Το σχόλιο του Σαββάτου


Μόνο βαθιά θλίψη μπορεί να μου προκαλέσει το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και με το οποίο επέρχονται αλλαγές στον «Καλλικράτη» δεν υπάρχει καμία αναφορά για το νομό Λέσβου και φυσικά για τη Λήμνο.

Η θλίψη αυτή γίνεται ακόμα βαθύτερη, όταν αναλογίζομαι ότι υπάρχουν στη Λήμνο ‘’τσάμπα μάγκες’’  που προσβλέπουν μόνο στα ψίχουλα και τη προσωπική τους ανάδειξη. Τι άλλο θα μπορούσα να πω τη στιγμή που προσωπικά έχω ακούσει δεσμεύσεις αλλά και έχω διαβάσει διαβεβαιώσεις και  δεσμεύσεις για άμεση αλλαγή του χωροταξικού του Σχεδίου «Καλλικράτης». Το χειρότερο όμως ότι αυτοί που πρέπει να μιλάνε σιωπούν.


Δεν είναι δυστυχώς το μόνο πρόβλημα. Σε όλα τα σπουδαία γεγονότα και αποφάσεις η Λήμνος απούσα. Δεν δικαιολογείται αλλιώς. Μας ραντίζουν και κοιμόμαστε όρθιοι  ή κάτι άλλο συμβαίνει εδώ στη Λήμνο και δεν αντιδράμε. Τι άλλο να πω. Έχω γράψει προσωπικά και επώνυμα επιστολές στη περιφέρεια για την Καλλικρατική αδικία εις βάρος της Λήμνου αλλά οι επιστολές μου κοσμούν τον κάλαθο των αχρήστων τους.

Έχω διαμαρτυρηθεί έντονα για τα τόσα μας προβλήματα αλλά δυστυχώς κανείς δεν συγκινείται. Δεν συμμετείχα στις κοινητοποιήσεις γιατί το μεγαλειώδες πρόβλημα μας  είναι ότι έχουν κάποιοι καταφέρει να εξασθενίσουν το δημόσιο φρόνημα της κριτικής μας, κάνοντας εμάς τους Λημνιούς  να χάνουμε την συνήθεια να σκεπτόμαστε, γιατί η σκέψη δημιουργεί την αντιπολίτευση, με μετατροπή των δυνάμεων της σκέψης σε ρητορικές αψιμαχίες και διχόνοια.

Για την εξασφάλιση της Λημνιακής κοινής γνώμης, έχουν φροντίσει  να την κάνουν περίπλοκη, εκφράζοντας από διάφορα μέρη και για πολύ χρόνο τόσες αντιφατικές γνώμες, ώστε οι Λημνιοί να έχουν  χαθεί  στο τέλος μέσα στο λαβύρινθό τους και πιστεύουν  τελικά ότι αξίζει πολύ καλύτερα να μην έχει κάποιος καμία γνώμη στην πολιτική. Όλα αυτά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα είναι ζητήματα που κατά τη γνώμη τους ‘η Λήμνος δεν πρέπει να γνωρίζει’. Δεν επιτρέπεται να τα γνωρίζει εκτός από εκείνον, ο οποίος τη διευθύνει. Μήπως τελικά θα έχουμε τη τύχη της Ίμβρου και της Τενέδου που κάποιος είπε «Σιγά μερικές οικογένειες ψαράδων είναι» συμφωνώντας με το σχέδιο των μεγάλων δυνάμεων να παραδοθούν στη Τουρκία;

Οι αναθεωρητικές απόψεις  που  μόλις περιέγραψα  δεν είναι   νιχιλιστικές προσεγγίσεις  αλλά φανερώνουν την εμμονή μου να  είμαι ενεργός πολίτης Λήμνου, να αγαπάω έμπρακτα το νησί μου και να κάνω οτιδήποτε πρέπει για τη προβολή του. Η Λήμνος όμως τι κάνει;

1 σχόλια:

Ρούσος Κωνσταντίνος είπε...

Υπάρχει μεγάλη εγκατάληψη του νησιού από την πολιτεία . Τα προβλήματα της Λήμνου είναι τεράστια σε σημείο που κάποιος μη Λημνιός ,που θα ήθελε να ζήσει μόνιμα στο νησί και να προσφέρει τις επαγγελματικές του δεξιότητες , θα πρέπει να παραβλέψει ένα σωρό δυσλειτουργίες και ατέλειες για να αποτολμήσει αυτό το, ομολογουμένως ,ριψοκίνδυνο εγχείρημα.Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών της Λήμνου για την επίλυση των προβλημάτων της.Γιατί απο ότι φαίνεται η Λήμνος έχει εγταταληφθεί στην μοίρα της , όπως και αρκετά άλλα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, και αν δεν υπάρξει δυναμική αντίδραση από την πλευρά των Λημνιών τα πράγματα μέρα με την ημέρα θα γίνονται χειρότερα.Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει, από την απελπιστική κατάσταση στις ακτοπλοικές συγκοινωνίες, από το υψηλότερο κόστος ζωής σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, από την δυσλειτουργία του Νοσοκομείου Λήμνου λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού , όπου μάλιστα είχα και προσωπική εμπειρία πριν από τρισήμιση περίπου χρόνια.Από την ανεπαρκή κάλυψη του νησιού από οδική συγκοινωνία με ΚΤΕΛ σε σημείο που κάποιος που δεν έχει ΙΧ αυτοκίνητο να είναι αδύνατο να ταξιδέψει από και προς την Μύρινα, μετά το μεσημέρι ,από και προς κάποιο χωριό μέσα στο νησί.Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία μπορώ να αναφέρω κάποια άλλη φορά.Το θέμα είναι ότι εδώ δεν χωρούν διχόνιες και αψιμαχίες . Τα προβλήματα είναι κοινά και απαιτούν κοινή αντιμετώπιση!Και φυσικά δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικές σκοπιμότητες και πολιτική εκμετάλευση των προβλημάτων του νησιού!Και πιστέψτε ότι δεν αγωνιάτε μόνο εσείς οι Λημνιοί για το νησί σας, αλλά και αρκετοί συμπατριώτες σας, που έτυχε να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά την απαράμμιλη ομορφιά του νησιού σας. Άλλωστε σε αυτούς ανήκω και εγώ!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.