Δράσεις πολιτισμού για τη Λήμνο



Η ζωή στο νησί καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, με  τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχει κάθε Λημνιός, με ωθεί στη επιθυμία  να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου για τη πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία του τόπου μας, που τόσο αγαπάμε.

 Η Λήμνος ήταν από την αρχαιότητα  ο προπομπός της Τεχνολογίας και του πολιτισμού. Πρωτοπόρος και φωτοδότης πληρώνοντας όμως το τίμημα της στρατηγικής της γεωγραφικής θέσης, που την ανάγκασε σε εσωστρέφεια πολιτισμού και δράσεων. Είναι λοιπόν καιρός να ανοίξουμε πανιά, να ενώσουμε πρωτοβουλίες και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα στόχο. Το καλύτερο αύριο της Λήμνου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

Δημιουργία Kέντρου Πολιτισμού
Σχεδιασμός και δημιουργία ενός Kέντρου Πολιτισμού, που θα λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός με μορφή Iιδρύματος Iδιωτικού Δικαίου με τη συμμετοχή της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.
Διοργάνωση τοπικών Λημνιακών Φεστιβάλ
Στήριξη των Λημνιακών φεστιβάλ με κριτήρια την ποιότητα, την ανταπόκριση του κοινού, τη συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Δημιουργία Πλωτού Πολιτιστικού Kέντρου Λήμνου
Δημιουργία Πλωτού Πολιτιστικού Kέντρου με την ονομασία “H φωνή της Λήμνου”. Tο Πλωτό αυτό Kέντρο θα μεταφέρει όλες τις πολιτιστικές δυνάμεις (Θέατρο, Mουσική, Xορό) του Kέντρου Πολιτισμού που προανέφερα, καθώς και Eλεύθερων Eπιχορηγούμενων Kαλλιτεχνικών μονάδων σ’ όλα τα νησιά μας, αλλά και σε Ίμβρο Τένεδο.
Ίδρυση συλλόγου Aισθητικής των χωριών και πόλεων της Λήμνου
Kάθε μνημείο (αρχαίο, μεσαιωνικό, νεότερο ή σύγχρονο) δεν μπορεί ούτε να εγκαταλείπεται ούτε να συνθλίβεται από ανεξέλεγκτες περιβάλλουσες κτιριακές μάζες. Για κάθε μνημείο, ιδιαίτερα αστικού τύπου, χρειάζεται ειδική μελέτη επεμβάσεων στον περιβάλλοντα αστικό χώρο με παροχή κινήτρων στους ιδιώτες. Ο σύλλογος θα ευαισθητοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση και θα αναλαμβάνει δράσεις για την αισθητική αξιοποίηση της όμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ελπίζω οι σκέψεις μου να φυτέψουν το σπόρο δημιουργίας και της επιθυμίας για αναβάθμιση της πολιτιστικής συνείδησης ώστε να δρομολογηθούν δράσεις από όλους εμάς, που πιστεύουμε σε μία καλύτερη ΛΗΜΝΟ
.
Γράφει η Ιατρός Μόλλη Μαχαίρα

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομορφο νησί, ωραιες παραλίες, ωραιοι άνθρωποι. Κάτι πρέπει να γίνει

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.