Αποθείωση καυσαεριών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Λήμνο

Αναδημοσιεύουμε  το χθεσινό άρθρο της Καθημερινής για το θέμα που μας αφορά άμεσα.


Παλαιότερες αναρτήσεις μας για το θέμα αυτό θα βρείτε στό:

http://malamamaxaira.blogspot.com/2011/04/blog-post_1582.html
http://malamamaxaira.blogspot.com/2011/05/blog-post.html#more

Ξεμπλόκαραν επτά μεγάλες επενδύσεις άνω των 800 εκατ.


Της Δημητρας Mανιφαβα

Επτά μεγάλες επενδύσεις των οποίων το συνολικό ύψος υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της απεμπλοκής ύστερα από πολυετή μάχη με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, αλλά και την ευθυνοφοβία που χαρακτηρίζει ώς ένα βαθμό τους υπηρετούντες στο Δημόσιο. Στις επενδύσεις, που φαίνεται να εισέρχονται στην τελική ευθεία για την έγκρισή τους, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι προσπάθειες των στελεχών της Invest iGreece, αλλά και της Ομάδας Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων που λειτουργεί υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο.
Προς έγκρισηΣτο πλαίσιο αυτό και με 20 μήνες καθυστέρηση, οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζουν τον φάκελο της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών όρων που αφορά στην επένδυση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α. Ε.» στο Πέραμα Eβρου.
Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει και αίτηση προκειμένου η επένδυση να εγκριθεί βάσει της διαδικασίας του fast track. Η άμεσα προτεινόμενη επένδυση ανέρχεται σε 120 εκατ., υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις. Πρόκειται, δε, για «καθαρή» εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας από την καναδική Eldorado Gold Corporation, με κεφαλαιακή βάση ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

Eπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια, το πιλοτικό σύστημα υγρής αποθείωσης των αποβλήτων της μονάδας παραγωγής της ΔΕΗ στη Λήμνο είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει. Αν και το σύστημα είχε εγκατασταθεί πριν από τεσσεράμισι χρόνια, μόλις πριν από ένα μήνα πήρε το «πράσινο φως». Η επένδυση της εταιρείας Kittiwake Hellas A. E., ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, θα έχει όφελος για τη ΔΕΗ περίπου 120 εκατ., καθώς η εταιρεία θα μπορεί να χρησιμοποιεί πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, που είναι πιο φθηνό. Oπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Β. Τυρογαλάς, είχε αγοραστεί οικόπεδο στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων προκειμένου να φτιαχτεί εργοστάσιο για την κατασκευή των συστημάτων αποθείωσης, σε περίπτωση που εγκρινόταν αμέσως. H ευκαιρία αυτή χάθηκε λόγω των καθυστερήσεων και οι σχετικές παραγγελίες πλέον κατευθύνονται προς Κίνα.

H εταιρεία Solar Power Plant βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 70 MW στο Λασίθι της Κρήτης. Η επένδυση ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 70 θέσεις εργασίας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη Κερατέα έχουν αρχ..... και σταμάτησαν το περιβαντολογικό έγκλημα στη περιοχή τους. Οι Λημνιοί άραγε έχουν; Μάλλον φουστάνια φορούν............ για να μην κάνουν τίποτα ακόμα....

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.