Αυτό το ξέρατε;


Την Μεγάλη Βρετάνια το μεγάλο ξενοδοχείο στη πλατεία συντάγματος στην Αθήνα το έχτισε Λημνιός. 

Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1830, η Αθήνα άρχισε να προσελκύει ένα νέο τύπο επισκεπτών, εύπορους Έλληνες της "Διασποράς" οι οποίοι είχαν την πρόθεση να πάρουν πίσω την κληρονομιά τον προγόνων τους. Μεταξύ αυτών  ένας επιφανής Λημνιός του 19 αιώνα από την Ατσική, ο Αντώνιος Δημητρίου, 


 ο οποίος υπήρξε την περίοδο 1820-40 μεγαλομέτοχος σε ασφαλιστικές εταιρείες στην Τεργέστη. Αγόρασε ένα οικόπεδο απέναντι στο Ανάκτορο του Βασιλιά Όθωνα και ανέγειρε το πρώτο "Stadtpalais", μια μεγαλοπρεπή οικία που αντανακλούσε τον εκλεπτυσμένο αστικό τρόπο ζωής του Λονδίνου και του Παρισιού.

Η εντυπωσιακή έπαυλη των 90 δωματίων ήταν η πρώτη μορφή του σημερινού ξενοδοχείου.  Πρόκειται για τους δύο ορόφους του σημερινού ξενοδοχείου της «Μεγάλης Βρετανίας», στο οποίο μεταγενέστερα προστέθηκαν και άλλοι όροφοι.  Ήταν ένα νεοκλασικό κτίριο με αναγεννησιακά στοιχεία στην πλατεία Συντάγματος σε σχέδιο του Θεόφιλου Χάνσεν. Άρεσε τόσο πολύ στον Όθωνα,  ώστε διέταξε όλα τα κτίρια γύρω από την πλατεία να κτιστούν στον ίδιο ρυθμό. Ο ίδιος ο Δημητρίου δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει. Στο μέγαρο Δημητρίου, όπως ονομαζόταν, νοικιάστηκε σε κάποια Γαλλική Σχολή και αργότερα, το 1874, τα παιδιά του το πούλησαν  στο ηπειρώτη ξενοδόχο Σάββα Κέντρο ο οποίος μαζί με  τον Ευστάθιο Λάμψα  και με ένα υπέρογκο δάνειο 800.000 δραχμών το μετέτρεψαν στο γνωστό σε όλους μας ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Με την άνευ προηγουμένου χλιδή του, το απαστράπτον αυτό ξενοδοχείο έγινε έμβλημα της πόλης της Αθήνας. Να και που εδώ η Λήμνος είχε τη συμβολή της.

Λεωνίδας Μαχαιρας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.