Σκέψεις - προβληματισμοί για τη ΛήμνοTo παρακάτω αποτελεί κείμενο συμβολής και προβληματισμού για την διευρυμένη ΝΟΣ της ΝΔ που έγινε στη Λήμνο την 8 Ιουλίου στην οποία παρά την επιθυμία μου να είμαι παρούσα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν μπόρεσα να παρευρεθώ.

Η Ελλάδα σε πορεία κατάπτωσης

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε πορεία εθνικής και κοινωνικής παρακμής ιστορικών διαστάσεων. Μετά την πλήρη αντιστροφή όλων των θετικών προσδοκιών για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, η κρίση λαμβάνει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την κοινωνία και τη χώρα.

Στη Λήμνο, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα φτωχότερα αγροτικά στρώματα η κτηνοτροφία και η μικρή ιδιοκτησία έχουν συμπιεστεί μέχρι εξαφανίσεως. Η νεολαία, το επιστημονικό προσωπικό και οι συνταξιούχοι βρίσκονται  σε ασφυξία. Το βιοτικό επίπεδο στο δημόσιο τομέα έχει υποβαθμιστεί, ενώ ο ιδιωτικός τομέας διατηρεί το σκήπτρο της ανεργίας .

 Η ανεργία μαστίζει ένα τεράστιο τμήμα του εργατικού δυναμικού και της νεολαίας. Το νησί μας  λόγω δημογραφικού πεθαίνει. Κυβερνούν απαίδευτοι και επικίνδυνοι. Δεν  ανησυχούμε απλά αλλά μας τρομάζει το γεγονός ότι  το άνθος της Λημνιακής γης ξενιτεύτηκε ξανά στην Αυστραλία και Γερμανία.  

Έχουμε αντιληφθεί ότι ζούμε σε μία χώρα η οποία έχει απωλέσει σχεδόν καθολικά την εθνική της  κυριαρχία; Το καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας; Το καθεστώς αποικίας χρέους βαθαίνει περισσότερο με το μνημόνιο Τσίπρα, ιδίως μετά την αποδοχή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των δανειστών και τη θεσμοθέτηση του διαβόητου «κόφτη». Βουλή και κυβέρνηση αυτοκαταργούνται και εγκαθίσταται ένα νέο καθεστώς διαρκούς επιτήρησης που ουσιαστικά καταργεί τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο.

Φευ!! αλλά δεν υπάρχει ρωγμή στο αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει.

Τι μπορούμε να  κάνουμε;

Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, και η ενδυνάμωση του εθνικού συναισθήματος σε ένα ακριτικό νησί όπως η Λήμνος είναι πρωταρχικής σημασίας, και παράλληλα ολική αναδιάρθρωση του τοπικού οικονομικού ιστού σε παραγωγική κατεύθυνση, υπέρ των κατοίκων αυτού του τόσο αδικημένου νησιού. Δεν είναι το νησί των φαντάρων ούτε χώρος εξορίας. Η Λήμνος έχει μία γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Είναι ένα νησί μόνο του, απομακρυσμένο από τα παράλια της  Μικράς Ασίας και της ηπειρωτικής Ελλάδος και αυτό προϋποθέτει αυτονομία.

Πρέπει να στοχεύσουμε στην τοπική ανάπτυξη. Η κοινοτική, οικονομική, κοινωνική και αγροτική ανάπτυξη ας είναι οι συνιστώσες  της Τοπικής ανάπτυξης που πρέπει να ξαναδούμε στη Λήμνο όχι με τη μορφή ενός ερευνητικού προβλήματος  ούτε μίας θεωρητικής έννοιας αλλά ως ένας στόχος πολιτικής μας. Η αγροτική ανάπτυξη (γεωργία – κτηνοτροφία) είναι ένας τομέας που θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας  και να ορισθεί ως αντικειμενικός σκοπός. Το σύνθημά μας ας είναι «ούτε ένας Λημνιός χωρίς δουλειά στο νησί μας».

Οι πολιτικές απευθύνονται σε ανθρώπους. Όχι σε ποσοστά ούτε σε αριθμό ψηφοφόρων. Οι πολιτικές μας δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε ανθρώπους της πόλης. Το λυπηρό είναι ότι οι άνθρωποι της πόλης κουβαλάνε την πόλη μαζί τους ακόμα και όταν βγαίνουν έξω από αυτήν. Δεν μπορούν γενικά να σκεφτούν διαφορετικά για τους ανθρώπους που ζουν έξω από τα αόρατα τείχη της τσιμεντούπολης  γι’ αυτό και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στόχων τελείως απρόσιτο σε εμάς εδώ στο νησί. Η νησιωτικότητα είναι μία διαφορετικότητα που δεν την καταλαβαίνουν τόσο εύκολα οι πολιτικοί μας.

Είναι λάθος να  γυρίσουμε  σε παραγωγικές λογικές των νησιωτών του 19ου αιώνα με το κτηματάκι που συντηρεί την οικογένεια . Αυτό που δημιουργεί κάποια τάση που μπορείς να ονομάσεις  από-εμπορευματοποίηση στον 21ο αιώνα, είναι η υιοθέτηση των καινούργιων φτηνών τεχνολογιών με ρεύμα από ΑΠΕ για την βελτιστοποίηση της ατομικής-οικογενειακής παραγωγής με παράλληλη προώθηση της γνώσης παραγωγής των χημικών προϊόντων  από ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες και απορρίμματα.  Η Λήμνος είναι ο ιδανικός χώρος για την δημιουργία του αγροκτήματος επιχείρηση με σαφή προσανατολισμό στον αγροτικό τουρισμό που δειλά- δειλά αναπτύσσεται στο νησί μας.

Ή ΝΔ πρέπει ως κόμμα να αναλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λημνιοί, να ασκήσει πολιτικές μεγαλύτερης αυτονομίας και να προαγάγει την συναισθηματική ταύτιση των ανθρώπων αυτού του νησιού τόσο για τα άτομα όσο και τις οργανώσεις του. Να δείξει ¨πραγματικό¨ ενδιαφέρον για τους ανθρώπους αυτού του τόσο ξεχασμένου νησιού.

Την λέξη αειφορία στα πλαίσια της  ανάπτυξης την ακούμε εδώ και καιρό αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Για τη Λήμνο πρέπει  να εξηγήσουμε πρακτικά πως θα γίνει.  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η ενοικίαση  των κοινοτικών βοσκοτόπων σε μεγάλο αριθμό κοπαδιών με αποτέλεσμα την υπερβόσκησή τους δεν συμβάλει στην αειφορία της περιοχής. Απεναντίας η σύνταξη λιβαδοπονικής μελέτης για τους βοσκοτόπους και η εκχώρησή τους για 30-50 έτη με σύστημα μακροχρόνιας μίσθωσης (λήζινγκ)  για βόσκηση στην κατάλληλη εποχή με τον ανάλογο αριθμό ζώων, όπως προβλέπει η μελέτη είναι αειφόρος πράξη.

Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα Στο νησί μας πρέπει να προσδιοριστεί η φέρουσα ικανότητα σε παραθεριστές και να σταματήσουμε να δίνουμε άδειες αν έχει ξεπεραστεί. Αν δεν το κάνουμε η κατάρρευση του τοπικού υποσυστήματος θα είναι δραματική χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης παρά μόνο μετά από τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος

Πρέπει να ξαναδούμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την αλιεία, για  αύξηση της παραγωγής, με τεχνολογική αναβάθμιση των σταδίων της παραγωγής και εμπορικής διαδικασίας των προϊόντων αλιείας . Εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας και στη Λήμνο, βελτίωση του εισοδήματος και των συνθηκών εργασίας των ψαράδων, καθώς και προστασία των αλιευτικών πόρων και του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Να ξαναδούμε τις υποδομές για ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών, για την εμπορία και τη μεταποίηση αλιευμάτων και τη λειτουργία βιώσιμων μονάδων μεταποίησης  και να λάβουμε ειδική μέριμνα για ένταξη νέων αλιέων στο επάγγελμα.

Ας εστιάσουμε λοιπόν τις πολιτικές μας στο περιβάλλον, την μελλοντικότητα, την ποιότητα ζωής , την ισότητα  σύμφωνα με την αρχή της πρόβλεψης και της σφαιρικής σκέψης. Ας προσδιορίσουμε το όραμα για τη τοπική κοινωνία της Λήμνου, διαμορφώνοντας σχέδιο δράσης και πρόβλεψη μηχανισμών εφαρμογής.

Αυτό το πολιτικό μήνυμα μπορείς να δώσεις στους πολίτες αυτού του νησιού. Οι Λημνιοί χόρτασαν από ψέματα δεδομένου ότι έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει όλα τα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και ελέγχουν όλο τον κρατικό μηχανισμό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα . Μόνο η ονομασία του κόμματος και η φράση είμαστε «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης». Ας αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί και απαλλαγμένοι πλέον από τα λάθη του παρελθόντος.

Η φιλοσοφία της λειτουργίας των κόμματων εξουσίας μέχρι σήμερα  ήταν  η ρουσφετολογική πολιτική, και η δημιουργία ενός μεγάλου πελατειακού κράτους που τώρα γι αυτό απολογούνται υποφέρουν και δυστυχούν οι πολίτες Είναι δύσκολο αλλά  επιβεβλημένο να αποβάλουμε παλιές συνήθειες, μιας πελατειακής  πολιτικής.  Ο πολίτης  πρέπει να πείθεται με επιχειρήματα  και πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις  στο άμεσο μέλλον.  

Τώρα χρειάζεται σοβαρός ειλικρινής και αληθινός πολιτικός λόγος  από πολιτικούς με παιδεία , με  μετριοπάθεια, με ήθος, με γνώσεις, πολιτική αξιοπρέπεια. Η πολιτική που θα εφαρμόζεται πρέπει να  είναι αυτή που θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον  , που θα  αφόρα το κοινωνικό σύνολο και όχι τα συμφέροντα  κοινωνικών  ομάδων  και ατόμων.

Όπως στην χώρα υπάρχουν υπεύθυνοι για την κατάσταση, έτσι και στο νησί κάποιοι φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Έχουν ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ. Πρέπει να γίνει κάθαρση. Πρέπει να αναδειχθεί η συνέπεια και η εντιμότητα των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν και έχουν όραμα. Εδώ που έφτασε ο τόπος θα ξεχωρίσουν τα καλλιεργούμενα φυτά από τα ζιζάνια ακόμα και αν καούν σοδειές. Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε αυτό που έρχεται και μάλιστα να το σταματήσουν παλιά μυαλά από ένα σύστημα που καταρρέει και αρνείται να συμβιβαστεί με αυτό.

Πιστεύω πραγματικά, ότι πέρα από την πίστη μας σε ένα Άξιο ηγέτη της χώρας απαιτείται να υπάρχει και αισιοδοξία και ελπίδα.  Πέρα από στενές κομματικές τοποθετήσεις εκτιμώ ότι η χώρα για να δει καλύτερες ημέρες σε 2-3 χρόνια πρέπει να κυβερνηθεί από ένα κόμμα. Απαιτείται αυτοδυναμία   γιατί συγκυβέρνηση σημαίνει ακυβερνησία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι:

              Είναι μείζονος σημασίας η καλή λειτουργία του νοσοκομείου. Ένα σωστά επανδρωμένο νοσοκομείο με πολλές ειδικότητες ,νοσηλευτικό προσωπικό  θα δημιουργήσει στην ακριτική  Λήμνο  την απαιραίτητη  αίσθηση ασφάλειας. Αυτό βέβαια για να επιτευχθει θα πρέπει να δοθούν και σοβαρά κίνητρα στους ιατρούς και νοσηλευτές ώστε να επιλέξουν τα ακριτικά μας νησιά.
              Η απομόνωση του νησιού λόγω κακών ακτοπλοϊκών γραμμών και ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων γεγονός  λύνεται με προώθηση νέων λύσεων και όχι παλαιών συνταγών.
              Η έλλειψη «εξειδίκευσης» του νησιού και του πληθυσμού. Στην ιστορία των μεταπτώσεων του πληθυσμού στο νησί μας, διαπιστώνεται ότι η αύξηση του αριθμού των κατοίκων -και ιδιαίτερα όπου υπήρξε ακμή- συνδέεται σχεδόν πάντοτε με την «εξειδίκευση» στην εκμετάλλευση ενός φυσικού πόρου ή μιας άλλης πηγής. Καράβια θα έχουμε όταν γυρίσουν οι ξενιτεμένοι Λημνιοί. Για να γυρίσουν πίσω και να παράγουν θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη ανάπτυξη.
              Προσέλκυση περισσότερων τουριστών στο νησί γίνεται με σωστή προβολή και προώθηση της Λήμνου στο εσωτερικό και εξωτερικό.
              Απαιτείται νέα εξειδίκευση στο τουρισμό των ακτών. Ο τουρισμός στο μεγαλύτερό του ποσοστό, εντοπίζεται στην ακτή και μία στενή λωρίδα στεριάς. Απαιτείται να επεκταθεί σε βάθος σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του νησιού,  την τουριστική εκμετάλλευση και την  απαραίτητη προστασία του οικοσυστήματος και του φυσικού περιβάλλοντος, με σκοπό να παραταθεί ο χρόνος εκμετάλλευσης των ακτών.
              Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε και να εκμεταλλευτούμε μικρές μαρίνες φιλοξενίας ιδιωτικών σκαφών σε συνδυασμό με τη εκμετάλλευση της δυναμικότητας και θέσεων των τουριστικών μονάδων.
              Τα χωριά της Λήμνου μετά και τον Καλλικράτη 2 «μαραζώνουν» . Πρέπει να γνωρίσουμε την ύπαιθρο στους νέους ανθρώπους, να την αγαπήσουν και να μάθουνε να ζούνε από αυτή. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από προγράμματα ώστε να υπάρξει στοχευμένη ανάπτυξη, όπως  εναλλακτικές καλλιέργειες ή  καλλιέργεια των καρπών «μακράς διάρκειας που θα δώσουν τη δυνατότητα μεθαύριο για γεωργικές εξαγωγές.
              Να  διατηρήσουμε την Αρχιτεκτονική του νησιού. και ανέπαφη τη παράδοση μας,  τη  Λημνιακή κατοικία το παραδοσιακό χωριό και τους πατροπαράδοτους μύλους της Λήμνου οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν και το σύμβολο του νησιού.  Απαιτείται να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία ή να εξευρεθούν προγράμματα με επενδύσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Θα πρότεινα να επανεξετάσουμε τις θέσεις μας για τη Λήμνο και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Αυτό απαιτούν οι ανθρωποι του νησιού. Αυτό απαιτεί το σήμερα. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε κοντά στους Λημνιούς. Πρέπει να το δείχνουμε κιόλας


Μόλλη Μαχαίρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.