Eίναι γεγονός ότι, η συνεχιζόμενη απεργία των ιατρών, οι διαμαρτυρίες και οι ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και του ΕΣΥ συνεχίζεται. Ευτυχώς εδώ στη Λήμνο, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, χάρη στη φιλοτιμία των ιατρών αλλά δεν παύει το πρόβλημα να υπάρχει.
Τι συμβαίνει όμως και τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συνεχιζόμενη διαμάχη ιατρών και κυβέρνησης;
Ας δούμε τι λέει το υπουργείο και η κυβέρνηση ;
Τα είπαν όλα στην έκθεση τους οι Επιθεωρητές Υγείας μετά από εκτεταμένες έρευνες:«Παραμάγαζα», ύποπτες δοσοληψίες με ιδιωτικές εταιρείες, «φακελάκια», απουσίες εφημερευόντων από τις θέσεις τους, πλημμελής τήρηση των κανόνων ασφαλείας για ασθενείς και εργαζόμενους , ιατρικά λάθη, συνταγογράφηση παράνομων ουσιών.
Οι «Ράμπο» της Υγείας κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικά ταμεία, μονάδες πρόνοιας και άλλους φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας διαπίστωσαν:
Ιδιωτικά ιατρεία στο ΕΣY, κατευθυνόμενες προμήθειες, επικίνδυνα υλικά και μηχανήματα, υπεξαίρεση και εισφοροδιαφυγή, πλαστές συνταγές στο ταμείο του δημοσίου.
Ιδιωτικά ιατρεία στο ΕΣY, κατευθυνόμενες προμήθειες, επικίνδυνα υλικά και μηχανήματα, υπεξαίρεση και εισφοροδιαφυγή, πλαστές συνταγές στο ταμείο του δημοσίου.
Ήρθαν στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία για φακελάκια, μίζες ιατρών και αδικαιολόγητα υψηλές δαπάνες για φάρμακα στην Ελλάδα, τα οποία παρουσίασε σε έκθεση του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία & Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Οι χαρακτηρισμοί, που χρησιμοποιούν οι ξένοι εμπειρογνώμονες για το ΕΣΥ είναι ότι είναι άνευ λόγου γραφειοκρατικό, πολύπλοκο, σπάταλο, υπέρ-συγκεντρωτικό, άδικο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο.
Η Ελλάδα παίρνει αρνητικό βαθμό και στους τρεις δείκτες, που χρησιμοποιούνται διεθνώς στην αξιολόγηση των συστημάτων υγείας: το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση, το ποσοστό των δαπανών υγείας επί του ΑΕΠ και το ποσοστό των δαπανών υγείας, που καλύπτονται από το κράτος.
Συμπέρασμα: για όλα φταίνε οι ΄κακοί’ ιατροί. Για το λόγο αυτό έγινε ένα νομοσχέδιο για την υγεία, που αλλάζει τα πάντα που ξέραμε μέχρι τώρα. Αφού ψηφίστηκε από τη Βουλή, ζητήθηκε να υπάρξει διάλογος με τους άμεσα θιγόμενους δηλαδή τους ιατρούς. Με την ευλογία λοιπόν της τρόικας κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, εφαρμόζεται ένας νόμος για την κάλυψη αναγκών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Από τη 1η Ιουνίου θα αρχίσει να λειτουργεί ο νέος νόμος για την υγεία με την ίδρυση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο οποίος θα καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων( ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ και άλλους μικρότερα ταμεία).
Ας δούμε γιατί αντιδρούν οι Γιατροί:
Οι «διατάξεις του νομοσχεδίου κατοχυρώνουν εσαεί τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου στο ΕΣΥ, καθώς διαιωνίζουν τη μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς και παραοικονομίας που υπάρχει στα νοσοκομεία. Παράλληλα, καταργούν οριστικά και τα τελευταία θεσμικά υπολείμματα από τη Συλλογική Σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών και το Ν. 3754/2009». Οι ιατροί ζητούν Ενιαίο Φορέα Υγείας με συλλογικές συμβάσεις χωρίς ευτελισμό του γιατρού για να μην μπουν μέσα στην Υγεία τα μεγάλα υγειονομικά συμφέροντα.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα γίνονται συμβάσεις έργου με ιατρούς στον ΕΟΠΥΥ (αυτό σημαίνει μηνιαίος μισθός κι όχι πληρωμή ανάλογα με τις επισκέψεις και τις πράξεις, όπως ισχύει στον ΟΠΑΔ σήμερα). Στο Μνημόνιο λοιπόν ξεκαθαρίζεται ότι κάθε νέα πρόσληψη γιατρού που θα γίνεται με σύμβαση έργου θα έχει μηνιαία αμοιβή στα επίπεδα που έχουν οι μισθοί των γιατρών σήμερα στον ΟΑΕΕ δηλ. 630 ευρώ!!! Μόνο που σήμερα οι γιατροί του ΟΑΕΕ έχουν σύμβαση και μ' άλλα Ταμεία (ΟΠΑΔ κλπ). Από 1ης Ιουνίου με τον ΕΟΠΥΥ (το μοναδικό ταμείο που θα υπάρχει) οι γιατροί δουλεύουν με συμβάσεις έργου των 630 ευρώ!!! Τα χρήματα των συμβάσεων είναι μεικτά & παρόμοιες συμβάσεις (μερικού χρόνου) ήδη έχουν εφαρμοστεί σε μικρότερα ταμεία (πχ σε ακτινολόγους).
• Παραδίδει το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
• Διαλύει κάθε έννοια δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασφαλισμένους.
• Περιλαμβάνει, από τη μια, μια σειρά φωτογραφικών διατάξεων που βολεύουν «ημέτερους», και από την άλλη, μια σειρά διατάξεων που επιδεινώνουν δραματικά τα προβλήματα τμημάτων γιατρών, όπως π.χ. δραματική αύξηση αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες.
• Στερεί κάθε ελπίδα για τους νέους ιατρούς.
• Το νομοσχέδιο και το επικαιροποιημένο μνημόνιο βάζει τέλος σε κάθε δυνατότητα επαγγελματικής προοπτικής.
• Κλείνει η είσοδος στο ΕΣΥ με την εφαρμογή του 5 (φεύγουν) :1 (μπαίνει), ενώ στο ιδιωτικό ιατρείο η σύμβαση με το μοναδικό ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα είναι για 630 ευρώ.
• Η ανεργία και οι μισθοί πείνας στον ιδιωτικό τομέα είναι η νέα πραγματικότητα που επιφυλάσσει η κυβέρνηση.
• Τα περισσότερα από τα άρθρα του νομοσχεδίου εξυπηρετούν μεγαλογιατρούς, που δεν τους ενδιαφέρει αν η σύνταξη που θα πάρουν οι νέοι ιατροί θα είναι ~500$ με τις σημερινές συνθήκες.
• Καλύπτει άμεσες αυξήσεις κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, άσχετους επιχειρηματίες να λειτουργούν (κυριολεκτικά) μαγαζάκια συμφώνα με τελείως εμπορικό τρόπο ( καταλήγουν να υποβιβάζουν τους ιατρούς σε υπάλληλους κυριολεκτικά), που κάθε απόφαση για τους ασθενείς πρέπει να φιλτράρεται ανάλογα με το οικονομικό κόστος του εργοδότη.
Οι περισσότεροι ιατροί ΔΕΝ είναι πάμπλουτοι-φοροφυγάδες-λαμόγια-ανήθικοι Οι περισσότεροι ανήκουν στον μεσαίο χώρο (αν και οι νεότεροι αμείβονται ακόμα λιγότερο) και τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη.Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να παραδεχθούμε ότι, η δημόσια Υγεία στηρίζεται στο φιλότιμο των ιατρών, γιατί όντως πρώτο μέλημα είτε σε απεργία είτε σε οτιδήποτε στα νοσοκομεία είναι να μην αφήσουν εκκρεμείς ασθενείς. Πάνω σε αυτό πατανε πολλοί και διάφοροι και τους εκμεταλλεύονται οικονομικά - ασφαλιστικά - εργασιακά.
- Λένε ότι κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αλλά δεν είναι δυνατόν εξαιτίας λίγων επιόρκων ιατρών να καταδικάζεται το σύνολο.
Τα μέτρα στρέφονται όχι στους "βολεμένους" αλλά σε όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να βγάλουν την ημέρα.
Τα μέτρα στρέφονται όχι στους "βολεμένους" αλλά σε όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να βγάλουν την ημέρα.
-
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.