ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ




 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Ο ρόλος της κοινωνικής πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, καθώς η κοινωνία και οι μορφές συμβίωσης μεταβάλλονται. Η κοινωνική πολιτική οφείλει να προσαρμόζεται και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την ενίσχυση των ενηλίκων και ανηλίκων μελών της οικογένειας, τη διόρθωση των ανισοτήτων και των έμφυλων διακρίσεων, αλλά και την πρόληψη των καταστάσεων, που δημιουργούνται σε διάφορα επίπεδα. Η διαμόρφωση πολιτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών καθίστανται, σήμερα, αναγκαίες, προκειμένου οι διαφορετικές μορφές οικογένειας να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στις νέες ανάγκες και να αμβλυνθεί το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η αναμόρφωση της οικογενειακής πολιτικής, στη χώρα μας, θα πρέπει να ενισχύει όλες τις οικογένειες, με καθολικά επιδόματα. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι μια οικογένεια με παιδιά, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, είναι φτωχότερη από μια οικογένεια χωρίς παιδιά. Για την αναμόρφωση του συστήματος των οικογενειακών παροχών προτείνεται η ορθολογικοποίηση και ο αναπροσανατολισμός των οικογενειακών παροχών. 
Ειδικότερα προτείνονται:
-          Η υιοθέτηση του συστήματος καθολικών επιδομάτων παιδιού-ών μέχρι την ενηλικίωση τους.
-          Η διεύρυνση των δικαιούχων ( οικογένειες με 1,2 παιδιά).
-          Η αύξηση του ποσού των χορηγούμενων ποσών των επιδομάτων.
-          Η επιμήκυνση του χρόνου της επιδότησης.
-          Η υποστήριξη των νέων οικογενειών στο ξεκίνημά τους.
-          Μέτρα ενίσχυσης ειδικών κατηγοριών δικαιούχων: των μονογονικών οικογενειών (μετά από διαζύγιο, χωρισμό,  ανύπαντρες μητέρες κ.λπ.).
     -      Η μεταβολή των εισοδηματικών κριτηρίων στις  φοροαπαλλαγές.
-          Η επικράτηση των νέων αντιλήψεων για τον ρόλο της γυναίκας.
-          Ο σχεδιασμός μέτρων για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γυναικών με οικογενειακές υποχρεώσεις, ώστε  να μη διακόπτουν την απασχόλησή τους και να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στην απασχόληση. 
Η κοινωνική ατζέντα, που διαπραγματευόμαστε, στοχεύει σε κρίσιμα, κοινωνικά ζητήματα (όπως δημογραφικές εξελίξεις & διάσταση φύλου, δημογραφικές εξελίξεις & σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συμφιλίωση οικογενειακής & επαγγελματικής ζωής, ισότητα στις αμοιβές, διαγενεακή αλληλεγγύη, γυναίκα & εθελοντισμός), επιδιώκοντας την ώσμωση με τους πολίτες και τις συνέργειες με επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια, ιδίως στις περιφέρειες, ώστε να διαμορφώσουμε αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, τον οποίο θα κληθούμε να υλοποιήσουμε.
Έχοντας υπόψη μας ότι, αυτή την ώρα, κατά την οποία η Πατρίδα μας βρίσκεται σε βαθειά οικονομική ύφεση, το διακύβευμα είναι η ανάπτυξη. Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουμε αυτόνομη και αποτελεσματική οικογενειακή πολιτική, που στοχεύει ακριβώς στην αξιοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων πόρων της χώρας στην παραγωγική διαδικασία. Και ακριβώς επειδή οι γυναίκες είναι πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι, είμαστε πεισμένοι πως μόνο με τέτοιες στοχευμένες πολιτικές μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε στην ανάπτυξη, τους πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, που είναι οι γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει ότι, μ’ αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί το προϊόν της ανάπτυξης και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, που προτείνουμε, τελικώς, θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.