Αγροτικός κόσμος - Ένωση γεωργικών συναιτερισμών

Γράφει ο Παρατηρητής

Η ένωση γεωργικών Συνεταιρισμών Λήμνου διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική κρίση η οποία ίσως να την οδηγήσει στην πλήρη διάλυση. Εάν συμβεί αυτό τότε σίγουρα το κτύπημα για τους αγρότες θα είναι μεγάλο, αλλά και για την οικονομία του νησιού.

Ας δούμε όμως πως οδηγήθηκε σε αυτή την απαξίωση. Πως δηλαδή η ένωση από την ακμή που είχε στη δεκαετία του 1970,1980 έφτασε σήμερα να είναι υπερχρεωμένη πάνω από 5.000.000 ευρώ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ?


Διότι σίγουρα δεν μπήκε μέσα από μονή της. Κάποιοι δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Προσωπικά έχω ακούσει τρελές ιστορίες από την εποχή του 1985,όταν τότε ανακαινιζόταν το οινοποιείο. Και βεβαία οι ιστορίες στα καφενεία δίνουν και παίρνουν. Όλοι οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια των τελευταίων χρόνων φέρουν μεγάλες ευθύνες για αυτή τη κατάσταση. Την μεγαλύτερη βεβαία φέρουν οι παρόντες οι οποίοι πιστεύω ότι είναι άτολμη διότι δεν έχουν λάβει εκείνα τα μέτρα τα οποία τουλάχιστον θα σταθεροποιούσαν την κατάσταση από την τελική καταστροφή. Όλοι σε όλο αυτό το διάστημα που βρέθηκαν στο τιμόνι της ενώσεως δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και αυτό επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα. Η καλή πρόθεση όλων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικά όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως ΑΡΝΗΤΙΚΟ.

Πιστεύω ότι και η διαδικασία για τα ακίνητα τα οποία βγήκαν προς πώληση έγινε με υποκειμενικά κριτήρια και όχι για την σωτηρία της ενώσεως. Το τίμημα το όποιο ζητούν στη σημερινή συγκυρία είναι υπερβολικό και σίγουρα δεν θα βρεθεί κανένας αγοραστής. Και εγώ ρωτώ εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο? Εάν όχι τότε ποιος πληρώνει την ζημιά? Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ορίζοντας ανακοπής όπου θα μπορούσε κάποιος να πει με σιγουριά ότι εκεί είναι η αρχή της σωτηρίας.

Η λύση για τους αγρότες πάρε λιπάσματα ,ζωοτροφές, φάρμακα για να σε εξοφλήσουμε είναι καταστρεπτική και ανόητη, διότι εάν έτυχε οι αποθήκες να έχουν εμπόρευμα σήμερα του χρόνου τι θα έχουν? Αλλά και αυτά που αγοραστήκαν δεν πρέπει να εξοφληθούν? Με τι χρήματα. Την χρόνια που έρχεται πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση όταν θα υπάρχουν σωρευμένα χρέη και στον τομέα των ζωοτρόφων?

Οι αγρότες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι κινδυνεύουν να βρεθούν παγιδευμένοι όπως οι βλακες του χρηματιστήριου που έχασαν περιούσιες από τους αλητες της εξουσίας. Θα πρέπει να ψάχνονται πολύ πριν δώσουν την παράγωγη τους και αφού το κάνουν να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την όποια κατάσταση διότι με τον χειρισμό της όλης υποθέσεως από την νυν διοίκηση προδικάζεται αρνητικό αποτέλεσμα.

Η διοίκηση της ενώσεως για να σώσει την κατάσταση πρέπει άμεσα να λάβει δραστικά μέτρα περιορισμού των δαπανών. Αλλά από ότι μαθαίνω κάθε άλλο, κάποιοι ζητούν αύξηση μισθών, κάποιοι κάνουν ταξίδια για να λύσουν το πρόβλημα εκτός Λήμνου και ζητούν αύξηση κονδυλίου διοικητικών εξόδων. Δεν θα λυθεί όμως κανένα πρόβλημα εάν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα. ΑΜΕΣΑ θα πρέπει να προχώρηση η διοίκηση στον ακριβή προσδιορισμό του χρέους καθώς και στα αίτια που το προκάλεσαν καλώντας τους ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ εάν δεν φοβάται. Να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων για να πουληθούν ώστε από τα χρήματα που θα εισπραχτούν ,να ελέχθη το χρέος, ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ οι αγρότες.

Οτιδήποτε άλλο στην παρούσα κατάσταση είναι μάταιο. ΕΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΟΤΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ για τον αγροτικό κόσμο της Λήμνου.

Παρατηρητής

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΒΕΡΟ ΑΡΘΡΟ!!! ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!! ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.