Η προβολή της Λήμνου μέσα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Eπρεπε να γίνουν πολλά και απίθανα για να φθάσει η Λήμνος στο επίπεδο να είναι σήμερα ανάμεσα στις περιοχές που έχουν μια Πανεπιστημιακή Μονάδα. H ίδρυση του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τ.Ε.Τ.Δ) είναι πλέον γεγονός μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης  και όλων των Λημνιών, που αγκάλιασαν το νέο τμήμα και τους φοιτητές με αγάπη, από τη πρώτη στιγμή.

Από την αρχή της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Μονάδας , η ιστορική σχέση της Λημνιακής  γης με τη διατροφή και τη παραγωγή τροφίμων, η πλούσια παραγωγική ιστορία  του τόπου, η δημογραφική ιδιαιτερότητα του νησιού,  οι πλευρές της κοινωνικής οργάνωσης και των πολιτισμικών αξιών του παρελθόντος αλλά και του σήμερα, έχουν αποτελέσει ιδιαίτερες προκλήσεις για τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές τους.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω της Πανεπιστημιακής Μονάδας στη Λήμνο θα πρέπει κατά την άποψή μου, εκτός από την άριστη ακαδημαϊκή εκπαίδευση των φοιτητών που προσφέρει , να εστιάσει στις προκλήσεις που προαναφέρθηκαν και να αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την  προβολή του νησιού  υλοποιώντας δράσεις και σχεδιασμό πάνω σε τρεις άξονες:

- Η πρώτη αφορά παρουσιάσεις των πεδίων της κοινωνικής οργάνωσης, των πολιτισμικών αξιών του νησιού και της διατροφικής υγείας από μεμονωμένους ερευνητές ή ολιγομελείς ερευνητικές ομάδες. Σε αυτές τις προσεγγίσεις, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αποτελέσει ένα πεδίο έρευνας για τον εμπλουτισμό της θεωρητικής γνώσης ή για τη δοκιμή των ορίων υπαρχόντων θεωρητικών μοντέλων.

- Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στη προβολή των Λημνιακών επιχειρήσεων με τη χρήση τους ως πεδίου «πρακτικής άσκησης» φοιτητών Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

- Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου του νησιού με διάφορες αναπτυξιακές πολιτικές παρεμβάσεις, κυρίως με μορφές τόνωσης ή ενίσχυσης της οικονομίας της περιοχής.

Είναι πεποίθηση όλων μας ότι,  με τη συνεργασία των τοπικών φορέων  η Πανεπιστημιακή Σχολή έχει αναλάβει σημαντικό έργο στη προβολή του νησιού και είναι ευλογία για τη Λήμνο. Θα περιμένουμε όμως θετικά αποτελέσματα και περισσότερες  πρωτοβουλίες.

Μόλλη Μαχαίρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.