Ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι δεξιοί μιμητές του

Το σύνηθες επιχείρημα των αντιευρωπαϊστών ότι η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. θα μας αφελληνίσει έχει ήδη απαντηθεί από διάσημο έλληνα συγγραφέα: Πώς οι Βαυαροί, ενταγμένοι τόσες δεκαετίες στο γερμανικό κράτος, δεν άλλαξαν στο ελάχιστο και δεν «παραμορφώθηκε» η συμπεριφορά τους αλλά αντιθέτως συνεχίζουν να διατηρούν τα ξεχωριστά εκείνα στοιχεία που τους κάνουν να διαφέρουν από τους υπόλοιπους Γερμανούς και να φέρουν χαρακτηριστικά, όπως η γλεντζέδικη στάση απέναντι στη ζωή, που προσιδιάζουν μάλλον σε μεσογειακούς λαούς;
 
Μια απαραίτητη διευκρίνιση: δεν αναφέρομαι καθόλου στο οικονομικό κομμάτι τής για κάτι παραπάνω από τρεις δεκαετίες ελληνικής παρουσίας στην πάλαι ποτέ ΕΟΚ. Αυτό, αναλόγως της ιδεολογικής τοποθέτησης του καθενός, μπορεί να κριθεί από αντίθετες οπτικές γωνίες.
 
Επειτα από αυτή την εισαγωγή επιθυμώ να δηλώσω πως περισσότερο κι από τις τρόικες Γάλλων, Αγγλων ή Γερμανών θα προτιμούσα η χώρα που ανδρώθηκα να απαλλαγεί άμεσα από μια κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού, η οποία πιστεύω ακράδαντα πως έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της ως συμπαγής ομάδα με κοινά χαρακτηριστικά κατά τη δεκαετία του ’80 και μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
 
Κάποιος που γνωρίζει τον πολιτικό χώρο από τον οποίον προέρχομαι θα μπορούσε να ισχυριστεί πως ρίχνω ολόκληρο το ανάθεμα για την κατάντια ενός κράτους στον Ανδρέα Παπανδρέου και τους συντρόφους του. Αν και θεωρώ πως γι’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας ο συγχωρεμένος ιδρυτής του Κινήματος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, εν τούτοις δεν μπορώ να παραβλέψω και την… επιχείρηση μίμησης του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, με κορυφαία παραδείγματα τον λαϊκισμό της κυβέρνησης Καραμανλή και την «τακτοποίηση» λίγων (σε αυτό διαφέρουν οι «μπλε») ημέτερων σε νευραλγικές θέσεις. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τον Κώστα Καραμανλή να υπογράφει σε κάποια εκκλησία για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του σημειολογικά.
 
Θα επιχειρηματολογήσετε προφανώς υποστηρίζοντας ότι δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει; Ανταπαντώ: Ασφαλώς, όμως όταν ανέλαβε την εξουσία γιατί δεν έπραξε τίποτα γι’ αυτό; Δεν γνώριζε ότι ήταν αδύνατον να μετατραπεί αυτή η απόφαση, κάτι που τον καθιστά ανίκανο να αντιληφθεί βασικά στοιχεία της ελληνικής πολιτικής ή είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, οπότε κορόιδευε ανερυθρίαστα τον ελληνικό λαό;
 
Για να επιστρέψουμε όμως στον Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη και ο διορισμός ενός… γαλατά στην ελληνική πρεσβεία στη Σουηδία σηματοδοτούσε ακριβώς αυτό που πρέσβευε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ: Τον ακραίο λαϊκισμό και την απαράδεκτη εντύπωση όχι ότι είμαστε όλοι ίσοι (αυτό ποιος το αρνείται;) αλλά ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είσαι μορφωμένος, καλλιεργημένος ή εύστροφος. Ολοι, π.χ. μπορούν έτσι να αυτοαναγορεύονται σε… επιστήμονες, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί. Αλλά με αυτόν τον τρόπο σε τι χρησιμεύουν τα πτυχία, η κοπιαστική προσπάθεια, η σκληρή δουλειά, η έμπνευση και η δημιουργικότητα; Και αμέσως κάθε ξεχωριστός άνθρωπος αχρηστεύεται και το όραμα για μια πετυχημένη καριέρα αντικαθίσταται από έναν ξεκούραστο διορισμό στο δημόσιο με ευτελές αντάλλαγμα λίγες ψήφους από την ευρύτερη οικογένεια.
 
Συμπερασματικά, έχετε και την απάντηση γιατί πλέον δεν εξάγουμε πολιτισμό, γιατί δεν αναδεικνύονται νέοι Χορν, καινούργιες Παξινού, Χατζηδάκηδες, Θεοδωράκηδες, Ελύτηδες και Σεφέρηδες.
 
Σε αντίθεση με τη μηδαμινή παραγωγή διακεκριμένων καλλιτεχνών και διαπρεπών επιστημόνων, ανθεί η εμφάνιση όλο και περισσότερων αγενών, αναιδών, υπερφίαλων, ενοχλητικών, απροσάρμοστων και, φυσικά, ατάλαντων χρυσών μετριοτήτων που καταδυναστεύουν αυτή την έρημη χώρα σαν χιλιάδες τρόικες!!!
 
Γι’ αυτόν τον λόγο ακούς ψευδούς και τραυλούς σπορτκάστερ-προσφάτως σε πρωινή αθλητική εκπομπή φλυαρούσε ακατάσχετα κάποιος που έμοιαζε να κάνει ταυτόχρονα… γαστροσκόπηση!!! Για τις αιτίες που προανέφερα οι περισσότεροι συγγραφείς αδυνατούν να… γράψουν (!), οι τραγουδιστές να… ερμηνεύσουν, οι ηθοποιοί να… υποδυθούν, οι επιστήμονες να… ανακαλύψουν!!!
 
Λίαν προσφάτως, σταματημένος στο φανάρι της πλατείας στη Β. Γεωργίου περίμενα αμέριμνος να ανάψει πράσινο. Ξαφνικά άκουσα έναν δυνατό θόρυβο και το αμάξι μου ταρακουνήθηκε σαν από σεισμό! Ηταν προφανές ότι άλλο αυτοκίνητο έπεσε από πίσω μου. Βγαίνοντας να διαπιστώσω τι συμβαίνει, βλέπω πράγματι να με έχουν τρακάρει στο πίσω αριστερό φτερό. Ζητάω εξηγήσεις από τον 60άρη οδηγό του εν λόγω αυτοκινήτου κι εκείνος σαν να μην συμβαίνει τίποτα μου λέει: «Εκανες όπισθεν και με χτύπησες!!!». Αν, βεβαίως είχε συμβεί κάτι τέτοιο ποιος νομίζετε ότι θα έβγαινε πρώτος από το αυτοκίνητό του; Αλλά το ζήτημα δεν είναι η ασήμαντη ζημιά αλλά η αγωγή (η ποια;) που θα έχει δώσει αυτός ο γνήσιος εκφραστής των ιδεών του Παπανδρεϊσμού στα παιδιά του: «Εχει δίκιο ο άλλος; Κάντε το κορόιδο και δουλέψτε τον μήπως και ξεφύγετε δίχως να πληρώσετε». Και σε μεγαλύτερη κλίμακα μην πληρώσετε την εφορία, μην σταματήσετε στο κόκκινο, μην σεβαστείτε τους πεζούς, μην υπολογίσετε τον συνάνθρωπό σας, δηλητηριάστε και κανένα ζώο να… γελάσουμε!
 
Λυπάμαι που το λέω, αλλά για να αναστηθεί η Ελλάδα μας πρέπει πρώτα να πεθάνει αυτή που κρατάμε με την τεχνητή αναπνοή στη ζωή. Ηταν τελικά γραφτό το κόμμα που ανέδειξε πρώτο όλη αυτή την αθλιότητα να είναι αναγκασμένο τώρα να πάρει την ευθύνη, βγάζοντας τον ασθενή από την μπρίζα και δίνοντάς του τη χαριστική βολή!!!
Αρης Νόμπελης

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην είσαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την χαριστική βολή. Εάν παρακολουθούσες την τελευταία ομιλία του Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο της κεντρικής επιτροπής τους θα μπορούσες να καταλάβεις ότι δεν είναι βλάκας .Ότι έκανε το έκανε βάσει σχεδίου και με πλήρη επίγνωση του όποιου αποτελέσματος. Τον χαρακτήρισαν αμετανόητο, αλλά είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ διότι ξέρει τι κάνει. Η σημερινή κατάσταση πλέον αναμφισβήτητα δεν είναι λανθασμένων χειρισμών αλλά καλά οργωμένου διεθνώς σχεδίου ,και το όποιο αποτέλεσμα μένει να το δούμε. Πιστεύω ότι τα δύσκολα είναι πίσω και τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη.
Όσο για τους 153 είναι όλοι στο κόλπο διότι και η όποια μεμονωμένη ψεύτικη κραυγή είδατε πως υποτάχθηκε στο κάλεσμα του καταστροφέα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κοινωνίας. Οι προπαγανδιστές ξέρουν πως να ελέγχουν τις μάζες και τον ΟΧΛΟ. Και το ΠΑΣΟΚ στην προπαγάνδα ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.