Παγκόσμια Ημέρα Α.Μ.Ε.Α

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Α.Μ.Ε.Α.
Η 3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ,
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ!!»

Τα Ειδικά Σχολεία της Λήμνου, το Ειδικό Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Καλλιθέας και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεπανιδίου - Λήμνου, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.Μ.Ε.Α. «Ορίζοντες», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου, διοργανώνουν μια εβδομάδα, προβολών ντοκιμαντέρ και ταινιών, από 2 έως 9 Δεκεμβρίου, αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία.

Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ από το αφιέρωμα του 13ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: « ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ: ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ» και η Ολλανδική ταινία μεγάλου μήκους: « Ben X- Ένας διστακτικός ήρωας»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

-Παρασκευή 2/12/2011,ώρα: 20.00 μμ. κινηματογράφος Μαρούλα     

«Φάκα», ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη
«Βen X- ένας διστακτικός ήρωας»

-Σάββατο  3/12/2011,ώρα:18.00μμ.κινηματογράφος Μαρούλα  

«Πριγκίπισσα Χριστίνη», ντοκιμαντέρ της Ίριδας Ζαχμανίδη   
«Μαθήματα-Παθήματα! Τι θα γίνει ο Δημήτρης», ντοκιμαντέρ της Βαλερύ Κοντάκος, Γιάννη Μισουρίδη.

-Κυριακή 4/12/2011,ώρα: 20.00μμ. κινηματογράφος Μαρούλα

«Βen X- ένας διστακτικός ήρωας»

-Δευτέρα 5/12/2011,ώρα 18.00μμ.αίθουσα Δούκας Παλαιολόγος στο Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας   

«Φάκα», ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη   
«Παράσταση», ντοκιμαντέρ του Νίκου Αλευρά   
«Πριγκίπισσα Χριστίνη»

-Παρασκευή 9/12/2011,ώρα 18.30μμ.Πολιτιστικό Κέντρο Μούδρου   

«Αιγαίου Κύματα»,ντοκιμαντέρ του Αντώνη Ρέλλα,   
«Χέρια όλο φως», ντοκιμαντέρ του Μάνου Παπαδάκη

Καλούμε το κοινό της Λήμνου μέσα από αυτές τις ταινίες να γνωρίσει καλύτερα τους ανθρώπους με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα και να δει τον κόσμο με τα δικά τους μάτια!!!

Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας Λήμνου


Σχόλιο

 Η 3η Δεκεμβρίου έχει αφιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).Ως άτομα με ειδικές ανάγκες κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρούνται όσα άτομα εμφανίζουν σοβαρή μειονεξία που προκύπτει από φυσική ή  διανοητική βλάβη. Τα άτομα αυτά χρειάζονται την ενίσχυση μας. Όταν λέμε ενίσχυση δεν πρέπει να εννοούμε μια ευκαιριακή ελεημοσύνη που πληγώνει την αξιοπρέπεια τους ,αλλά οργανωμένη κοινωνική παρέμβαση ,ώστε να εξασφαλίζεται στους ανθρώπους αυτούς αξιοπρεπής ζωή, ασφάλιση   και περίθαλψη . Ο καταλληλότερος τρόπος που θα μπορούσε η πολιτεία να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι να τα εντάξει στην παραγωγική διαδικασία.

Παρόλο που έχουν γίνει πρόοδοι τα τελευταία χρόνια ,ωστόσο ακόμα υπόκεινται σε κοινωνικό αποκλεισμό τόσο στην απασχόληση όσο και στην εκπαίδευση και στο δομημένο περιβάλλον (αν και έχουν γίνει ραγδαίες αλλαγές τα τελευταία χρόνια.)  

Για να γίνει πιο εύκολη η ζωή των ανθρώπων αυτών  καλό θα ήταν να  μπορούσαν να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες παροχής κοινωνικής προστασίας και άσκησης πολίτικης για τα άτομα με αναπηρία από την κεντρική κυβέρνηση στις τοπικές αρχές (Δήμους –Περιφέρειες) μέσα σε ένα ενιαίο και συγκεκριμένο για όλη την εθνική επικράτεια πλαίσιο για να είναι πιο άμεση οι συνεργασία με τους συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες  .

Επίσης , οι σύλλογοι των ατόμων με ειδικές ανάγκες να λειτουργούν έχοντας μπροστά τους συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους ,στην προσπάθεια τους αυτή να έρχεται ως “σωτηρία δύναμη “ η πολιτεία παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια .Τέλος ,αλλά σημαντικότερο όλων κατά την γνώμη μας είναι να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ,εκτός από την οικογένεια και το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον των ΑμεΑ ,για να έχουν ιση αντιμετώπιση με τα «μη αναπηρικά» άτομα.

Μόλλη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.