Υπαρχει λύση στο ακτοπλοικό ζήτημα. Τολμάτε;

Αν μας ζητηθεί σήμερα να απαντήσουμε  στο ερώτημα ποιοι είμαστε ή τι εκπροσωπούμε θα απογοητεύσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα κοινά προβλήματα του νησιού μας όπως το ακτοπλοϊκό. Έχουμε τόσο πολύ μισήσει την λησμονιά και τη απαξίωση της εξουσίας, που έχουμε καθορίσει την ταυτότητά μας με κάθε όρο ξένο με αυτήν, με αποτέλεσμα εμείς οι θιασώτες του ενεργού οπλίτη-πολίτη στο κυρίαρχο κράτος να έχουμε ξεχάσει να την χρησιμοποιούμε. Έχουμε ξεχάσει ότι αυτή η συμμετοχή στην εξουσία με στόχο την ορθή κοινωνική οργάνωση και αντιστοίχων προτύπων 

πολιτών στοχεύει στην δική μας αξιοπρεπή διαβίωση.

Απεμπολούμε καθημερινά τελώντας εν πικρία απογοήτευσης, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης εν λευκώ και επ` αορίστω.

Ας φανταστούμε μία  μεσαιωνική Stalimene -τη Λήμνο μας -ένα φέουδο οπου η εκπαιδευμένη οπλισμένη φρουρά του ηγεμόνα αυθαιρετεί καθημερινά σε ανήμπορους χωρικούς που φοβισμένοι αποδέχονται  επειδή « έτσι γινόταν πάντα».
Ποιάς δύναμης υπολείπονται και οφείλουν να αποκτήσουν; Πολιτικής; όχι γιατί είναι κληρονομική ή φιλική στον ηγεμόνα. Οικονομικής; όχι γιατί τους αφαιρείται όποτε εκείνος επιθυμεί. Βίας; Όχι αφού περιστασιακά θα καταφέρνουνε πλήγματα δίνοντας όμως έτσι το δικαίωμα στον ηγεμόνα να οικειοποιείται ολοένα περισσότερα δικαιώματα πάνω τους. Τότε μόνο η θύμιση και η γνώση της Αυτοδιάθεσης θα τους οδηγήσει στην άνευ όρων κατάργηση της τυρρανίας για να την επανακτήσουν.

Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της ψηφοφορίας στα Φώκλαντ παρατηρούμε ότι «είναι προφανώς μία βασική αρχή των Ηνωμένων Εθνών ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη έκφραση της αυτοδιάθεσης του λαού από το να πει με την ψήφο του το μεγάλο "ναι".
 Για εμάς εδώ στη Λήμνο....
¨Ναι στην διοικητική αυτονομία μας από τη Λέσβο¨
«Ναι στην αυτόνομη εκπροσώπηση της Λήμνου στο δεύτερο επίπεδο Τοπικής αυτοδιοίκησης.»
«Ναι στο δικαίωμα στους κατοίκους του νησιού να εκλέγουν το δικό τους βουλευτή.»
Αν είχαμε θέσει τα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα με το πρίσμα της αυτοδιάθεσής μας τότε θα είχαμε πλοία- φθηνά εισιτήρια για τα αεροπλάνα και η αποικίες των Λημνιών στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα θα ζούσαν στο νησί μας. Τότε τα καράβια θα ήταν ταχύπλοα και το νησί θα είχε την ανάπτυξη που όλοι ονειρευόμαστε.

Think out of the box”Το δικαίωμα στην Αυτοδιάθεση είναι  η λύση στο πρόβλημά μας κύριοι.Τολμάτε;
Ιωσήφ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.