Οι μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύπλοκα και έξυπνα προγράμματα που βοηθούν χρήστες να βρουν στοιχεία που θέλουν μέσα από το Διαδίκτυο. Mία μηχανή αναζήτησης γνωρίζει πολύ καλά που σερφάρετε.. Για τους περισσότερους χρήστες είναι πολύ απλό γιατί έχουν μια μοναδική διεύθυνση, την λεγόμενη IP. Απλά κλειδώνουν σε αυτή για αναγνώριση.

Πολλοί τρομάζουν που το Google τους λέει και που είναι γεωγραφικά ενώ είναι βέβαια απλό αφού η σύνδεσή σας είναι σε συγκεκριμένο σημείο και με συγκεκριμένη δρομολόγηση. Αλλά ο επιχειρηματικός μου αντίπαλος θα είχε πολλά να κερδίσει αν ήξερε που είμαι κάθε στιγμή  και συνεπώς τα σχέδιά μου.  


Δεν χρειάζεται να συνεχίσω, είναι ένα καλό επεισόδιο του CSI και καταλαβαίνετε πως σκέφτονται εκεί στο Google, στη Yahoo…. Για να κάνουν καλύτερες τις αναζητήσεις μας...να 'ναι καλά!

Στην ευκολία του «όμοιος ομοίω αεί πελάζει», η απάντηση είναι αναζήτηση διαφορετικής πληροφορίας, άποψης, ζωής, ανάγκης. Αυτιά και μάτια ανοιχτά. Η μηχανή μας σπρώχνει στην αντίθετη κατεύθυνση: στην ενίσχυση του εαυτού, στην απομόνωση των προσωπικών εμμονών, στην προκάτ εικόνα μας. Δεν μας αφήνει να γίνουμε αυτό που θα μπορούσαμε να γίνουμε, αποθεώνει αυτό που είμαστε. Όποιοι κι αν είμαστε.

Τα θέματα απορρήτου είναι μια σκοτεινή όψη. Η μηχανή αναζήτησης  διατηρεί για πάντα τα δεδομένα κάθε χρήστη για τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκε και τις αναζητήσεις που έκανε. Μόλις το 2007, μετά από διαμαρτυρίες της ΕΕ, η Google αποφάσισε να τις κάνει ανώνυμες μέσα σε δύο χρόνια από την καταγραφή τους.  Και τι γίνεται με τις άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Yahoo και το Bing; Όλοι έχουν μια τρελή περιουσία: μπορούν να αποθηκεύσουν τις αγορές, τις σεξουαλικές, πολιτικές, θρησκευτικές προτιμήσεις του καθένα μας.  Tα μέιλ μας διαβάζoνται, με αυτόματο τρόπο. Αν γράψουμε "Παρίσι", θα εμφανιστούν διαφημίσεις για ταξίδια στο Παρίσι.   Οι μηχανές αναζήτησης έχουν μια γιγαντιαία βάση δεδομένων με πληροφορίες - πώς θα τις χρησιμοποιήσουν;  

Μια εξουσία χωρίς όρια...η οποία μπορεί να αυξηθεί. Σήμερα το διαδίκτυο είναι  ελεύθερο. Όποιος πληκτρολογεί μια αναζήτηση δεν μπορεί να επιλέξει ποιο ταξίδι θα κάνουν τα δεδομένα του. 

Μόλλη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.