Εκλεγμένοι άρχοντες, Ιδιωτικός Τομέας και Νοοτροπία Δημοσίου


Τα λόγια μας έχουν κουράσει. Εύκολες οι μεγάλες και πομπώδεις δηλώσεις των τοπικών αρχόντων. Κυρίως δε αυτές που άλλα δηλώνουν και άλλα στην πράξη βλέπει κανείς να γίνονται. Διότι οι τοπικοί μας άρχοντες αρέσκονται στα λόγια και τις υποσχέσεις και πράττουν τα αντίθετα. Δηλώνουν παραδείγματι ότι υποστηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο και επαινούν, και οι ίδιοι τελικά εμμένουν να στηρίζουν τον δημόσιο τομέα με τις αποφάσεις τους! 

Κυρίως δε, κι ας ενοχλούνται κάποιοι όταν γίνεται αναφορά, αυτή τη νοοτροπία την έχουν όσοι τοπικοί άρχοντες προέρχονται από τον δημόσιο τομέα και όσοι δεν γνωρίζουν την αγωνία και τα προβλήματα των ιδιωτών επιχειρηματιών. Τα κρούσματα πολλά και γνωστά, 

αλλά ιδιαιτέρως πρόσφατα και κυρίως λόγω της τελευταίας ευκαιρίας που φαίνεται να έχει η χώρα, η εμφάνισή τους είναι προκλητική και στην περιοχή μας. Βλέπουμε συνεχώς συμπτώματα και τα παρατηρούμε. Θα αναμένουμε για λίγο τις εξελίξεις. Εάν υπάρξει συνέχιση αυτής της άρρωστης κατάστασης, όπου η μία τσέπη του δημοσίου τα βάζει στην άλλη τσέπη (του τοπικού δημοσίου), θα την καταγγείλουμε με ονόματα. Ας το έχουν υπόψιν τους οι όψιμοι τοπικοί άρχοντες και ας σταθμίσουν τη στάση και συμπεριφορά τους. Διότι η εκλογή τους έγινε στα πλαίσια της ανάγκης να γίνουν πράξεις και ενέργειες, να πάει ο τόπος μπροστά μέσω του ιδιωτικού τομέα. Και όχι μέσω του κρατικού ταμείου να ενισχύονται οικονομικά θνησιγενείς «επιχειρηματικές» δράσεις. Εξάλλου, υπάρχει το αποτυχημένο προηγούμενο άλλων τέτοιων δράσεων, π.χ. Αναπτυξιακή Ξάνθης, που το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει ζημιές ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου και χρέη σε διάφορους προμηθευτές και συνεργάτες. 

Αυτό το αποτυχημένο μοντέλο κάποιοι αιρετοί θέλουν να το αναστήσουν. Κι έτσι αποδεικνύουν ότι είναι αντίθετοι και αντίπαλοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τη στιγμή που η αυτοδιοίκηση πρώτη έπρεπε να στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις, αφού όπως αρέσκεται να «λέει» μόνο σε αυτή βασίζεται πλέον η ανάπτυξη με μια διαλυμένη κρατική μηχανή, πράγμα που ακούσαμε πολλάκις και από χείλη τοπικών αιρετών, τι εξυπηρετεί αυτή η εμμονή; Για καθαρά λόγους εγωιστικής λειτουργίας, συντηρούν με χρήματα του δημοσίου μια δράση που λειτουργεί ουσιαστικά εις βάρος ιδιωτών που ασκούν το ίδιο αντικείμενο; Το λάθος είναι προφανές και το επισημαίνουμε για πολλοστή φορά. Σήμερα δημόσια και ανώνυμα. Την δε επόμενη φορά θα υπάρξει αναφορά ονομάτων για να ξεκαθαρίσει ποιος τελικά «άλλα λέει και άλλα κάνει». Βέβαια, εάν διατηρηθεί αυτή τη νοοτροπία κυνηγητού των ιδιωτικών επιχειρήσεων του τόπου, δε θα δώσουμε εκ νέου αυτή τη δυνατότητα. Και η κοινωνία της Ξάνθης θα τιμωρήσει όσους ενισχύουν νοοτροπίες από καιρό αποτυχημένες και καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού. 

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αφήσει ο ιδιωτικός τομέας της περιοχής τους τοπικούς άρχοντες να πάνε κόντρα στα δίκαια συμφέροντά του. Η ανοχή έχει όρια. Ο επιχειρηματίας θέλει και ο ίδιος να σταματήσει η κρατικοδίαιτη λογική. Θέλει να δει τη στροφή της αυτοδιοίκησης στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργασία, πρωτοβουλίες, δράσεις και στήριξη. Στο τέλος βέβαια υπάρχει πάντα και η δικαστική προστασία των ιδιωτών επιχειρηματιών από τις αυθαιρεσίες κάποιων κομματικών λειτουργών περιστασιακά εκλεγμένων.
ΕΜΠΡΟΣ 
Ευχαριστώ τον κύριο  Διαφωνίδη της εφημερίδας Έμπρος Ξάνθης ,για την παραχώρηση του άρθρου.
Ο Γ. Διαφωνίδης είναι μια εμβληματική μορφή όχι μόνο της θρακιώτικης άλλα όλης της ελληνικής  δημοσιογραφίας.
Άνθρωπος με δημοκρατική δημοσιογραφική συνείδηση, λειτουργός της πένας και φίλος της Λήμνου.
Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή σε σας και την οικογένεια σας. Το όμορφο καλοκαίρι που είχατε γευτεί  σας περιμένει.
Με εκτίμηση 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.