Σύγκριση και απογοήτευση

Έκπληκτοι και συγκινημένοι όλοι μας  με την καταστροφή που ζει η μακρινή Ιαπωνία. Συμπάσχουμε και εμείς σαν σεισμογενής χώρα στο δράμα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Περήφανοι, αυτοκρατορικοί, διαχειρίζονται τη μοίρα τους και κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.

Ακούσατε το διάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας τους. ''Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον''. Αλήθεια πόσο μακριά είναι από τη καθημερινή ψυχολογία μας,  αυτό που είναι αυτονόητα για αυτούς. Ζήτησε ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Οι ωραίες αυτές Ελληνικές λέξεις που εύηχα χαϊδεύουν τα αυτιά του  κάθε ανθρώπου. Αλήθεια γιατί δεν είναι αυτονόητες  στη ψυχολογία του Έλληνα; Θα τολμούσε να τις πει Έλληνας πολιτικός; Φυσικά και όχι αφού εμείς θα περιμέναμε να γίνουν τα πάντα από το κράτος.

Στις ανταποκρίσεις των ΜΜΕ, οι Ιάπωνες δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο κράτος τους την ώρα της κρίσης. Έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός τους οργανισμός με μεθοδικότητα, πλήρης, και οργανωμένος με μόνο εχθρό τη μανία της φύσης.

Εμείς αλήθεια έχουμε ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στο δικό μας κράτος; Δουλεύει ο κρατικός μηχανισμός;

Ελπίζω η χώρα μας να μη δοκιμάσει ποτέ τέτοιο οδυνηρό κτύπημα όπως η Ιαπωνία αλλά θα πρέπει όμως να  κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να μη μας πείραζει που ο Στρος Καν μας λέει ότι είμαστε βουτηγμένοι στα σκ…α, αλλά να αποδεικνύουμε το αντίθετο. Κάποτε στην εποχή της μετανάστευσης τα καταστήματα στην Αμερική είχαν ταμπέλες που έλεγαν απαγορεύονται οι σκύλοι και οι Έλληνες. Μήπως φθάσαμε ξανά τόσο χαμηλά ;

Ίσως η σύγκριση αξιών με τους Ιάπωνες μας ενοχλεί και για μερικούς είναι άνιση αλλά αλήθεια Δεν έχουμε μόνο χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα κυρίες και κύριοι. Έχουμε κρίση αξιών. Το τι πρέπει να γίνει το ξέρουμε όλοι, αλλά σιωπούμε.

Η σύγκριση μόνο απογοήτευση μπορεί να προξενήσει.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.