Tο Νοσοκομείο Λήμνου καταργείται;


Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο γεγονός της κατάργησης του νοσοκομείου Λήμνου με την ενσωμάτωσή του στο ‘Βοστάνειο’ Νοσοκομείο. Φυσικά και αναφερθήκαμε στην αυτοτέλεια του νοσοκομείου την δραστική υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει  και όχι στο ότι θα σταματήσει να λειτουργεί τελείως. Υπήρχε έντονη συζήτηση στη λαϊκή συγκέντρωση που έγινε   για το θέμα αυτό και διχάστηκαν οι απόψεις.

Η Υγεία δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ούτε της Τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά ο Δήμαρχος σωστά θα πρέπει να παρεμβαίνει όταν  και όποτε χρειαστεί και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει τακτικά, αφού τα προβλήματα στον τομέα αυτό είναι πολλά και ποικίλα.


Η συγχώνευση λοιπόν του Νοσοκομείου Λήμνου ψηφίστηκε και υλοποιείται με τις ευλογίες όλων χωρίς πραγματικά να ξέρει κανείς τι γίνεται. Σκόπιμη απόκρυψη των πληροφοριών; Θολό και αβέβαιο το μέλλον; Η κυβέρνηση με το απόρρητο σχέδιο του 'Καλλικράτης' για τα νοσοκομεία προχώρησε αρχικά στη μείωση των κλινών ώστε να είναι κάτω από 200. Αργότερα το έκανε συνδεδεμένο με το Βοστάνειο και στη συνέχεια το εξαφανίζει από τη λίστα της 2ης υγειονομικής περιφέρειας.

Μία χαρακτηριστική και έξυπνη διαδικασία που εφαρμόζεται πολύ συχνά στο εμπόριο. Αγοράζω μία επιχείρηση για την εξυγιάνω, αρχικά  την προσκολλώ σε κάποια άλλη και στο τέλος  τη κλείνω. Δεν θα ήθελα να ξεσηκώσω αντιδράσεις με τις σκέψεις αλλά πείτε σας παρακαλώ κύριοι.

Θα υπάρχουν κλινικές ξεχωριστές στη Λήμνο; Θα υπάρχουν διευθυντές;
Γιατί πριν την συγχώνευση δεν μας παρουσίασαν το οργανόγραμμα του Βοστάνειου;
Μήπως τελικά θα καταλήξουμε ένα κέντρο υγείας μόνο;
Είμαστε στο τομέα Γ από πλευράς επάνδρωσης των κλινικών. Αυτό θα αλλάξει; Τι θα γίνει με τις εφημερίες;
Θα έχουμε όλες τις ειδικότητες ή σταδιακά θα απομειώνονται λόγων περικοπών γιατροί και θα αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στη Μυτιλήνη;
Θα μου πείτε έδωσε εξηγήσεις ο εκπρόσωπος από την Αθήνα. Εσάς σας κάλυψαν;

Ας δούμε και άλλες περιοχές. Αρχικά σχέδια συγχώνευσης «ένωναν» το νοσοκομείο Φιλιατών με το νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Τελικά όμως επικράτησε η λύση της «ένωσης» με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μια λύση που ναι μεν ηρέμησε τα πνεύματα στην περιοχή, αλλά δεν ικανοποίησε κανέναν τοπικό φορέα. Με τη νέα απόφαση, οι Θεσπρωτοί παίρνουν πίσω το νοσοκομείο τους.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε το χατίρι όχι μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά και σε άλλα δύο νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Τα νοσοκομεία Άμφισσας και Καρπενησίου που μέχρι πρότινος ήταν υπό την ενιαία διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας απέκτησαν κι αυτά την αυτονομία τους. Φαινομενικά, πρόκειται για νοσοκομεία που το καθένα βρίσκεται σε διαφορετικό νομό. Ουσιαστικά, ρόλο στην αλλαγή ρότας του υπουργείου έπαιξαν οι πιέσεις που δέχτηκε από τοπικούς φορείς.

Εμείς με τα χάλια που έχουμε τι να πιέσουμε. Τα προβλήματα τώρα δεν είναι ορατά αλλά θα αρχίσουν να παρουσιάζονται μετά από μερικούς μήνες.Όσο για το δήμαρχο καλές είναι οι λαϊκές συγκεντρώσεις αλλά καλό είναι να τις μαθαίνουμε κιόλας ώστε να ακούει και άλλες απόψεις.

Η διοικούσα επιτροπή γνωρίζω προσωπικά ότι έδωσε σκληρό αγώνα για την αυτοτέλεια του νοσοκομείου δυστυχώς όμως δεν ήμασταν ενωμένοι στον κοινό σκοπό. Πάλι διχόνοια. Τι να πώ.
Θα ξαναπώ αυτό που λέω πάντα. Όπου Λημνιός και η μοίρα του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.