Γεροπίθηκοι και οιωνοσκόποι

Αγαπητέ Άρη

Στη πολιτική πολλοί άνθρωποι κλείνουν μόνοι τους τα μάτια και αρνούνται να τους τ΄ανοίξουν. Έτσι είναι και οι Νεοδημοκράτες σήμερα.

Πολύ σωστά ανέφερες στο άρθρο σου ότι, ο κόσμος άλλαξε  αλλά η ΝΔ παρέμεινε η ίδια. Η παράταξη του χθες δεν προσαρμόστηκε και  δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες προσδοκίες των οπαδών της, τους Έλληνες ψηφοφόρους της λαϊκής κεντροδεξιάς παράταξης. 

Το πολιτικό ‘’μανιφέστο’’ του ‘’εθνάρχη’’ Καραμανλή και το όραμα της πολιτικής μας τρέλας του τότε, είναι πλέον παρελθόν. Θυμάσαι που λέγαμε ότι, η Νέα  Δημοκρατία διαμορφώνεται από τους ψηφοφόρους της  και μάλιστα από την κατεύθυνση και τη θέση που παίρνουν απέναντι στη ζωή, απέναντι στον εαυτό τους και στο σύνολο;  Τώρα τι λέμε;

Αλήθεια πόσο ονειροπόλοι και ανόητοι ήμασταν να πιστεύουμε ότι ζει μέσα στους ανθρώπους και στις κοινωνικές ηθικές αρχές τους και ότι είναι εξαρτημένη από τις ηθικές βάσεις  που κατά έμπρακτο τρόπο είναι εφαρμοσμένες μέσα στη συμβιωτική κοινωνική ύπαρξη μας!!  Δυστυχώς όπως σου ξαναείπα μας εκδικήθηκαν τα όνειρά μας.  Αλήθεια πόση οργή  και θλίψη νιώθουμε σήμερα όταν τα θυμόμαστε!!!

Ο πολιτικός φιλελευθερισμός σαν πολιτικό σύστημα απέτυχε. Η βασική του θεώρηση στο ότι αλλαγές γίνονται με αθόρυβες μεταρρυθμίσεις και όχι επαναστάσεις διαψεύστηκε στη πράξη.   Η επανάσταση και ο εξτρεμισμός της παγκοσμιοποίησης αντικατέστησαν τις θεωρίες του μεταρρυθμισμού και  του κέντρου που μας είχαν επιβάλλει. 

Σε παλαιότερη επικοινωνία μας,  είχαμε συζητήσει το μεγάλο πρόβλημα της αναξιοκρατίας στην Ελλάδα  και τι ολέθρια αποτελέσματα έχει στο θεμέλιο της Ελληνικής οικογένειας και γενικότερα στο πολιτικό μας σύστημα. Δεν θέλω να επανέλθω αλλά δυστυχώς επιβεβαιώνομαι κάθε μέρα. Παραιτήθηκα από τα πολιτικά δρώμενα της ΝΔ στο νησί και το γνωρίζεις, γιατί δεν μπορούσα να χρησιμοποιώ  τις νέες τεχνικές της μεταμφίεσης για να αποκρύψω τα πραγματικά μέσα και τους σκοπούς της πολιτικής δράσεως πίσω από ψευδοσκοπούς και  ψευδομέσα  και να είμαι δημοφιλής. Στη Λήμνο πολιτικοί «βαρώνοι και πατρώνοι» προσπάθησαν με αυτή τη μέθοδο να κατακτήσουν ή να επηρεάσουν την τοπική εξουσία για να εξασφαλίσουν την υποταγή των Λημνιών. Τους είπα καληνύκτα αποκαλύφθηκαν και ευτυχώς για το τόπο, ησυχάσαμε από αυτούς.

Η μεταμφίεση όπως γνωρίζεις, έχει πολυάριθμες  μορφές. Η συχνότερη είναι η απόκρυψη ενός αντικειμενικού σκοπού ανομολόγητου πίσω από κάποιον άλλο, που μπορεί να ομολογηθεί, σε σχέση με το σύστημα αξιών της τοπικής κοινωνίας με μεγαλύτερη ευκολία. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η άμυνα των τοπικών  συμφερόντων των οικονομικά ευπόρων του νομού Λέσβου γενικότερα, που προασπίζουν οι τοπικοί κοτζαμπάσηδες.  Για παράδειγμα, αντί να λένε ότι η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής τους εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη, οι ‘’πατρώνοι’’ βεβαιώνουν ότι είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της ατομικής ελευθερίας  των Λημνιών. Παίζουν με τη διπλή έννοια της λέξης ελευθερία. Φροντίζουν να στολίζει αφενός τη πολιτική τους γοητεία και αφετέρου  την οικονομική  πλευρά. Δεν το κάνουν μόνο αυτοί αλλά όλο το κομματικό σύστημα που τους στηρίζει.

Επικαλούνται αξίες που είναι ένα άλλο μέσο πολιτικής μεταμφίεσης. Οι έννοιες περί καλού και κακού, περί δικαίου και αδίκου, δημοκρατίας και αλληλεγγύης  είναι με μία φράση τα συστήματα αξιών στη πολιτική. Κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι είναι υπερκομματικοί  δηλαδή το έθνος ενώ τα άλλα κόμματα είναι οι άλλοι οι λιγότερο Έλληνες. Κοροϊδεύουν τον κόσμο με την εξιδανίκευση ενώ δεν φροντίζουν για τη προσαρμογή των νέων στα συστήματα των αξιών που πρέπει  να αποκτήσει η Ελλάδα αφήνοντας τους στη λογική των δημαγωγών που τους προσέλκυσαν με στρατηγικές μερικών πολιτικών. 

Η ΝΔ πίστευε ότι η προσχώρηση είναι σημαντικότερη στη κορυφή παρά στη βάση και έκανε λάθος. Τα συστήματα των αξιών λειτούργησαν ως τιμωροί αντί να αποτελέσουν την αυτοεπιβεβαίωση ανταποκρινόμενα σε μία ψευτομεταμφίεση. Η ΝΔ είναι πλέον  μία θρησκεία που ο κλήρος πιστεύει λιγότερο από τους ρομαντικούς της πιστούς με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια ορισμένων κομματικών κύκλων να δώσουν μία ευνοϊκή εικόνα του εαυτού τους, την οποία θα μπορούσαν να δεχθούν οι οπαδοί με ικανοποίηση, να πέφτει στο κενό και αποβαίνει μάταια. 

Επενδύουν ακόμα και σήμερα  παραπλανητικά στο σκιάχτρο του κομμουνισμού ή  του εθνικού διχασμού  και πολλές φορές κάνουν επίκληση του εξωτερικού εχθρού. Η μεταμφίεση πλέον είναι άχρηστη στη κοινωνία του facebook και των blogs. Αυτό που δεν λέει να καταλάβει η ΝΔ είναι ότι, ο Έλληνας είναι πλέον πληροφορημένος. Ο Αντώνης Σαμαράς το κατάλαβε αλλά δυστυχώς ο μηχανισμός δεν θέλει να αλλάξει για να μεταφέρει το σωστό μήνυμα στη βάση, οπότε εξακολουθεί να εφαρμόζει τη ίδια μεταμφίεση.

Δεν είναι δυνατό να μάθουν να κάνουν μορφασμούς οι γερο-πίθηκοι, λέει μία παροιμία. Όλοι  όσοι συμμετέχουν στο πολιτικό αγώνα από τη ΝΔ, είναι «γεροπίθηκοι»  και είναι δυνατόν να συγκριθούν με τους αρχαίους οιωνοσκόπους, που ήταν αδύνατον να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον χωρίς να γελάσουν γιατί γνώριζαν τα ψεύδη τους.

Ακόμα και στη Δημοκρατία ο φανερός πολιτικός αγώνας είναι περιορισμένος. Θα πρέπει να δει η ΝΔ την απαραίτητη συναίνεση  για τον  αγώνα μέσα από το καθεστώς παρά να διοχετεύει απειλές  για τη πολιτική νομιμότητα και να υπονοεί  αγώνα για το καθεστώς.

 Φθάνει πια αρκετά δίχασαν τους Έλληνες!!!

Μόλλη Μαχαίρα

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόλλη, Έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό που ξέχασες να πεις όμως είναι ότι “Το να πείσεις ένα φασίστα πως οι ιδέες του είναι λάθος είναι σαν να μαθαίνεις στο κουνέλι πως να μαγειρέψει τον εαυτό του στιφάδο”. Όσκαρ Γουάιλντ.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.