Ο κόσμος αλλάζει-η ΝΔ μένει ίδια...

Αγαπητή Μόλλη,


Με αφορμή το εύστοχο κείμενο-σχόλιο του κ. Τριανταφυλλίδη, θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, ελπίζω χωρίς να γίνομαι κουραστικός, να καταθέσω την άποψή μου για την "κακοδαιμονία" της ΝΔ.

Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους και την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, μονίμως φέρνουν από τον "πάγκο" καινούργια, άφθαρτα πρόσωπα που αναλαμβάνουν νευραλγικά πόστα, στην απέναντι πλευρά εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία την... ανακύκλωση και, στην καλύτερη περίπτωση, την ανάδειξη μετριοτήτων που θα επιλεγούν προσεχώς για τα ψηφοδέλτια με (όπως διαβάζουμε) σπάνια προσόντα, π.χ. την παλιά φιλία τους με τον Αντώνη Σαμαρά. Ετσι, ακούμε μονότονα ότι ο τάδε ή ο δείνα δεν εγκατέλειψε τον αρχηγό της ΝΔ τα χρόνια της πολιτικής μοναξιάς του και με αυτόν τον τρόπο ανταμείβεται επειδή υπήρξε πιστός φίλος. Συγνώμη, αλλά εμένα αυτές οι... δεξιότητες (κυριολεκτικά) προσιδιάζουν σε μελλοντικό... σωματοφύλακα, άντε και σε καλή παρέα στο ταβερνάκι της γειτονιάς!!!

Αφού πέρασα τα πιο παραγωγικά μου χρόνια κραδαίνοντας μια... σημαία της ΝΔ και τρέχοντας σε προκάτ προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στην επαρχία, νομίζω πως δικαιούμαι να έχω αντιληφθεί πώς (δεν) λειτουργεί το άλλοτε αγαπημένο μου κόμμα. Ενώ, λοιπόν, στην από κει όχθη εμπλουτίζουν το πολιτικό τους οπλοστάσιο με καινοτόμες-ασχέτως αν δεν είναι πάντα επιτυχημένες-ιδέες, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες της ΝΔ παραμένουν εκνευριστικά κολλημένοι σε εμπνεύσεις και "πρωτοτυπίες" άλλων εποχών. Δεν είναι τυχαίο ότι επί δεκαετίες ολόκληρες το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας συμπληρώνει στην τελευταία (τιμητική) θέση ο εκάστοτε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Τόσα ατελείωτα χρόνια δεν σκέφθηκαν καμιά διαφορετική ιδέα; Από τη δεκαετία του '70 ισχύει η ίδια κουραστική πρακτική. Αναφέρουμε τα μύρια όσα για τον πρωθυπουργό, καταλήγουμε σε απαξιωτικά συμπεράσματα (χαμηλής νοημοσύνης μέχρι και... ανθέλληνας) και ξεχνάμε ότι το 2004, όταν ο Κ. Σημίτης... την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια αντιμέτωπος με το φάσμα βαριάς ήττας, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και μάλιστα, γνωρίζοντας πως δεν ανατρέπεται η μεταξύ των δύο κομμάτων διαφορά, προχώρησε σε πρωτοπόρες (και αδιανόητες για τη ΝΔ κινήσεις) όπως η δημιουργία ενός ψηφοδελτίου Επικρατείας με πρόσωπα από τον χώρο των φιλελεύθερων (Μάνος, Ανδριανόπουλος) και της Αριστεράς (Δαμανάκη, Ανδρουλάκης). Το ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, έχασε, αλλά ύστερα από 11(!) συναπτά έτη στην εξουσία έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο 40%+!

Αντί στη ΝΔ να συνετιστούν από τη χαώδη διαφορά των εκλογών του 2009 και ο Σαμαράς να αλλάξει τα πάντα όπως με σαφήνεια του ζήτησε η βάση, διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών συμπεριλαμβάνονται απεχθή πρόσωπα της διακυβέρνησης Καραμανλή, αποοτυχημένοι πολιτευτές, τέκνα πρώην βουλευτών και, φυσικά, όλη η ηγετική ομάδα του προέδρου, για την οποία θα μου επιτρέψετε και πάλι να αμφιβάλλω κατά πόσο τοποθετήθηκε εκεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Θα προστεθούν, λέει, και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Μα αυτό δεν ονομάζεται διεύρυνση αλλά... masterchef!!! Δηλαδή, έχουμε τους δεξιούς και στην εκλογική κατσαρόλα ρίχνουμε και μια πρέζα από αριστερίζουσες φυσιογνωμίες και φτιάξαμε λίστες με πιθανότητα επιτυχίας. Αλλά και τα "αριστερίζοντα" πρόσωπα είναι κι αυτά μια φενάκη, αφού για τον γιο του Γρηγόρη Λαμπράκη που ακούγεται ότι θα συμμετέχει, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για κεντροδεξιά προσωπικότητα, καθότι Χαλανδραίος και τον γνωρίζω προσωπικά.

Θα αναρωτηθείτε αν υπάρχουν ικανοί νεοδημοκράτες που να προταθούν για υποψήφιοι: Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό, δηλαδή να βρεθούν στα "γαλάζια" ψηφοδέλτια στελέχη με ιδιαίτερες δυνατότητες ήταν την εποχή του Κων/νου (εθνάρχη) Καραμανλή, ο οποίος διακρινόταν-σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη- για την εκπληκτική ικανότητά του να διαλέγει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις (θυμηθείτε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας).

Η τωρινή εικόνα της ΝΔ προκαλεί θλίψη: πρόσωπα χωρίς καμιά ξεχωριστή λάμψη και δίχως μοναδικά χαρίσματα στριμώχνονται για να μπουν στις λίστες υποψηφίων. Την ίδια ώρα όσοι ικανοί απέμειναν σ' αυτό το δύστυχο κόμμα έχουν εξαφανιστεί μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της "γαλάζιας" χωματερής, εκεί που καταλήγει με βεβαιότητα όποιος οι "γαλάζιοι" βαρώνοι θεωρούν απειλή. Πανέξυπνοι άνθρωποι, νέα μορφωμένα παιδιά, δραστήριες γυναίκες, με κοινό τους χαρακτηριστικό τα πλούσια βιογραφικά και τις τεράστιες δυνατότητες κοιτούν τη ΝΔ και αποστρέφουν το βλέμμα τους από το αποκρουστικό θέαμα. Και ο Σαμαράς συνεχίζει απτόητος να διαμορφώνει τα ψηφοδέλτια με... Τζότζολες και Μιχελάκηδες, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο λαός θα του ανταποδώσει τις επιτυχημένες του επιλογές με αξιοπρόσεκτο ποσοστό.

Ναι, κ. Σαμαρά, να είστε σίγουρος: θα το ξεπεράσετε το 20%!!!

Με εκτίμηση,

Αρης Νόμπελης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειναι δυστυχως αληθεια κυριε Νομπελη περαστικα σας ο τροπος γραφης γοητευτικος

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.