Συγκοινωνίες Λήμνου. Ποιός ευθύνεται;

Διαβάζοντας μια εφημερίδα της Λήμνου διάβασα ένα άρθρο με το όποιο ο τότε Έπαρχος Λήμνου το 1936 διαμαρτύρονταν στον υπουργό εσωτερικών για την ανεπάρκεια των συγκοινωνιών αλλά και το υψηλό κόστος των εισιτήριων σε σύγκριση με άλλα νησιά, ένεκα των οποίων οι κάτοικοι της Λήμνου αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα.

Έτος 2011 ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το πρόβλημα των συγκοινωνιών στο πολύπαθο νησί της Λήμνου. Και εγώ ρωτώ ΓΙΑΤΙ? ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΗΜΝΙΟΣ? Πως τόσα χρόνια και δεν δόθηκε λύση σε ένα τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού πρόβλημα? Τι έφταιξε?


Το πρόβλημα των συγκοινωνιών αγαπητοί μου δεν θα λυθεί ΠΟΤΕ όσο δεν το θέλουν οι ίδιοι ΟΙ ΛΗΜΝΟΙ. Διότι το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι με τους ντόπιους κομματάρχες αλλά και εξουσία που εκλέγουμε. Και συγκεκριμένα είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πάρα πολλά τα οποία οδήγησαν το νησί στην σημερινή κατάσταση.-

Στο νησί για το θέμα αυτό δραστηριοποιούνται οι φορτηγατζήδες , η τοπική εξουσία( Έπαρχοι-Δήμαρχοι- σωματεία ) , οι ακτοπλοϊκές εταιρίες ,και το ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ με όλα τα λαμόγια. Εάν όλοι αυτοί δεν συνεννοηθούν λύση δεν υπάρχει, και αφού τόσα χρόνια δεν έδωσαν λύση ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες να δώσουν λύση. Και αυτό γιατί.

α. Φορτηγατζήδες. Προσπαθούν να κάνουν τα δρομολόγια που αυτοί επιθυμούν για να κάνουν τις μεταφορές όσο το δυνατό με λιγότερο κόστος και στις ήμερες που τους εξυπηρετεί για να μπορούν να λείπουν το λιγότερο δυνατό από το σπίτι τους. Για να επιτύχουν τον στόχο τους πιέζουν όσο μπορούν την τοπική εξουσία με διαφόρους τρόπους. Δεν έχουν καταλάβει όμως ότι οι κακές συγκοινωνίες θα βλάψουν και τους ίδιους.

β. Τοπική Εξουσία. Τα τελευταία χρόνια εγκλημάτησαν σε βάρος του νησιού με την στάση τους ΔΙΟΤΙ ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ .Δέσμια της κομματικής τους τυφλότητας αλλά και της επόμενης εκλογής τους δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το χρησιμοποίησαν για ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ όπως γίνεται και σήμερα. Θυμόμαστε τα συλλαλητήρια , τα μανιφέστα που εξέδιδαν τις αναλύσεις και προτάσεις που έκαναν και άλλα πολλά. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ο κόσμος να έλθει στο νησί ή να φύγει λόγο ελλείψεως συγκοινωνιών.

γ. Ακτοπλοϊκές εταιρίες. Έμποροι οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο.

δ. Ελληνικό κράτος. Ένα διεφθαρμένο κομματικό κράτος όπου οι εκάστοτε κυβερνώντες στήνουν κομπίνες για να τα οικονομήσουν αδιαφορώντας για τον κόσμο και το νησί. Δέσμιοι του χρήματος αλλά και των συμφερόντων παίζουν τους πόντιους Πιλάτους και χαμογελούν για την δική μας ανικανότητα να συνεννοηθούμε για το τι συγκοινωνίες θέλουμε.
Όσα και να γράψω για το παρελθόν δεν λύνουν το πρόβλημα, το αποτέλεσμα είναι ότι με το τρόπο τους κάποιοι ΛΗΜΝΟΙ? κατάφεραν το ακατόρθωτο να έχουμε ένα καράβι που να διακινεί ίσο αριθμό ανθρώπων, όσοι έρχονται τόσοι φεύγουν ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ….. Και τώρα υπάρχει λύση? ΝΑΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ.

Η λύση είναι στα χέρια μας, διότι όπως έχω πει πολλές φόρες τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς στο νησί, και κανένας άλλος. Το ζητούμενο όμως είναι εάν μπορεί η τοπική εξουσία να αποδεσμευτεί από τα κομματικά επιτελεία , και τα ατομικά συμφέροντα, και εάν είναι διατιθέμενη να αγωνιστεί για την λύση του διαχρονικού προβλήματος. Νομίζω όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί διότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν μια κατάσταση η οποία μπορεί να τους στερήσει την δουλεία τους. Διότι οι τοπική εξουσία είναι πεπειραμένοι σε τέτοια πράγματα. Ο κόσμος όμως από τον Σεπτέμβριο τι θα κάνει? Τα χειρότερα έρχονται .

Τα πλοία τα οποία δεν είναι επαρκή συνεχίζουν να εξυπηρετούν το νησί και ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν παραβεί τις συμβατικές υποχρεώσεις από όσο πληροφορούμαι , οι εκλεγμένοι έχουν χάσει την μαχητικότητα τους και σιωπούν. Εάν αυτό δεν είναι ανικανότητα τότε τι είναι? Εάν κάνω λάθος θα χαρώ να ζητήσω συγγνώμη και να παρουσιάσουν στοιχειά τα οποία θα βελτίωναν την κατάσταση.

Η σιωπή δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά και η παθητική άμυνα το επιδεινώνει. ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ. ΤΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ και να την πολεμάμε με οποιονδήποτε τρόπο, διότι τα προβλήματα του νησιού δεν έχουν χρώμα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.