρειάζεται συνολική αλλαγή υποδείγματος, άλλη φιλοσοφία για το τουριστικό μέλλον της χώρας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία, σε διασύνδεση με την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας και τη μεταποίηση, με καλή οργάνωση των σχέσεων πρωτογενούς τομέα και τουρισμού και με τελικό στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών και την επιβίωση της υπαίθρου.

Ένα άλλο πρότυπο για τον τουρισμό, φιλικό προς την κοινωνία, την φύση και τον πολιτισμό, απαιτεί ειδική μέριμνα για την ανάδειξη και διατήρηση όλων των σημείων υπεροχής της χώρας μας (φυσικό περιβάλλον, καθαρές θάλασσες, ιστορική-λαογραφική-πνευματική και διατροφική ταυτότητα, άυλη πολιτισμική κληρονομιά, αρχαιολογικός πλούτος, κουλτούρα ανοχής, συνύπαρξης και φιλοξενίας των ξένων),  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και  ενίσχυση του τουρισμού.

Έχετε λοιπόν κάνει λάθος με την αντίθεσή σας στο νομοσχέδιο, παραδεχτείτε το. Κατά την άποψή μου κάνετε κακό στη Λήμνο……  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.