H λύση είναι ο ενημερωμένος και ενεργός πολίτης


Αυτό που θα καθορίσει το μέλλον του Ελληνισμού, της Κύπρου και της Ελλάδος, το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, είναι ένα τεράστιο ζήτημα, που σε κάποιο βαθμό καθόρισε την πορεία των λαών και των κρατών της περιοχής μας τον 20ό αιώνα.
Μιλάμε για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κιρκούκ και της Μοσούλης, που αποτέλεσαν μια από τις κυριώτερες αιτίες της συμμαχίας "Γουλιέλμου-Αβδούλ Χαμίτ", τα τέλη του 19ού αιώνα, τότε που συμφώνησαν μεταξύ άλλων την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βερολίνο-Κωνσταντινούπολη-Βαγδάτη, η οποία φυσικά θα περνούσε από το Κιρκούκ!
Η συμφωνία αυτή και η συμμαχία Οθωμανών-Γερμανών, ώθησε τους Άγγλους να αναζητήσουν συμμάχους ή μάλλον εξισορροπητικό παράγοντα ανάμεσα στους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίο αποτελούσαν την αχίλλειο πτέρνα της. Το γεγονός αυτό κατάστησε τους χριστιανικούς πληθυσμούς εργαλείο προώθησης των γεωπολιτικών στόχων των 

μεγάλων δυνάεμων της εποχής, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη βάρβαρη και απάνθρωποη θυσία τους.
Και πρέπει να τονίσουμε ότι την ευθύνη γι' αυτό δεν την έχουν μόνο εκείνοι που κρατούσαν τα γιαταγάνια, αλλά και εκείνοι –και από τη μια και από την άλλη πλευρά- που κατέστησαν τους χριστιανούς τα προς σφαγήν πρόβατα!!!
Ασφαλώς οι αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολλές, με κυριώτερο το γεωπολιτικό ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων και κυρίως τον ανταγωνισμό Γερμανίας-Αγγλίας, που οφειλόταν στην ενδυνάμωση της πρώτης, που, μετά τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας της επεδίωκε την εξασφάλιση αφ' ενός μεν πρώτων υλών και αφ' ετέρου τον έλεγχο και το μονοπώλιο των διεθνών αγορών.
Όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, μια από τις κυριώτερες αιτίες που οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η εξασφάλιση αυτού του "θαυματουργού" υγρού που ανακαλύφθηκε μερικές δεκαετίες πριν και έμελε να ορίσει την πορεία του 20ού αλλά και του 21ου αιώνα.
Ο έλεγχος του Μπακού και του Κιρκούκ και της Μοσούλης ήταν το ζητούμενο λοιπόν όχι μόνο στον Πρώτο, αλλά και στον Δευτέρο Παγκόσμιο Πόλεμο και πρέπει να πούμε ότι κανένα από τα ζητήματα αυτά δεν "διευθετήθηκε" σε αυτούς τους καταστροφικούς πολέμους.
Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Μπακού μπορούμε να πούμε ότι λύθηκε σε κάποιο βαθμό με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ αυτό  των κοιτασμάτων του Κιρκούκ και της Μοσούλης, βαίνει προς τη λύση του τις δυο τελευταίες δεκαετίες, με την κατάρρευση των "εθνικών" κρατών της περιοχής, που είχαν διαμελίσει το Κουρδιστάν και τον κουρδικό λαό και τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ποια είναι ή  μάλλον ποια θα είναι η νέα αρχιτεκτονική;
Ένα νέο "λειτουργικό" σύστημα ισορροπιών, με μεταλλαγμένα κράτη, τα οποία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επιλογές που θα απειλήσουν την εκμετάλλευση και τη ροή προς τιθς αγορές των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της προαναφερθείσας περιοχής, τα σύνορα της οποίας καθορίστηκαν με μια συμφωνία που άρχισε να συζητείται το Νοέμβριο του 1915 και υπογράφηκε το Μάρτιο του 1916, από τους François Georges-Picot και Sir Mark Sykes, των οποίων έλαβε και το όνομα.
Με τη Συμφωνία Sykes–Picot καθορίστηκαν τα σύνορα και οι ζώνες επιρροής στην περιοχή των εξής κρατών:
Τουρκία, Αρμενία, Γεωργία, Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη.
Η Κύπρος δεν συμπεριλαμβανόταν σε εκείνη, ούτε και στην Συμφωνία της Γιάλτας, παραμένοντας υπό τον έλεγχο της Αγγλίας.
Τώρα, λοιπόν, ή για την ακρίβεια από τον Ιανουάριο του 1991, που ξεκίνησε η Επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου", άρχισαν οι διαδικασίες πλήρους αναθεώρησης εκείνου του συστήματος ισορροπιών που στηρίζεται στη Συμφωνία Sykes–Picot και εγκαθιδρύθηκε στην ως άνω περιοχή,  αμέσως μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Της "Καταιγίδας της Ερήμου" ακολούθησε η ίδρυση του αυτόνομου κουρδικού κράτους, που αποτέλεσε την απαρχή ομοσπονδοποίησης του Ιράκ , η ενδυνάμωση του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος στην Τουρκία τη δεκαετία του '90, που οδηγεί και την Τουρκία στον προθάλαμο της ομοσπονδοποίησης, η υποκινούμενη εξέγερση στη Συρία, που οδηγεί και αυτή τη χώρα στην ομοσπονδοποίηση και να δούμε τι άλλο θα ακολουθήσει!
Συνοψίζοντας να πω ότι η περιοχή αυτή αλλάζει και αλλάζουν και οι ισορροπίες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η θέση της Κύπρου και της Ελλάδος. Θα μπορύσαμε να πούμε ότι μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, η περιοχή έχει ανάγκη από μια νέα συμφωνία, μια νέα Sykes–Picot ή μια νέα Γιάλτα, που, ελπίζω, να μην προκαλέσει στους λαούς τα δεινά που προκάλεσαν οι δυο προαναφερθείσες συμφωνίες.
Να γίνω και λίγο πιο συγκεκριμένος και να το συνδέσω με το θέμα. Ήδη στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν έχουν εγκατασταθεί ογκόλιθοι του ενεργειακού τομέα, μεταξύ των οποίων η ExxonMobil, η Τοτάλ, η Γκάζπρομ και άλλες. Και με την πρόσφατη συμφωνία ειρήνευσης Ερντογάν-Οτζαλάν, διασφαλίζεται η ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίους στις αγορές, μέσω Τουρκίας.
Επίσης, η Ε.Ε. με πρόσφατη απόφασή της έχει επιτρέψει στους εξεγερμένους της Συρίας να κάνουν αυτόνομες εξαγωγές πετρελαίου, ερήμην της κυβέρνησης της Δαμασκού.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι και το ζήτημα της Συρίας βαίνει προς διευθέτηση.
Όμως, για να είναι λειτουργικό το νέο σύστημα ισορροπιών, που προανέφερα, θα πρέπει να είναι ασφαλείς οι χερσαίοι και οι θαλάσσιοι δρόμοι μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα Κύπρο και Ελλάδα, που εμπλέκονται στο ζήτημα και λόγω της ύπαρξης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες.
Όπως είναι γνωστόν, προς διευθέτηση βαίνει και το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων πόρων στις ΑΟΖ Ισραήλ, Λιβάνου, Κύπρου και Αιγύπτου, με την Κύπρο να ταλαιπωρείται από την τουρκική κατοχή και από την σωβούσα οικονομική κρίση, μια κρίση που ήδη χτύπησε ανελέητα επί πενταετία και την Ελλάδα, η οποία παραμένει σχετικά ανίσχυρη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο "Μεγάλο Παιχνίδι" που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επεκταθεί στο Λυβικό, το Μυρτώο και το Αιγαίο Πέλαγος, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι ανήκει σε ποιον.
Όμως, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη όλα αυτά τα ζητήματα, που θα επηρεάσουν την κυριαρχία της Ελλάδος και της Κύπρου στον ελληνικό χώρο, αλλά και την ευημερία του ελληνικού λαού, οι πολίτες είναι στην ουσία απόντες, ενώ αυτοί που αποφασίζουν για όλα αυτά, το κάνουν ερήμην των πολιτών.
Γι' αυτό είπα στην αρχή της ομιλίας μου ότι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή συμβάλουν στην αφύπνιση των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις γύρω από αυτά τα ζητήματα και να διεκδικήσουν το δικαίωμα να έχουν άποψη και να τις συνδιαμορφώνουν, επηεράζοντας τις αποφάσεις, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και η ίδια η Δημοκρατία.
Άλλωστε, όποτε έχουν αποφασίσει για μας, χωρίς εμάς, ζήσαμε εθνικές τραγωδίες, και τώρα, στην κατάσταση που είναι ο Ελληνισμός, δεν αντέχει άλλες εθνικές κατααστροφές.
Γι' αυτό, η λύση είναι ο ενημερωμένος και ενεργός πολίτης.
Σάβας Καλιντερίδης 
Ευχαριστούμε  για την άδεια ανάρτησης της ομιλίας του  στο Χαλάνδρι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.