Το σαλέπι: Το παλαιό καλό φάρμακο κατά της κρίσης....

Σαλέπ... σαλέπ...

ποιός δεν θυμάται το σαλεπτζή που φώναξε στο λιμάνι παλιά;

Αντί να τρέχετε λοιπόν για επικίνδυνα εμβόλια και σκευάσματα με άπειρες παρενέργειες, που έχουν και υψηλό κόστος για τα πορτοφόλια μας και τα άδεια κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχετε παρά να πάρετε το σαλέπι με μόλις 2 ευρώ περίπου. Και θα χορτάσετε και θα προστατεύσετε την υγεία σας...


Κάτι ήξεραν οι παλιοί, αφού όπως είναι γνωστό το σαλέπι αποτελεί θαυμαστό όπλο ενάντια στην έξαρση των εποχικών. Φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδωδών). Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.

Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή».

Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων.  Όσο για τις τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες; Αυτές φαίνεται ότι εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρύφαλλου, πιπερόριζας).

Λοιπόν να ένα επάγγελμα ευκαιρίας. Σαλέπι λοιπόν στο λιμάνι. Αν θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας η συνταγή είναι εδώ

Μόλλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.