Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά

Όσο κοιτάξουμε γύρω μας ένας μεγάλος αριθμός σχέσεων και γάμων ανήκουν στην κατηγορία των σχέσεων με διαφορά ηλικίας , πράγμα που μας κάνει να αναρωτηθούμε: Πώς μια νεαρή γυναίκα ή ένας νεαρός άντρας ελκύεται από ένα άτομο αρκετά μεγαλύτερο του; Στις περισσότερες περιπτώσεις ζευγαριών με διαφορά ηλικίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.  Γνωρίζονται και ερωτεύονται όπως όλα τα ζευγάρια ή μπορεί η σχέση αυτή να εξυπηρετεί κάποιες βλέψεις και να καλύπτει κάποιες ανάγκες (υλικές , πνευματικές ή σωματικές) του ενός ή του άλλου συντρόφου.

Οι νεαροί άντρες συνήθως έλκονται από τις μεγαλύτερες γυναίκες γιατί σε γενικές γραμμές αποτελούν για αυτούς μια πρόκληση. Η αυτοπεποίθηση τους, η ωριμότητα τους και το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά το τι ζητούν στην ζωή τους , είναι σεξουαλικά πιο
έμπειρες και πιο απελευθερωμένες αποτελεί τον παράγοντα που συνήθως θα φέρουν ένα νεαρό άντρα κοντά τους. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι αυτοί οι άντρες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα , απλά αποφασίζουν να εμπλακούν σε μια σχέση που έχει πολύ περισσότερα να τους προσφέρει σε σύγκριση με αυτά που απαιτεί! Συνήθως μια τέτοια σχέση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κοινωνικής κατακραυγής γιατί δεν είναι αποδεκτή από το περιβάλλον.

Οι νεαρές γυναίκες που διατηρούν σχέση με κάποιον μεγαλύτερο άντρα δεν συναντούν το πρόβλημα της κοινωνικής αποδοχής που θα συναντήσουν οι νεαροί άντρες που συνδέονται με μια μεγαλύτερη τους γυναίκα. Όλοι θα έχετε ακούσει μια ιστορία κάποιου γνωστού ή κάποιου δημοσίου προσώπου που έχει εμπλακεί σε μια τέτοια σχέση του μεγαλύτερου και συνήθως πετυχημένου άντρα με την νεαρή με τα μισά του χρόνια. Και όλοι θα έχετε αναρωτηθεί για τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από μια τέτοια σχέση και θα έχετε επικρίνει μια τέτοια σχέση.

Ας μελετήσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό: Ένας 45άρης και μία 20χρονη ερωτεύονται τρελά και αποφασίζουν να παντρευτούν. Ξεκινάμε από τα βασικά στοιχεία της σχέσης: Ο άντρας έχει αποκατασταθεί επαγγελματικά, ενώ η 20χρονη δεν έχει καν αρχίσει την καριέρα της. Ο άντρας είναι σαφώς πιο ώριμος για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Η γυναίκα δεν έχει την ωριμότητα και εμπειρία για να γνωρίζει τις δύσκολες καταστάσεις που την περιμένουν, όπως και σε κάθε άνθρωπο. Επίσης, η γυναίκα δεν έχει την εμπειρία για να σκεφτεί πως θα είναι το μέλλον της μετά από 10 χρόνια. Δεν αναφέρονται καν, τα διαφορετικά ενδιαφέροντα, ασχολίες και αντιλήψεις.

Η διαφορά ηλικίας στη σχέση είναι ένα θέμα που ακόμα η κοινωνία αντιμετωπίζει με πολλά ταμπού και προκαταλήψεις. Ο χρυσός κανόνας για τις αντιλήψεις τις κοινωνίας είναι ένας: Ο άντρας πρέπει να είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερος. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι οι σχέσεις που εξαιρούνται του κανόνα δεν πρόκειται να επιβιώσουν;

Φυσικά και δεν ισχύει. Έχουμε δει ζευγάρια με πάνω από 15 χρόνια διαφορά ηλικίας που είναι ευτυχισμένα. Ακόμα και το ταμπού ότι η γυναίκα δεν πρέπει να παντρευτεί μικρότερο της έχει καταρριφθεί από τη στιγμή που ο άντρας και η γυναίκα μοιράζονται κοινές εμπειρίες σήμερα(καριέρα, διασκέδαση, φροντίδα των παιδιών κ.α.).

Αυτό που μετράει περισσότερο σε μία σχέση δεν είναι οι συνθήκες και οι περιστάσεις όσο ο ίδιος ο έρωτας. Ένα ζευγάρι είναι ευτυχισμένο όσο είναι ερωτευμένο και όσο δεν αφήνει τις συγκυρίες, τις καταστάσεις και τα τρίτα πρόσωπα να μπουν ανάμεσα τους.

Τι οδηγεί όμως μια νεαρή γυναίκα σε μια σχέση με ένα μεγαλύτερο άντρα ; Συνήθως οι γυναίκες νεαρής ηλικίας δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στον συναισθηματικό χειρισμό των σχέσεων. Στους μεγαλύτερους άντρες συναντούν μια ωριμότητα και ένα διαφορετικό επίπεδο επικοινωνίας και κατανόησης από ότι γνωρίζουν από τους συνομήλικους άντρες με τους οποίους είχαν σχετιστεί .   Ένας άλλος λόγος που οδηγεί μια νεαρή γυναίκα σε μια τέτοια σχέση είναι η έλλειψη του πατρικού προτύπου κατά την νεαρή της ηλικία ή η αντικατάσταση του πατρικού προτύπου. Συνήθως μια τέτοιου είδους επιλογή κρύβει συναισθηματική ανωριμότητα από την πλευρά μιας νεαρής γυναίκας.  

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο άτομα πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες δυσκολίες που αφορούν κυρίως στα διαφορετικά ενδιαφέροντα και βιώματα. Βλέπετε, κάθε στάδιο της ζωής είναι διαφορετικό και κάθε άτομο, ανάλογα με την ηλικία του, περνάει πολλές διαφορετικές φάσεις στη ζωή του. Είναι σημαντικό για ένα ζευγάρι, να περνούν ο άντρας και η γυναίκα από το ίδιο στάδιο το ίδιο χρονικό διάστημα, με λίγα λόγια να ανήκουν στην ίδια γενιά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία γυναίκα στα 40 της δεν συμπεριφέρεται το ίδιο με μία 18 χρονη. Ή ένας άντρας στα 40 του είναι πιο ώριμος και έμπειρος από έναν 20χρονο φοιτητή.

Όλα αυτά μαζί, αποτελούν εμπόδια που μπορούν να παρουσιαστούν στη σχέση. Όσο περισσότερα είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερο πρέπει να προσπαθήσει ένα ζευγάρι. Ο κρίσιμος παράγοντας πλέον είναι ο έρωτας. Μπορεί να συναντήσουμε δύο άτομα που έχουν την «κατάλληλη» διαφορά ηλικίας, αλλά να μην είναι τόσο ερωτευμένα και να εγκαταλείπουν στην πρώτη δυσκολία. Ο έρωτας είναι το Α και το Ω μίας σχέσης.

 Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά ηλικίας δεν παίζει κανένα ρόλο;

Κάθε σχέση έχει μέλλον, όσο υπάρχει αγάπη και κατανόηση. Μία σχέση δεν έχει μέλλον μόνο όταν απουσιάζουν αυτά τα δύο στοιχεία. Απλά, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσεις είναι μεγάλα. Και μην σκέφτεσαι μόνο το παρόν, αλλά σκέψου και πως φαντάζεσαι εσένα και τον σύντροφο σου στο μέλλον, ίσως μετά από 10 χρόνια. Τώρα, όλα μπορεί να σου φαίνονται ρόδινα αλλά αν μετά από κάποια χρόνια ο σύντροφος σου προβλέπεται να κρατάει ένα μπαστούνι στο χέρι θα μπορέσεις να τον στηρίξεις; Μην απογοητεύεσαι, αλλά σκέψου λογικά και ρεαλιστικά. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι «ο έρως χρόνια δεν κοιτά»



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.