Οι εθελοντριες του ΕΕΣ στη Λήμνο

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λήμνου, Τίμησε  τις δύο Καναδές νοσοκόμες που θυσιάστηκαν και ετάφησαν στη Λήμνο, για την εθελοντική τους προσφορά νοσηλείας στους τραυματίες της μάχης της Καλλίπολης, στα πλαίσια του φετινου εορτασμού της ANZAC DAY. Συγχρόνως τίμησε και όλες τις Ελληνίδες Εθελόντριες του Ε.Ε.Σ., που από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα πρόσφεραν ακούραστες περίθαλψη και νοσηλεία στους στρατιώτες μας, σε όλους τους πολέμους της πατρίδας.
Με την ευκαιρία του εορτασμού φέτος ως έτους του Εθελοντισμού, θα πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ότι ο εθελοντισμός είναι μεγάλη αξία σε μια κοινωνία που το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους είναι εμφανέστατο, ενώ η αλληλεγγύη και φιλανθρωπία είναι στα όρια του μηδενός, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.

Εθελοντισμός σημαίνει αγάπη ψυχής, προσφορά, αλληλεγγύη. Ο εθελοντισμός δε διδάσκεται, είναι συναίσθημα. Ο εθελοντισμός είναι πλέον κοινωνικό φαινόμενο, που αλλάζει όψη και μεθόδους ενώ ακολουθεί τις εξελισσόμενες κοινωνικές απαιτήσεις κάθε εποχής και αποτελεί ως γνωστόν συμπλήρωμα στο ελλειμματικό κοινωνικό κράτος.

Σε καιρό ειρήνης, πάντοτε και μέχρι σήμερα, οι Εθελόντριες είναι παρούσες, βοηθώντας τα θύματα σεισμών, θεομηνιών και άλλων φυσικών καταστροφών, - καθώς ο Εθελοντισμός είναι μια από τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθρού Σταυρού.

Η άοκνη προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού στη Λήμνο ανήκει αποκλειστικά σ'αυτές τις σύχρονες ηρωίδες. Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε και να συνεισφέρουμε  στην προσπάθειά τους. Ας μην ξεχνάμε την  αδελφή νοσοκόμα Ελισάβετ Ασημωτού - Αναγνωστίδου, «μια 20χρονη προσφυγοπούλα τότε, από τη Μάδυτο. που εργάστηκε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Νοσοκομείου Λήμνου, δηλαδή από το 1940 έως και το 1976, καθώς εκτός από την επαγγελματική αποστολή της προσέφερε σπουδαία εθελοντική προσφορά και πέραν από την υπηρεσία της. 

Σήμερα ο εθελοντισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα μορφή πολιτικής, που εκφράζει το ευγενέστερο νόημά της και δίνει δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες, και κυρίως στους νέους, να συμμετέχουν στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, μακριά από τις παραδοσιακές κομματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις των κομμάτων, αφού η συμμετοχή τους είναι πιο ενεργητική και περισσότερο αποτελεσματική.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συνοδοιπορήσουν μαζί μας στο δρόμο της αγάπης, της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού δίκαιου.

 Μόλλη Μαχαιρα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.