Τα μοναστήρια της Λήμνου

Γράφει ο Παρατηρητής

Εάν κάνουμε ένα γύρω στο νησί θα διαπιστώσουμε ότι κάποτε σε αυτό το χώρο υπήρχαν Μοναστήρια τα οποία σήμερα τα βλέπουμε να ρημάζουν. Για λόγους που δεν θα εξετάσουμε σήμερα οι γέροντες εγκατέλειψαν τα Μοναστήρια της Λήμνου και έφυγαν με αποτέλεσμα να είμαστε από τα ελάχιστα νησιά που στερούνται αυτών των πνευματικών κέντρων της ορθοδοξίας. Εάν επισκεφτούμε άλλα νησιά του Αιγαίου θα εκπλαγούμε από την πληθώρα των μοναστηριών. Τους λόγους όμως που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση , δεν νομίζω ότι θα ήταν εποικοδομητικό να τους αναλύσουμε, διότι δεν θα προσφέρει η όποια κριτική αλλά θα διχάσει. Σίγουρα διαχρονικά κάτι δεν έγινε σωστά.

Μετά από 11 χρόνια που επέστρεψα στο νησί η έλλειψη ενός Μοναστηριού είναι φανερή. Η εποχή που ζούμε μας κάνει πολλές φόρες να ζητούμε κάποιον που να μπορούμε να πούμε την σκέψη μας ήρεμα χριστιανικά χωρίς ενδοιασμούς χωρίς φόβο. Συζητώντας με ανθρώπους στο νησί όλοι συμφωνούν ότι θα ήταν μεγάλη χαρά για πολλούς να μπορούσε αύριο να γίνει ένα Μοναστήρι στο νησί μας. Αυτά που θα προσφέρει είναι τόσα πολλά που στις δύσκολες μέρες που περνάμε προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν μια όαση για πολλούς ανθρώπους. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το σημαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και των ιερέων του νησιού μας, η προσφορά ενός Μοναστηριού είναι κάτι διαφορετικό . Όλοι θα έχουν σημαντικά οφέλη από αυτό το γεγονός. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το πνευματικό κέντρο που δημιουργείται στο νησί μας.

Κάποιοι Λημνιοι έχουν ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια σιωπηρά εδώ και πολύ καιρό για να γίνει επιτέλους ένα Μοναστήρι και να δώσουμε νέα πνοή στο νησί μας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με περίσκεψη αγωνίζονται να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο. Πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να συμμετέχουμε όλοι σε ότι μας ζητηθεί ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Η Ορθοδοξία είναι πρώτα τρόπος ζωής . Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε πρώτα να δώσουμε όλοι μαζί και καθένας χωριστά χωρίς υστεροβουλίες σε αυτή την προσπάθεια, επειδή ο σκοπός είναι ιερός και το έργο μεγάλο.

Το νησί μας έχει αρκετά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αρχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε εάν θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή να έρχεται η περιβόητη ανάπτυξη. Θα πρέπει όλοι να αναληφθούμε ότι κανένας μέχρι σήμερα δεν μας χάρισε τίποτε. Μόνον μας πήραν και αυτά που μας έδωσαν ήταν ελάχιστα σε αυτά που έπρεπε να μας είχαν δώσει. Όλοι μαζί λοιπόν ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται το νησί μας πέρα από σκοπιμότητες. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ αλλά σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν καλό να είμαστε όλοι μαζί.

Σκεφτείτε τι θα προσφέρει στο νησί μας ένα τέτοιο πνευματικό κέντρο της ορθοδοξίας και θα αντιλήφθητε τι έχουμε χάσει.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.