Βασίλειο η τοπική διαφθορά


Πραγματικός κόλαφος για τα τεκταινόμενα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας αποτελεί η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Μια έκθεση, από τα στοιχεία της οποίας αναδεικνύονται έντονα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης , και μάλιστα ενόσω η οικονομική κρίση είχε εμφανιστεί στη χώρα μας και η μνημονιακή πολιτική έδειχνε τα δόντια της.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 μόνο από τους δήμους και τις περιφέρειες εκδόθηκαν 591.909 χρηματικά εντάλματα συνολικής αξίας 3.666.608.343 ευρώ από τα οποία τα 8.991 συνολικής αξίας 95.512.031 ευρώ επεστράφησαν αθεώρητα. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της σπάταλης διαχείρισης των ΟΤΑ, αρκεί


να αναφέρουμε ότι τα εντάλματα που επεστράφησαν αθεώρητα και αφορούσαν ολόκληρο το Δημόσιο ήταν 19.041 συνολικής αξίας 346.281.200 ευρώ. Με άλλα λόγια στις συνολικές επιστροφές οι ΟΤΑ συμμετείχαν σε ποσοστό 47,3% (σε αριθμό) και σε ποσοστό 27,6% (σε συνολική αξία).
Οι λόγοι αφορούσαν σε ελλείψεις νομίμων δικαιολογητικών, δημοσιολογιστικές παραβάσεις, λανθασμένες εκκαθαρίσεις διπλές πληρωμές, φορολογικές παραβάσεις κ.λ.π. Αν δε μπούμε, βαθύτερα και ψάξουμε στο τι αφορούσαν τα εντάλματα που έκοψε το Ελεγκτικό Συνέδριο , εκεί είναι που χάνεται η μπάλα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κραυγαλέες περιπτώσεις  δήμων που ήθελαν να αγοράσουν οχήματα 4Χ4 , για να μετακινούνται στελέχη τεχνικών υπηρεσιών να  προμηθευτούν βενζίνη αξίας χιλιάδων ευρώ ,τη στιγμή που δεν διέθεταν βενζινοκίνητα οχήματα, εμφάνιζαν προκλητικές δαπάνες για γιορτές ,κηδείες , εκδηλώσεις ,αλλά επίσης και για πούρα και δημόσιες σχέσεις.

Διατρέχοντάς κάποιος τις σελίδες της σχετικής έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου πέφτει κυριολεκτικά σε κατάθλιψη, καθώς διαπιστώνει ότι κάποιοι αιρετοί, όχι απλώς ,δεν έχουν καταλάβει ποια περίοδο διανύει η χώρα και η κοινωνία, αλλά δεν έχουν καμία αναστολή στο να κατασπαταλούν το τόσο δυσεύρετο πλέον δημόσιο χρήμα, εις βάρος βέβαια το φορολογούμενων ΔΗΜΟΤΩΝ τους. Και ίσως έχει αξία κάθε δημότης της Ελλάδος να ανατρέξει στη εν λόγω έκθεση και να αναζητήσει τα πεπραγμένα του δικού του δήμου, ώστε να γνωρίζει αν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του έκανα σωστά την δουλεία τους ή έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι.

‘Όπως ,επίσης, θα ήταν μια κίνηση πρόδηλα δημοκρατικής ευαισθησίας και διαφάνειας το να υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση στα επιμέρους Δημοτικά Συμβούλια πάνω σε αυτές τις εκθέσεις του Ελ. Συνεδρίου, προκειμένου οι εκάστοτε διοικήσεις να ελέγχονται για περιπτώσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Θα υπάρξουν, άραγε περιπτώσεις που δημοτικές αρχές θα εντάξουν στην ημερήσια διάταξη ένα τέτοιο θέμα ή δημοτικοί σύμβουλοι που θα συσπειρωθούν ώστε να επιβάλλουν μια τέτοια συζήτηση? Αναμένουνε.

Μέχρι τότε θα εξακολουθούμε να μελαγχολούμε με τον τρόπο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται το ρόλο της στην κοινωνία, επιβεβαιώνοντας όσους επιμένουν ότι μόνο τυχαία δεν έχουμε βρεθεί ως χώρα στην σημερινή επώδυνα δυσμενή θέση. Και δυστυχώς οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις ΟΤΑ που διαχειρίστηκαν με φειδώ και σύνεση το δημόσιο χρήμα δεν καταφέρνουν να αλλάξουν τη συνολική αρνητική εικόνα, και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ως παραδείγματα  προς μίμηση. Και θα τολμούσαμε να γράψουμε ότι μάλλον αντιμετωπίζονται χλευαστικά από εκείνους που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν θέσεις και αξιώματα προκειμένου να πλουτίζουν οι ίδιοι και οι δικοί τους…

Ωστόσο πέρα από τις θλιβερές διαπιστώσεις, ο τόπος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζονται και δράσεις, προκειμένου –κάποια στιγμή- να αναστραφεί τούτη η καταστροφική πορεία που ακολουθούμε .Και πρώτιστα, χρειαζόμαστε αιρετούς με πολιτική βούληση να πατάξουν τα φαινόμενα της διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Χωρίς αυτούς κανένα πρόγραμμα ελέγχου (όπως το σχέδιο «Διαφάνεια», που συνέταξε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας κ Ανθρωπινών Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας ) δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.

Από ποιο φυτώριο θα προκύψουν τούτοι οι αιρετοί δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά. Όμως, με σιγουριά μπορεί να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα εάν τεθεί «ανάποδα». Δηλαδή, από πού δεν μπορούν να προκύψουν οι αιρετοί που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να προκύψουν από την μεγάλη δεξαμενή των «επαγγελματιών» της πολιτικής, που ταλαιπώρησαν και εξακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, να ταλαιπωρούν την χώρα και την κοινωνία. Μάλλον ήρθε  η ώρα να αναζητήσουμε πραγματικά όσο το δυνατόν άφθαρτα πρόσωπα , που να γνωρίζουν, να μπορούν και να θέλουν να αναλάβουν το φορτίο του αιρετού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και επειδή τούτοι δεν θα προκύψουν με «παρθενογένεση», ίσως είναι η ώρα να τους αναζητήσουμε δίπλα μας.

Ευχαριστούμε την εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ και τον κο Θ. Σταθόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.