Επαγγελματικός προσανατολισμός

Η περίοδος που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων μέχρι και την υποβολή του μηχανογραφικού είναι από τις δυσκολότερες. Ολόκληρη η οικογέ­νεια βιώνει μία κατάσταση έντονου άγχους.  Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, τα νέα παιδιά αναγκάζονται τώρα να επιλέξουν την πορεία τους από πολύ νωρίς, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Αισθάνονται μπερδεμένα, μπροστά σε μια πληθώρα ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων. Αδυνατούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που τους αρέσει και σ' αυτό που ακούν ότι υπόσχεται μια σίγουρη και επιτυχημένη καριέρα.


Σε μια  έντονα ανταγωνιστικής αγορά εργασίας, αυτός που θα πετύ­χει, είναι αυτός που θα έχει προσανατολίσει τις σπουδές και το επάγγελμα του, βάση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που διαθέτει και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προ­σωπικότητας του.

Οι γονείς στην προσπάθεια τους να βοηθή­σουν τα παιδιά τους σ' αυτή τη κρίσιμη φάση, εμπλέκονται και οι ίδιοι συναισθηματικά και τις περισσότερες φορές, ολόκληρη η οικογέ­νεια βιώνει μία κατάσταση έντονου άγχους. Η προσαρμογή είναι δυσκολότερη και συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τα άγχη και τις ανησυχίες των παιδιών τους για το μέλλον.  

 Ο έφηβος επιβαρύνεται από όλη αυτή την ατμόσφαιρα και μπορεί να οδηγηθεί σε λαν­θασμένες αποφάσεις. Ασυνείδητες ή συνειδητές επιθυμίες και προσδοκίες των γονιών μπορούν να επη­ρεάσουν τον έφηβο σε λάθος επιλογή. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν ο έφηβος βιώνει μέσα στην οικογέ­νεια καταστάσεις έντονης καταπίεσης σε θέματα της προσωπικής του ζωής, και αντιδρά λανθασμένα από θυμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως αποφασίζει να επιλέξει μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας του, γιατί νιώθει ότι επιθυ­μούν να το κρατήσουν κοντά τους, για δικούς τους λόγους και ανασφάλειες. Δεν λείπουν βέβαια και οι  περιπτώσεις που ο νέος επιλέγει να καταπνίξει τις δικές του επιθυμίες, για να ικανοποιήσει τους γονείς του και να παραμείνει "καλό παιδί"

Ένας άνθρωπος όμως πρέπει να εκφράζεται μέσα από το επάγγελμα του και να αισθάνε­ται χρήσιμος και δημιουργικός. Μια πετυχη­μένη επαγγελματική σταδιοδρομία δημι­ουργεί αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Για να βοηθηθούν οι νέοι στη λήψη σωστών και αβίαστων αποφάσεων, υπάρχουν ολο­κληρωμένα προγράμματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ψυχραιμότερος θείος της Ελληνικής οικογένειας γνωρίζει  τα ιδιαίτερα χαρακτη­ριστικά της προσωπικότητας του κάθε νέου, τις κλίσεις του και τις ικα­νότητες του και μπορεί να τον συμβουλέψει. 

Αυτό που λείπει στις περισσότερες φορές είναι ο τρόπος...........................................
Μόλλη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.