Όταν μιλάμε για τη Λήμνο κ. Χατζηδιαμαντή δεν υπάρχουν κομματικές αντιπαραθέσεις

Κύριε Δήμαρχε  

Όπως γνωρίζετε από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι περιοχές των ιαματικών πηγών της χώρας μας αποτελούν χώρους φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, αναψυχής, χαλάρωσης και ίασης. Οι μοναδικοί αυτοί φυσικοί πόροι, που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ομορφιά καθώς επίσης το περιβάλλον και η ιστορία τους, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη περιοχών .............
της ελληνικής περιφέρειας. Παράλληλα δε ο ιαματικός τουρισμός ως βασική προτεραιότητα για την υγεία αλλά και την ποιότητα της ζωής του πολίτη αποτελεί για αυτές  ζωτική ανάγκη,  

Ο «Καλλικράτης» έδωσε στη τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής σε τομείς  όπως ο  εναλλακτικός τουρισμός όπου μαζί με τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τουριστικούς φορείς δίνεται η μοναδική ευκαιρία  να χτίσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζει το ρόλο του τουρισμού πρωταγωνιστικά στην τοπική  οικονομία. . Η αξιοποίηση των ιαματικών πήγων σε συνδυασμό με τον θερμαλισμό και τον ιατρικό τουρισμό αποτελεί αιχμή δόρατος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο τουρισμός των 4 εποχών ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ,ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ,ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ σε συνδυασμό με διακοπές επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η τουριστική αγορά είχε προσεγγίσει το θέμα στο παρελθόν. Είναι χρέος όλων μας να προωθούμε πρωτοβουλίες αυτής της μορφής και να συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια φορέων για την ανάδειξή του και όχι να υποβαθμίζουμε πρωτοβουλίες όπως αυτής της ΚΕΔΕ προτάσσοντας κομματικά κίνητρα ή εγωισμούς ταυτότητας.

Αυτό που επιβαλλόταν να γίνει από μας, δηλαδή η ανάδειξη του τόπου μας ως θερμαλιστικού προορισμού προβάλλεται από μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία την OLYMPIC AIR γνωστοποιώντας στο ευρύ κοινό την ύπαρξη θερμών πήγων από την αρχαιότητα προσκαλώντας τους δυνητικά ταξιδιώτες να προγραμματίσουν το επόμενο ταξίδι τους για υδροθεραπεία, λουτροθεραπεία και ενα χαλαρωτικό μασάζ στον όμορφο φιλόξενο λημνιακό τόπο .


Κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε μια τουριστική χώρα με 720 πηγές μεταλλικών νερών, απ' αυτές είναι ανακηρυγμένες  οι 105 εκ των οποίων μόνο για τις 78 διαθέτουμε στοιχεία, ευτυχώς για το νησί οι θερμές  ιαματικές πηγές που βρίσκονται κοντά στο χωριό Κορνός  η ανακήρυξή τους ως ιαματική πηγή υπάρχει στο ΦΕΚ  226/9-10-2001. Τα ιαματικά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας και η Λήμνος ευλογημένος τόπος διαθέτει και όχι μόνο διαθέτει αλλά είναι και προικισμένες με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα επειδή είναι χωροταξικά τοποθετημένες σε σημείο που συνδυάζει άριστα πέρα των ιαματικών νερών πολλά απο τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος δηλαδή καθαρές θάλασσες σε κοντινή απόσταση (Μύρινα Πλατύ Θάνος Άγιος Ιωάννης ), γειτνίαση με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον αλλά και ευκαιρία για επίσκεψη τόπων με ποικίλο πολιτιστικό κ αρχαιολογικό ενδιαφέρον .Γιατί να μην συνδυάσουμε την ανάδειξη της Λήμνου ως θερμαλιστικού προορισμού με τον οινοτουρισμό προβάλλοντας ως τουριστικό προϊόν το ρακούβγασμα δηλαδή την παραγωγή του ρακιού κάθε Οκτώβρη που αμβυκες παραδοσιακά αποστακτήρια φωτιές και καζάνια θολώνουν την ατμόσφαιρα αγγίζοντας τα όρια μυστικής τελετουργίας.

Κύριε Δήμαρχε

Ο ιαματικός-θερμαλιστικος τουρισμός είναι μια πολυθεματική οικονομική δραστηριότητα και το κυριότερο ότι μπορεί να αναπτύσσεται καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου δίνοντας λύση στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η άρση της εποχικότητας.

Σήμερα τόσο στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, όσο και μέσα από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο τον Αύγουστο (40979) δίνονται κίνητρα για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών συμπεριλαμβανομένης ειδικής διαταξής για τον ιαματικό τουρισμό με την οποία διευρύνεται το πεδίο εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, με την ένταξη σ΄αυτές εγκαταστάσεων ειδικών μορφών τουρισμού όπως κέντρα ιαματικής θεραπείας, θερμαλισμού ,κέντρα αναζωογόννησης ευέξιας αισθητικής και του καταδυτικού τουρισμού,

Είναι καιρός και από ότι γνωρίζω προθέση του υπουργείου είναι να απελευθερώσει το καθεστώς που διέπει την λειτουργία  και  χρήση των ιαματικών  πηγών δίνοντας το δικαίωμα στην ιδιωτική  πρωτοβουλία να δραστηροποιθεί χωρίς όμως να επιρεαζεται το αναπτυξιακό καθεστώς των δήμων που έχουν δικές τους πηγές. 

Τροποποιώντας τον ισχύοντα νόμο 3498 με παρεμβάσεις αναφορικά με την ταυτότητα των Ι.Π. απλουστεύονται κ επιταχύνονται οι διαδικασίες αναγνώρισης κ επιστροφής σε συνεργασία με το ΕΛΠΕΚΑ ώστε το τουριστικό προιον να εναρμονιστεί με την οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης.Συγκεκριμένα με την οδηγία 24|2011 της Ευρωπαικής Ένωσης αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ο Θερμαλιστικός-Ιαματικός τουρισμος ως ειδικότερη μορφή του ιατρικού τουρισμου, η παραπάνω οδηγία είναι οδηγία για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να επιλέγουν την ιαματική πήγη της επιλογής τους σε οποιαδήποτε ευρωπαική χώρα και τα έξοδα θα καλύπτονται απο τον ασφαλιστικο φορέα στον οποίο υπάγονται.

Κύριε Δήμαρχε

Αν κινηθούμε σωστά η Λήμνος μπορεί να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός ιαματικού-θερμαλιστικου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Βασική συνθήκη για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι η ανάδειξη και η χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης, η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ έχει τον ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ.

 Εσείς θα πρέπει να φροντίσετε να ενισχυθούν οι φορείς λειτουργίας των ιαματικών κέντρων για τη βελτίωση των υποδομών τους, τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών με στόχο την εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Θα σας πρότεινα επίσης στο πλαίσιο της αειφόρου-βιώσιμης ανάπτυξης του ελληνικού ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού να δίνετε το παρόν  όπου απαιτείται και να φροντίσετε ώστε να εξασφαλίζεται συγχρόνως και η ενεργειακή αξιοποίηση του θερμού νερού.

2 σχόλια:

Νασος Παπαστυλιανού είπε...

Πραγματικά αξιόλογο το άρθρο σου Μόλλη μου...αλλά δεν είδα πουθενά τις"κομματικές αντιπαραθέσεις" του τίτλου. Το διάβασα ήδη 3 φορές και μην μου πείς να το ξαναδιαβάσω γιατί θα το θεωρήσω προσβολή.

admin είπε...

Δικαιολογημένη η απορία σου αλλά στη τελευταία παράγραφο αναφέρομαι στην απουσία του δημάρχου ως εκπροσώπου της Λήμνου στο συνέδριο ιαματικού τουρισμού θερμαλισμού που έγινε το Σεπτέμβριο παρότι ήταν προσκεκλημένος. Ο λόγος απουσίας του ήταν προφανώς κομματικός καθότι το συνέδριο ήταν οργανωμένο από κυβερνητικούς φορείς. Επέλεξε λοιπόν την τακτική κομματικής αντιπαράθεσης παρά τη σοβαρότητα του αντικειμένου. Δεν ήθελα να γράψω περισσότερα γιατι το νησί μας είναι πάνω από όλα και δεν ήθελα να είμαι συνέχεια δεικτική. Εκείνος και οι συν αυτώ πήραν το μήνυμα μου.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.