Ολυμπιακή φλόγα- Ελληνικό φως


Βιβλίο  - Λεύκωμα 
Χρηστός  Μπουλώτης
Παρουσίαση  στην Λήμνο
 Γυμνάσιο  Μύρινας  25-Αυγούστου 2002          

Απόψε το Επαρχείο  Λήμνου και ο Δήμος  Μύρινας διοργανώνουν αυτή τη βραδιά με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για να παρουσιάσουν την πανηγυρική ειδική  έκδοση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με θέμα «Ολυμπιακή Φλόγα-Ελληνικό Φως» αλλά και για να τιμήσουν το συμπατριώτη μας Αρχαιολόγο Χρήστο Μπουλώτη ο οποίος έγραψε και επιμελήθηκε την έκδοση αυτή.


Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι στενά δεμένη με το Ελληνικό φως, για το οποίο ο Καζαντζάκης λέει «Ότι το φως στην Ελλάδα, είναι το πνεύμα». Είναι το φως που έχουν υμνήσει σπουδαίες ποιητικές φωνές από τον Όμηρο, μέχρι τον Μπάυρον, το Διονύσιο Σολωμό και τους φωτολάτρεις του Αιγαίου νομπελίστες τον Σεφέρη και τον Ελύτη.  Έχουν γραφτεί ύμνοι για το Ελληνικό φως, την φωτεινότητα του Ελληνικού τοπίου, την φωτεινότητα του Ελληνικού πολιτισμού και την φωτεινότητα του Ελληνικού πνεύματος.

Είναι το φως της Ελλάδος ,που από την αρχαιότητα έχει μετουσιωθεί σε φλόγα στην αρχαία Ολυμπία εκεί που ξεκίνησαν  οι Ολυμπιακοί αγώνες ως ομαδική λατρεία του κάλους και έκφρασης θαυμασμού για τον άνθρωπο. Είναι η φλόγα  που με τη λαμπαδηδρομία μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου, μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, πολιτισμού, φιλοσοφίας, ηθικής, αγωνιστική άμιλλα, μέσα από το Ολυμπιακό ιδεώδες, σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες χάνονται  και πολλές ολυμπιακές νίκες συνθλίβονται μέσα στην εμπορευματοποίηση και το κέρδος .Απέχοντας πολύ  από το νόημα και το μεγαλείο της ολυμπιακής νίκης του ημίθεου νικητή στην αρχαία Ολυμπία

  Είναι η φλόγα που μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο το φυσικό κάλος της πατρίδας μας, τον πολιτισμικό μας πλούτο, το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και τις ηθικές αξίες με παγκόσμια ακτινοβολία.

            Οι ηθικές αυτές αξίες στο ταξίδι της παγκοσμιότητας, είναι επίκαιρες και χρήσιμες, είναι αξίες φωτεινές, με πρώτη την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
            Αυτήν την περίοδο, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων  2004, με τη σπουδαία διοργάνωση και με την ποικιλία των συναισθημάτων των Ελλήνων από τη χαρά στη λύπη και από την Εθνική υπερηφάνεια στην απογοήτευση.

 Η Λήμνος έχει μία ξεχωριστή θέση μέσα στον πολιτισμό, σε ένα πολιτισμό χωρίς ντόπινγκ, γιατί ο Χρήστος ο Μπουλώτης είναι ο αρχιτέκτονας του λόγου και της ιστορικής τεκμηρίωσης ενός βιβλίου-λευκώματος που κυκλοφόρησε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και που αναφέρεται στη φετινή λαμπαδηδρομία σε ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο, ένα πολύχρωμο ταξίδι στην ιστορία στον μύθο και το σήμερα .

 Είναι το βιβλίο που με την Ελληνικότητά του, το ιστορικό του μεγαλείο, την όμορφη εικονογράφηση, το μεστό ιστορικό λόγο,  θα πλουτίσει την παγκόσμια Ολυμπιακή βιβλιοθήκη και την Ολυμπιακή βιβλιοθήκη της πατρίδας μας. Είναι ένα έργο που συνθέτει εικόνες, τοπία και λόγο και δίνει ιστορική περιγραφή της σχέσεως Ολυμπιακής Φλόγας και Ελληνικού Φωτός. Είναι το βιβλίο που μας ταξιδεύει στο παρελθόν, στο σήμερα και ασφαλώς στο μέλλον.
            Η ιστορική ανάλυση, το γλαφυρό ύφος του Χρήστου Μπουλώτη, η βαθιά γνώση της ιστορίας, αποδεικνύουν ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό.

            Ο Χρήστος ο Μπουλώτης έχει συγγράψει και έχει επιμεληθεί τη μεγάλη αυτή πανηγυρική έκδοση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και η οποία κυκλοφορεί σε εννέα διαφορετικές γλώσσες Ο Χρήστος ο Μπουλώτης είναι μία φωτεινή προσωπικότητα από τη Λήμνο που έχει καταξιωθεί διεθνώς. Η δουλειά του είναι αποτέλεσμα της παιδείας που έχει, που εκτός από τις ανασκαφικές ερευνητικές εργασίες, έχει και σημαντική συγγραφική δραστηριότητα που τιμήθηκε το 1989 με το 1ο ευρωπαϊκό βραβείο, ενώ το 2000 τιμήθηκε στη χώρα μας με το πρώτο κρατικό βραβείο.

            Είναι πολυγραφότατος και εκτός από τα πολυάριθμα αρχαιολογικά του άρθρα και βιβλία, από το 1987 ασχολείται συστηματικά με μία μορφή λογοτεχνίας που αφορά τα παιδιά και τους νέους και έχει εκδώσει 40 περίπου βιβλία. Με ιδιαίτερο πάθος  ασχολείται με τη συλλογή παιδικών παιχνιδιών και όνειρό του είναι η δημιουργία Μουσείου ιστορίας  παιδικού παιχνιδιού  και βιβλίου, και το οποίο θέλει να δωρίσει στο Δήμο Μύρινας .Είναι μια προσωπική συλλογή με 6000 εκθέματα και μια δουλειά πολλών ετών με μοναδική πρωτοτυπία κάτι που πρέπει πλέον να μας απασχολήσει σοβαρά  

            Ο Χρήστος ο Μπουλώτης, είναι ένας αρχαιολόγος που διεξήγε ανασκαφές σε μινωικούς οικισμούς, ανάκτορα και νεκροταφεία της Κρήτης, στον κυκλαδικό οικισμό Ακρωτήρι Θήρας, στην μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας, στην αρχαία Ήλιδα, την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, και αλλού.
            Από το 1992 πραγματοποίησε το φοιτητικό του όνειρο να ανασκάψει και στα χώματα της πατρίδας την Λήμνο, να βυθιστεί στη θάλασσα του μύθου και της ιστορίας,  για να ζήσει το μεγαλείο του σήμερα μέσα από το τότε  Έτσι άρχισε συστηματικές ανασκαφές στο Κουκονήσι του Μούδρου, έναν ανθηρό προϊστορικό οικισμό, εφάμιλλο της Πολιόχνης, αλλά μακροβιότερο από εκείνη. Οι ανασκαφές στο Κουκονήσι, με την αμέριστη συμπαράσταση και του δημάρχου Μούδρου, συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας.

            Είμαι ευτυχής γιατί από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής μου στη Λήμνο, παρακολουθώ  την επιστημονική του πρόοδο και την αγάπη του για τον πολιτισμό. Με είχε εντυπωσιάσει όταν πέρναγα το πατρικό του σπίτι στη Νέα Μάδιτο στη Μύρινα, που τον έβλεπα με την επιτελική του ομάδα συγκεντρωμένους στο σπίτι του, που ασφαλώς μετά από πολύωρες συζητήσεις κατέγραφε τις χαρές και τις λύπες της επιστημονικής του έρευνας που έκανε στο Κουκονήσι του Μούδρου της Λήμνου.

            Ο Χρήστος ο Μπουλώτης συμμετείχε σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις, έδωσε διαλέξεις σε ξένα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Γαλλίας, Αυστρίας, και Βελγίου, και εξελέγη συχνά ως μέλος κριτικών επιτροπών για διδακτορικές διατριβές.

            Διετέλεσε μέλος της ελληνικής επιτροπής της UNESCO για θέματα πολιτισμού.
            Ο Χρήστος ο Μπουλώτης γεννήθηκε στη Μύρινα το 1952, όπου και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Μετά την πρώτη Δημοτικού, τέλος του 1959, μετακομίζει οικογενειακώς στην Αθήνα, συγκεκριμένα στον Περισσό, για να βρει εκεί μία θετή πατρίδα έχοντας όμως μόνιμα τα μάτια του στραμμένα στο γενέθλιο νησί της Λήμνου. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, αθεράπευτα νοσταλγός των παιδικών του χρόνων στον Τούρκικο Γιαλό, με θέα από το παράθυρό του  το Κάστρο και τον Άθω στο βάθος του ορίζοντα, τον Άθω, που όπως μας λέει ο Σοφοκλής, «σκιάζει νώτα λήμνιας βοός». Με το που έκλειναν τα σχολεία τον «φόρτωναν» οι γονείς του στο καράβι της γραμμής και τον έστελναν να περάσει όλες τις καλοκαιρινές διακοπές στο νησί.

            Μετά το πέρας των γυμνασιακών του χρόνων, μπαίνει αριστούχος στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να αποφοιτήσει με «Άριστα» από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Αμέσως μετά ως υπότροφος του Γερμανικού κράτους έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και Βύρτζμπουργκ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα τον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό, διδακτορικό που κρίθηκε με τον βαθμό «Άριστα μετ επαίνου». Η επιστημονική του σταδιοδρομία ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη.

            Στα τριάντα τρία του χρόνια εκλέχθηκε ως αρχαιολόγος-ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών, και παράλληλα καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ άρχισε να διδάσκει στα Τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

            Τιμώντας λοιπόν την προσφορά του στον χώρο της Αρχαιολογίας και στον πολιτισμό γενικότερα, ως Έπαρχος Λήμνου εκφράζοντας και τα συγχαρητήρια των συμπολιτών μας τον τιμούμε απόψε, με την αναμνηστική έκδοση του Επαρχείου για τους Ολυμπιακούς αγώνες που είναι το πένταθλο που έγινε για πρώτη φορά στην Λήμνο όταν ο μυθικός Ιάσονας πέρασε με τους αργοναύτες από το νησί μας

            Χρήστο σε ευχαριστούμε, να είσαι πάντοτε καλά.

                                               Θεόδωρος  Ι .  Μπαβέας    Έπαρχος   Λήμνου   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.