Δωρητές Οργάνων


Καυστικά σχόλια και δεκάδες κριτικές έχουν γραφεί κατά καιρούς για τον νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με τη δωρεά οργάνων. Δεν είναι λίγοι οι επικριτές του εν λόγω νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 16 Ιουνίου του 2011 και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 2013.

Σύμφωνα με το νόμο: “Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του”.

 Μ το νόμο αυτό, όλοι οι Έλληνες είναι δυνάμει δωρητές και σε περίπτωση που δεν ....


αρνηθούν πριν το θάνατο τη διαδικασία της δωρεάς, τα όργανά τους δωρίζονται σε όποιον τα έχει ανάγκη. Βασική παράμετρος του νόμου είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συναίνεση του οικογενειακού περιβάλλοντος ( σύμφωνα με μεταγενέστερη τροποποίηση στο νόμο 4075 άρθρο 55 παράγραφο 4, γεγονός το οποίο ελάχιστα έχει γίνει γνωστό με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις, παρανοήσεις και παραπληροφόρηση σε ό, τι αφορά το περιεχόμενό του.

Ωστόσο, μέρες πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδες, προκαλώντας προβλήματα και αναγκάζοντας τους αρμόδιους φορείς να εκδίδουν συνεχώς διευκρινιστικές ανακοινώσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαλύσουν τη θολή εικόνα και κυρίως να μην καταγράψουν απώλειες στην μικρή αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων και συνεπώς τις μεταμοσχεύσεις.

Σε πόλεις της χώρας παρατηρείται μικρή προσέλευση πολιτών στα αστυνομικά τμήματα για αιτήσεις άρνησης δωρεάς οργάνων υπό τις συνθήκες που ορίζει ο νέος νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2013. Ειδικά στην Πάτρα, την Πέμπτη (16/05) ήταν αρκετοί αυτοί που πήγαν στα αστυνομικά τμήματα για να υπογράψουν αίτηση, σύμφωνα με την οποία αρνούνται να γίνουν δωρητές οργάνων.

Όσοι πολίτες δεν συναινούν στη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, να πάνε σε αστυνομικό τμήμα για να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής τους και στη συνέχεια η επιθυμία τους θα κοινοποιηθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αντίθετοι στη δωρεά οργάνων με τις συνθήκες που ορίζει ο νέος νόμος, είναι και εθελοντές δωρητές, οι οποίοι σπεύδουν να ακολουθήσουν την προαναφερόμενη διαδικασία.

Από την πλευρά ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων τονίζει  ότι: «Ο κόσμος πρέπει να πειστεί και να μην έχει καμία ανησυχία. Η εικαζόμενη συναίνεση δεν σημαίνει υποχρεωτική λήψη οργάνων. Εφαρμόζοντας το νόμο θεωρούμαστε δυνάμει δότες. Όποιος δεν επιθυμεί να δωρήσει τα όργανά του κάνει αρνητική υπεύθυνη δήλωση. Αν δεν έχει αρνηθεί, θεωρούμε ότι δυνητικά θα ήθελε και τότε ερωτάται η οικογένεια. Η βούληση της οικογενείας είναι ανώτερη από τη βούληση του δωρητή γιατί ο ίδιος δεν είναι εν ζωή».

Πολλοί πιστεύουν ότι ο νέος νόμος είναι αντίθετος με την κουλτούρα του Έλληνα. Ο νεκρός θεωρείται ο άνθρωπός μας στην Ελλάδα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον αγγίξει.

Κατά τη γνώμη μας το θέμα μας  δεν είναι  τόσο ο νόμος, αλλά η ουσία της διαδικασίας και η επιτάχυνση εύρεσης μοσχεύματος για όσους βρίσκονται στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ή των Νοσοκομείων. Για όσους ο θάνατος και η δωρεά ενός ζωτικού οργάνου δεν είναι απλά ζήτημα ζωής, αλλά και θανάτου, γνωρίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.