Γκιουβέν Ερκαγιά - Λήμνος και Ντενίζ Μπουλούκμπασι

Τι σημαίνει μεσοκαλόκαιρο  η τόση δημοσιότητα στο βιβλίο του Deniz Bulukbasi, ενώ παράλληλα η  Τουρκία ανακοινώνει την πρόθεσή της για κατάργηση της Στρατιάς Αιγαίου;

Μήπως η περίφημη μυστική διπλωματία που ξεκίνησε επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας και απλά γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης του σχεδίου ΓΚΙΟΥΒΕΝ ΕΡΚΑΓΙΑ;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 


Το σχέδιο "Γκιουβέν Εργκαγιά" στη δεκατετία του 90 και η μυστική διπλωματία στο Αιγαίο! Τι ζητά και τι δίνει η Τουρκία; Τι πρότεινε λοιπόν ο Ερκαγιά τότε; Στην ουσία πρότεινε ένα πακέτο μέτρων, φαινομενικά για την απομάκρυνση της τουρκικής στρατιάς από τα Μικρασιατικά παράλια. Ουσιαστικά, ήταν η τουρκική πρόταση για την άρση τoυ casus belli στο Αιγαίο. Γιατί ;;; Ας το δούμε παρακάτω!

α) Στο πρώτο στάδιο η Τουρκία θα πάψει να θεωρεί casus belli την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια Στη συνέχεια η Ελλάδα θα ανακοινώσει (από μόνη της) ότι θα παραμείνει στα έξι μίλια.

β) Η Τουρκία θα καταργήσει τη Στρατιά του Αιγαίου με αντάλλαγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (όχι μόνο του ανατολικού). Αυτό θα γινόταν με σταδιακή κατάργηση μεγάλων στρατιωτικών μονάδων που «η Ελλάδα τα ονομάζει Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕ)». Στο δεύτερο αυτό στάδιο, ο Ερκαγιά προτείνει και τον περιορισμό εκ μέρους της Ελλάδας του εναερίου χώρου της από δέκα σε έξι μίλια, όσο ακριβώς και τα θαλάσσια σύνορά της.

γ) Στην τρίτη και τελευταία φάση του σχεδίου προβλέπεται η παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και του "προβλήματος των νήσων και νησίδων με αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς" –(τις γκρίζες ζώνες του Τσακμάκογλου)- είτε στη Χάγη είτε σε διεθνή διαιτησία. Πάντως, ο Τούρκος ναύαρχος επισημαίνει ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει τη διεθνή διαιτησία και όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, των νησιών, υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επικαλεστεί το έγγραφο της 28ης Δεκεμβρίου 1932.


Τέλος, ο Ερκαγια προτείνει η διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν διά της μυστικής διπλωματίας και τα αποτελέσματά τους να ανακοινώνονται σταδιακά αφού επιτευχθεί συμφωνία.  «Εαν θέλετε λέει ο Ερκαγιά άρση του Casus Belli , τότε αφήστε τα χωρικά σας ύδατα στα 6 μίλια, μειώστε τον εναέριο χώρο σας από 10 σε 6 μίλια, ελάτε να πάμε στη Χάγη για τις Γκρίζες Ζώνες και η Τουρκία θα μεταφέρει την ογκοδέστατη στρατιά της, στο εσωτερικό της χώρας (δεν θα την καταργήσει).

Αρχές Αυγούστου 2011 και κατά παράξενο τρόπο και χρονική συγκυρία, η Τουρκία στο ΝΑΤΟ διαρρέει την πρόθεσή της για κατάργηση της Στρατιάς Αιγαίου, ενώ αναβαθμίζει το Στρατηγείο της Σμύρνης (άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς ) ενώ στην Ελλάδα παρουσιάζεται, έντεχνα θα έλεγα και ως δούρειος ίππος, το βιβλίο του πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, που είχε λάβει μέρος στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας.   

Ποίος είναι όμως ο συγγραφέας; Ο κ. Μπουλούκμπασι  είναι ‘ανθέλληνας’,ιδιαίτερα γνώστης των Ελληνικών θεμάτων, αντιπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος(MHP) που παραιτήθηκε όταν δημοσιεύτηκαν τα βίντεο με σεξ σκάνδαλα των 6 μέλων του κόμματος   που υποστηρίζει τους Γκρίζους Λύκους. Ας μην ξεχνάμε ότι  ήταν ο  Τούρκος διπλωμάτης επιτετραμμένος στη Τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα από το 1990 έως το 1993,  όταν δέχθηκε επίθεση απο τη “17Ν'' στις 16 Ιουλίου του 1991, στο Παλαιό Ψυχικό.  Ο Μπουλούκμπασι,  έλαβε επίσης μέρος έως και στον 36ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται πλέον στον 50ό.

Τόσο στο βιβλίο του όσο και με δήλωσή του στην τουρκική εφημερίδα «Sabah» αναφέρει ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε σε ορισμένα σημεία τα χωρικά της ύδατα να περιοριστούν στα 6 αντί των 12 ναυτικών μιλίων. Δήλωσε επίσης   ότι «δεν απηχούν την πραγματικότητα τα λόγια της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες, ότι πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της επέκτασης μονόπλευρα των χωρικών μας υδάτων».


Στο βιβλίο του μάλιστα προσδιορίζει συγκεκριμένα τις περιοχές που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για: 

* Τις περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
* Την ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία.
* Τις βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.
* Τη βόρεια πλευρά της Σάμου.
* Τη βόρεια, τη νότια και τη δυτική πλευρά της Ικαρίας.
* Την περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και τη Ικαρία.
* Το δίαυλο Ρόδου-Καρπάθου, το δίαυλο Κάσου-Κρήτης και το δίαυλο Αντικυθήρων-Κρήτης.

Tώρα μέσω του κ. Μπουλούκμπασι έρχεται στην επιφάνεια όλη η αλήθεια για να προετοιμαστεί κατάλληλα η Ελληνική κοινή γνώμη στην αποδοχή του εθνικού ακρωτηριασμού στο Αιγαίο! Το κερασάκι μάλιστα στην τούρτα θα είναι, όπως και το ΄73, «τα μεγάλα κέρδη από την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων», την ίδια στιγμή όπου η ιδιοκτησία του ίδιου του Ελληνικού εθνικου χώρου… εκχωρείται!

Δεν πρόκειται φυσικά για περιοχές όπου βρισκόμαστε αντικριστά και σε μικρή απόσταση από τις Τουρκικές ακτές και όπου θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει σε ίση απόσταση ως όριο μια Μέση Γραμμή, ούτε πρόκειται για καθορισμό της Υφαλοκριπίδας ή της ΑΟΖ που αφορούν μόνο την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Πρόκειται για χώρο εθνικής κυριαρχίας και για περιοχές «κλειδιά» που δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να μας συμπιέσει μέχρι τον 25ο Παράλληλο στο μέσον του Αιγαίου. Εάν μάλιστα εκχωρηθεί αυτός ο χώρος είναι αυτονόητο και επόμενο να εκχωρηθούν και τα δικαιώματα μας στην Υφαλοκρηπίδα και ιδίως στην ΑΟΖ όπου η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό, ακλόνητο διεθνές διπλωματικό πλεονέκτημα.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι στον ίδιο «διάλογο», ότι έχει αποφασιστεί και η υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή των υποτιθέμενων Ελληνοτουρκικών διαφορών, δηλαδή των απαράδεκτων διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας που προβάλλει η Τουρκία, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Παπανδρέου - κατ΄ αναλογία με ότι έκανε η χούντα με τον Πρίνο το ΄73 - χωρίς Εθνικό Αμυντικό Δόγμα και Παλλαϊκή Άμυνα και ιδίως χωρίς να αξιοποιήσει διεθνή ερείσματα όπως η Ρωσία του Πούτιν κ.ά. να προχωρήσει σε μια μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ (όχι Νότια του Καστελλόριζου όπου το θέμα αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά στο Β. Αιγαίο όπου εμπλέκεται η Τουρκία) για να προκληθεί έτσι θερμό επεισόδιο και να προταθεί ως λύση η Χάγη!

 Επί της ουσίας όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε και τι απαιτούν οι τούρκοι , προκειμένου να κάνουν μια τέτοια ... υποχώρηση , πάντοτε στο πνεύμα της Ελληνοτουρκικής φιλίας!!!

 Όπως είδαμε η Λήμνος παρούσα στα θέματα του διαλόγου και ιδιαίτερα το βόρειο  Ανατολικό και Νότιο τμήμα του νησιού. Οι περιοχές όπου στη νησί έχει προβλεφθεί η ‘’περιοχή  
Natura ‘’ Τυχαίο; Δεν νομίζω….

Ο εγκατάλειψη της θέσης για  επέκταση των 12 μιλίων στη Λήμνο προς τη Σαμοθράκη τον Άγιο Ευστράτιο και τη Μυτιλήνη στερεί τη ασφυκτική πίεση που δέχεται η Τουρκία στα στενά και όπως είναι αυτονόητο το  Ελληνικό πλεονέκτημα πάει περίπατο;…Τσιμουδιά για Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πλέον από τη κυβέρνηση στα πλαίσια του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Τυχαίο; Δεν νομίζω…….

Μήπως τελικά οι αποφάσεις  της περίφημης μυστικής διπλωματίας που ξεκίνησε επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου έχουν ληφθει και εμείς απλά γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης του σχεδίου ΓΚΙΟΥΒΕΝ ΕΡΚΑΓΙΑ;

Λεωνίδας Μαχαίρας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.