Μήπως Άρη έχει αξία και η επικοινωνία;

Αγαπητέ Άρη

Χαίρομαι που είσαι πάλι κοντά μας  και υγιής και μάχιμος.

O διορθωτής, λοιπόν, και ο επιμελητής είναι ένα πλάσμα απολύτως χρειαζούμενο και εντελώς περιττό ακόμα και στα ιστολόγια (ελληνιστί blogs). Εντελώς περιττές φαίνονται μερικές φορές και οι γνώσεις του, χρήσιμες μόνο για  κάποιο τηλεπαιχνίδι  σε φιλολογικότερη εκδοχή.

Ξέρει ας πούμε ότι υπάρχουν τριών λογιών εξαρτiσεις, η μια με ήτα, η άλλη με ύψιλον, η τρίτη και πιο σπάνια με γιώτα. Aλλά και που το ξέρει κι αυτό κι άλλα πολλά, δεν μπορεί να κόψει την εξάρτησή του από την ακατανίκητη ουσία που λέγεται αμφιβολίνη. Ο διαβόητος δαίμονας του τυπογραφείου και στη περίπτωσή μας των blogs δουλεύει υπερωριακώς κι η ουρίτσα του μετριέται με τα μίλια, όχι με τις σπιθαμές, άρα μπορεί να τρυπώσει παντού, ειδικά δε στο άρθρο για τις διδαχές του γέροντα Παϊσίου .

Συν τοις άλλοις, παίζει το ρόλο της κι εκείνη η παλιά σύγχυση: τα σωστά αποδίδονται πάντοτε στον συγγραφέα, ακόμα κι αν παρέδωσε τραυλό ηλεκτρονικό χειρόγραφο· για τα λάθη καταγγέλλεται ο αναρτητής, ακόμα κι όταν δεν πρόκειται για λάθη αλλά για ορθογραφικές ιδιορρυθμίες του συγγραφέα, δεδομένου ότι στην ανοιχτή Δημοκρατία της Γλώσσας συνωστιζόμαστε μερικές χιλιάδες αυτοκράτορες κι άλλοι τόσοι νομοθέτες.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε τον κόσμο να γράφει έστω και αν είναι γεμάτοι από "σολοικισμούς", εκφράζοντας τις απόψεις τους και τις απορίες τους. Δυστυχώς δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να μορφωθούν, αλλά έχουν μέσα τους την ανάγκη να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Μήπως η επικοινωνία είναι εξ ίσου σημαντική ; Σε κάθε περίπτωση όμως, θα συμφωνήσω μαζί σου διότι ο   «σολωμός» με ωμέγα δεν κατεβαίνει πανάθεμά τον με τίποτε, όσο νόστιμος κι αν φημολογείται ότι είναι……

Μόλλη Μαχαίρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.