Τι γίνεται με την υγεία;

Οι γιατροί έχουν εξαγγείλει τις κοινοποιήσεις τους και τις απεργίες τους το Σεπτέμβρη και οι ιατρικοί σύλλογοι  έχουν κάνει τόσες  συνελεύσεις σε ένα μήνα όσες από την ίδρυσή τους.

Τι  κάνει ο ιατρικός σύλλογος σε αυτό που έρχεται ; Γνωρίζουν οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι το νέο νομοσχέδιο που αφορά την υγεία; Έχουν ενημερωθεί όλα τα μέλη τους  για τις επικείμενες αλλαγές ; Όχι βέβαια, και αυτό είναι κάτι που βολεύει κάποιους. Προς το παρόν οι ιδιώτες ιατροί κόβουν τα χαρτάκια τους, το ταμείο τους πληρώνει κάθε δέκα δεκαπέντε μήνες(λεφτά δεσμευμένα που θα τα πάρουνε κάποια στιγμή) και  κάποιοι  εκτός από τα χαρτάκια αμείβονται παράλληλα μαύρα.


Κατά την άποψη μου αυτοί οι οποίοι θα ευνοηθούν όπως πάντα θα είναι οι κλινικάρχες οι οποίοι θα παίρνουν τον μισθό τους και ταυτόχρονα θα ιδιωτεύουν μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Όσο για τους ιδιώτες θα τους προσαρμόσουνε στο νέο σύστημα σιγά σιγά. Εκεί πάνω που θα αγανακτούν θα τους πληρώνει το ταμείο κάποιους μήνες από αυτούς που ήδη τους χρωστάει θα ηρεμούν, αλλά κάποια στιγμή θα πάψει και το ταμείο να χρωστάει στους γιατρούς. Ελπίζω μέχρι τότε όλοι να έχουμε προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.


Είναι πλέον περισσότερο από εμφανές πως στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί τον ΕΟΠΠΥ και που στόχος είναι να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος δεν υπάρχει πιθανότητα να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς τύπου π.χ. ΟΠΑΔ. Δηλαδή έχω ένα βιβλιάριο πάω όπου θέλω και το ταμείο πληρώνει κατά πράξη και περίπτωση, αυτό θα 10πλασιάσει τις δαπάνες. Το πιο πιθανό είναι να πληρώνει τους γιατρούς με πάγια αντιμισθία των 1000ευρώ χρεώνοντάς του έναν αριθμό ασθενών.


Είναι λογικό και το καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να  κρατάνε ένα 40ευρω το μήνα για τον κλάδο υγείας και ο ασφαλισμένος να πηγαίνει σε πεντε-εξι γιατρούς το μήνα που ο καθένας σου γράφει ένα κατεβατό φάρμακα και το ταμείο σου να είναι υγιές... απλά δεν βγαίνει το πράγμα. Και πρέπει κάτι να αλλάξει.

Άρα είναι παντελώς άσκοπη η διαπραγμάτευση των ιατρικών συλλόγων με το υπουργείο το οποίο θέλει να κάνει δωρεάν υγεία χωρίς να έχει τα χρήματα και κανείς ιατρός να μην  ξέρει τη πραγματικότητα.

Η δικιά μου θέση παραμένει σταθερή και ακλόνητη. Δωρεάν υγεία σημαίνει και δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία. Αρκεί βέβαια το κράτος να πληρώνει τους ιατρούς τακτικά και όχι κάθε 1,5  χρόνο όπως ισχύει σήμερα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.