Ντροπή

Όταν ολόκληρος ο Ελληνικός λαός έχει γονατίσει από τα μέτρα, κάποια κοπρόσκυλα, κοματόσκυλα, συγγενείς βο(υ)λευτάδων, κουμπάροι, ανίψια κλπ, συνεχίζουν να τρώνε με χρυσά κουτάλια, ως οι πλέον καλοπληρωμένοι τεμπέληδες του κράτους.

Και έχεις τον πιλότο να πετάει κάθε μέρα στο Αιγαίο με 1500 ευρώ και τον Ανθυπολοχαγό στην Πλάτη να παίρνει 900 ευρώ και τον ΕΠΟΠ να τρώει στο στρατόπεδο με την καραβάνα.

Εποχές αλήστου μνήμης

Ντροπή σας αλήτες. .......

Όπου σας παίρνει μόνο κάνετε τον νταή Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών. Όπου δεν σας παίρνει κάνετε μόκο…

Nύχτα ντροπής - Ανταρσία για να μη χαθούν τα προνόμια.

Τώρα, αυτούς πώς τους αποκαλείς ? Αν το πώ, θα με πάνε ‘’μέσα’’.

Οι υπάλληλοι της Βουλής κήρυξαν απεργία αντιδρώντας σε τροπολογία που τους ενέτασσε στο ενιαίο μισθολόγιο. Η κίνησή τους βρήκε συμπαραστάτες τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Εντονη αντίδραση Στουρνάρα: Αγκαλιάσατε μια συντεχνία, όποιος έχει μάτια βλέπει.
Nύχτα ντροπής - Ανταρσία για να μη χαθούν τα προνόμια

Πρωτοφανή επεισόδια εντός της Βουλής, και μάλιστα έξω από την πόρτα της Ολομέλειας του Σώματος που συνεδρίαζε, εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ, αφού, έπειτα από ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενέτασσε στο ενιαίο μισθολόγιο τους υπαλλήλους της Βουλής στερώντας τους έτσι τα προνόμια που έχουν εξασφαλίσει λόγω του «αυτοδιοίκητου» του Κοινοβουλίου.

Οι υπάλληλοι σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κίνηση κήρυξαν απεργία απειλώντας να διακόψουν τη λειτουργία της Βουλής και να ακυρώσουν έτσι τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, υποχρεώνοντας με τον εκβιασμό αυτό την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, η οποία, όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επανέλθει με άλλο νομοσχέδιο.

Η «ανταρσία» των υπαλλήλων της Βουλής, που εξεγέρθηκαν προκειμένου να «προστατέψουν» τα σημαντικά προνόμιά τους έναντι των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων -την ώρα μάλιστα που καταργούνται δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων- βρήκε συμπαραστάτες τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που δημιούργησαν εκρηκτικό σκηνικό στη Βουλή φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να απειλήσουν με αποχώρηση και να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Οι «σύμμαχοί» τους σε αυτό, όπως κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, «έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων να κηρύξουν στάση στον ναό της Δημοκρατίας».

Η τροποποίηση
Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Η τροποποίηση που κατέθεσα πριν και αφορά στους υπαλλήλους Βουλής και στα μισθολόγιά τους είναι βασική κυβερνητική επιλογή και καθολική απαίτηση της κοινωνίας. Ψευδή και άθλια τα περί τρόικας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ όχι μόνο αγκάλιασαν μια συντεχνία, αλλά έφτασαν στο σημείο να τους υποδείξουν να κάνουν απεργία στον ναό της Δημοκρατίας. Τους καταγγέλλουμε. Είμαι υποχρεωμένος λόγω όλων όσων διακυβεύονται σήμερα να αποσύρω τη διάταξη. Οποιος έχει μάτια βλέπει. Θα επανέλθουμε με νομοθετική βελτίωση».

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα τόνιζαν ότι «σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν εξαιρέσεις για καμία κοινωνική ομάδα» και κατηγορούσαν τα δύο κόμματα ότι ακολουθώντας μια «άθλια λαϊκίστικη στάση» δεν δίστασαν «να υποκινήσουν τη στάση των υπαλλήλων και να την καλύψουν πολιτικά».

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μάλιστα στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κάποια κόμματα εδώ μέσα κάνουν πασαρέλα, όπως έκαναν και την τριετία 1989-1991». «Δεν μπορεί να ξεχωρίζουμε κάποιους υπαλλήλους από άλλους» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Μ. Βορίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι εντός Βουλής διαδηλωτές κέρδισαν τους εκτός Βουλής».

Ολα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση της ρύθμισης από τον κ. Στουρνάρα, ακολούθησε πανδαιμόνιο με εκατοντάδες κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους να συγκεντρώνονται έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας και να ωρύονται.

Αμεσα, ο σύλλογος υπαλλήλων πήρε ομόφωνα απόφαση να απεργήσει μέχρι και το πέρας της συνεδρίασης, ενώ από τις θέσεις τους έφευγαν ακόμα και οι υπάλληλοι του προσωπικού ασφαλείας. Επί τουλάχιστον μία ώρα υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ υπαλλήλων της Βουλής, βουλευτών και δημοσιογράφων, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τις εργασίες του Σώματος προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

Αντεγκλήσεις
Το κλίμα έντασης άγγιξε «κόκκινο», με τους υπαλλήλους να απειλούν ακόμη και να εισβάλουν στο κανάλι της Βουλής για να διακόψουν την απευθείας ροή του προγράμματος, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε όλους του χώρους του Κοινοβουλίου έχουν αυξηθεί. Την οργή των υπαλλήλων δέχθηκαν και δημοσιογράφοι οι οποίοι επιχείρησαν να τραβήξουν φωτογραφίες.

Οι εικόνες ήταν πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, με αστυνομικούς να φυλάνε την πόρτα της Ολομέλειας, αλλά και το κανάλι της Βουλής για να αποφευχθεί κατάληψη από τους υπαλλήλους. Τελικά, ο υπουργός αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη ρύθμιση λέγοντας ωστόσο ότι αυτή αποτελεί κυβερνητική επιλογή και αφορά την κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε τα όσα ειπώθηκαν περί επιταγών της τρόικας «ψευδή και άθλια».

Ωστόσο, δήλωσε πως «είμαι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου να αποσύρω την τροποποίηση», αλλά διαβεβαίωσε ότι θα επανέλθει με νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου όπως τόνισε «να εναρμονίσουμε τι ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής βάσει του Κανονισμού της, με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».

Μετά την παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες που ζήτησαν την παραίτηση του κ. Στουρνάρα. Μάλιστα ο Π. Καμμένος του ζήτησε να ανακαλέσει όσα είπε εναντίον του κόμματός του και να παραιτηθεί. Την παραίτησή του ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας. Ωστόσο, παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης ο οποίος είπε ότι είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών και ότι αναμένεται σχετική δήλωση του υπουργού η οποία μπορεί να καταστήσει μη αναγκαία την ένσταση αντισυνταγματικότητας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα εξαναγκαστεί να πάρει πίσω την επίμαχη τροποποίηση. Πάντως, οι υπάλληλοι της Βουλής επέμειναν στην απεργία τους μέχρι το πέρας της συνεδρίασης.

Γιώργος Πίκουλας

Ιδού τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής.

Προκαλούν τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία τα προνόμια των υπάλληλων της Βουλής.

Οι εργαζόμενοι στο ελληνικό κοινοβούλιο που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όταν ο Γ. Στουρνάρας τους ανακοίνωσε ότι θα έχουν ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου, απολαμβάνουν δεκάδες προνόμια, την ώρα που χιλιάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται δραματικά.

Μπορεί όντως να έχουν δεχτεί και εκείνοι σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους, όμως λόγω της αυτοτέλειας συνεχίζουν να είναι ευνοημένοι μισθολογικά.

Την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, η κυβέρνηση συνεχίζει (γιατί άραγε;) να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της Βουλής σαν κάτι ιδιαίτερο.

Μπορεί να δουλεύουν περίεργες ώρες και χωρίς ωράριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι το ξεχωριστό.

Τα προκλητικά προνόμια και οι παχυλοί μισθοί

1. Οι υπάλληλοι έπαιρναν 16 παχυλούς μισθούς που έφθαναν τουλάχιστον τα 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Επαιρναν δηλαδή και 13ο, 14ο, 15ο και 16ο μισθό!

2. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε στο κράτος 16,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τώρα ο 15ος και 16ος μισθός έχουν κοπεί και στον προϋπολογισμό του 2012 αυτοί οι μισθοί κοστίζουν 5,1 εκατομμύρια ευρώ.

3. Μπορεί ο 15ος και 16ος μισθός να έχουν κοπεί, αλλά επέστρεψαν αμέσως από το παράθυρο. Έστω και με μειωμένα ποσά, οι δύο αυτοί μισθοί επέστρεψαν ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου». Αυτό το ποσό αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.

4. Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ περίπου 60 μισθούς.

5. Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.

6. Παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

7. Παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.

8. Με τον διορισμό του ένας υπάλληλος της Βουλής έχει και πολλά προνόμια, που δεν έχει κανείς άλλος εργαζόμενος. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει παιδικός σταθμός, όπου στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής απεριόριστα.

9. Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά.

10. Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι παρακάτω. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν αρκετοί χώροι που νοικιάζονται σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα μισθώματα που αποτελούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Βουλής ή του ελληνικού κράτους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προκειμένου εκείνοι μετά να παίρνουν εφάπαξ το οποίο υπολογίζεται σε δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. Ετσι το κυλικείο της Βουλής καταβάλει 24.000 ευρώ το χρόνο στο Ταμείο των υπαλλήλων, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312.000 ευρώ το χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δίνει 48 .000 ευρώ ετησίως και 48.000 ευρώ δίνει η Ολυμπιακή.

11. Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής.
12. Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Σάλος προκλήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 όταν ο μιας ημέρας Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας υπέγραψε το εκλογικό επίδομα, εν μέσω Μνημονίου!

Αυτή που την πλήρωσαν τελικά ήταν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έδωσαν το θέμα στη δημοσιότητα.
«Αλήτες δημοσιογράφοι, μας κάψατε» και «Και τώρα τι καταλάβατε; Καθάρισε ο τόπος;» έλεγαν στους δημσοιογράφους. Εξοργισμένοι οι υπάλληλοι της Βουλής κατηγορούσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για «επιχείρηση στοχοποίησής» τους σχετικά με την αποκάλυψη του προκλητικού εκλογικού επιδόματος και τη συνακόλουθη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη σχετική απόφαση.

Μάλιστα ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να κυνηγούν δημοσιογράφο τηλεοπτικού καναλιού στους διαδρόμους της Βουλής.

Παρατηρητής

Σχόλιο
Τα κείμενα τα οποία δεν έχουν την υπογραφή της Μόλλης αντιπροσωπεύουν την άποψη μόνο του συγγραφέα τους και όχι του blog.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.