Το τέλος μίας σχέσης

Τελειώνει μόνον ότι υπήρξε. Μα αν υπήρξε αληθινό, πάντα θα υπάρχει.
 
Στους βιβλιόφιλους και κινηματογραφόφιλους  και όχι μόνο, είναι γνωστή  η ταινία «Το τέλος μιας σχέσης». Η θρυλική ιστορία αγάπης του Γκράχαμ Γκρην έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο: το 1955 με πρωταγωνιστές την Ντέμπορα Κερ και τον Βαν Τζόνσον, καθώς και το 1999, σε σκηνοθεσία του Νιλ Τζόρνταν, με πρωταγωνιστές τον Ρέιφ Φάινς και την Τζούλιαν Μουρ.

Η παράνομη ερωτική σχέση του Μόρις Μπέντριξ με τη Σάρα, που ανθίζει στα ταραγμένα χρόνια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τη γερμανική αεροπορία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, λήγει όταν εκείνη τον εγκαταλείπει ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση. Δύο χρόνια αργότερα, έπειτα από μια τυχαία συνάντηση που αναζωπυρώνει τον έρωτά του και τη ζήλια του, ο Μπέντριξ προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό αστυνομικό και του αναθέτει να παρακολουθεί τη Σάρα με αποτέλεσμα ο έρωτάς του γι' αυτή να του γίνει πολύ σύντομα εμμονή.


Το βιβλίο «Το τέλος μιας σχέσης», αποκαλύπτει μια ιστορία με εικόνες που εναλλάσσονται γρήγορα, αλλά με επιλεγμένο τρόπο. Την αποκωδικοποίηση συμπεριφορών και την ενδελεχή αναζήτηση  στα εσώψυχα των πρωταγωνιστών του, στην αληθινή ζωή, στα καθημερινά της βήματα, στην πάλη των συναισθημάτων με τη λογική και στην αντιπαράθεση τού θέλω με τις πληγές που ο καθένας κουβαλάει.

Ένα παντρεμένο ζευγάρι, η σύζυγος όμορφη, ο σύζυγος ανώτατος κρατικός υπάλληλος, και ο φίλος και εραστής της συζύγου, συγγραφέας στο τελευταίο βήμα πριν γίνει ευρύτατα γνωστός. Οι τρεις πρωταγωνιστές πορεύονται και με μικρές αντιδράσεις, σκέψεις, επιλογές, χαράζουν ο καθένας το χαρακτήρα του στον καμβά της ζωής, επικουρούμενοι από άλλα πρόσωπα, όπου το απαιτεί η παρουσίαση μιας άποψης, μιας κατάστασης ή μιας αναζήτησης, γεννημένης στην, ή και από, καρδιά ή ψυχή. Η ηθική, συγκρούεται με τη λογική, το πάθος που σαλεύει μυαλά και αντί να εκδηλώνει την αγάπη γεννάει μίσος για το αγαπημένο, το μίσος που με την εκδήλωσή του πονάει αυτόν που το εκφράζει το ίδιο με εκείνον που ενάντιά του στρέφεται, ο θεός και η πίστη, η αρρώστια της ιδιοκτησίας του άλλου, ακόμα και του παρελθόντος του, οι συνεχείς προκλήσεις για επιλογές ζωής που αναβάλλονται -μέχρι πότε, άραγε, μπορεί να τις αναβάλλει κανείς;

Η όμορφη γλώσσα , η ανάμιξη του χθες με το τώρα και η άτακτη μα γεμάτη σημασία μετάβαση σε διάφορες χρονικές πτυχές, η οποία αποκαλύπτει άγνωστα μέχρι τότε γεγονότα, η εμφάνιση προσώπων που οι ερμηνείες τους αλλάζουν την αλήθεια και αποκρυπτογραφούν συμπεριφορές, διαμορφώνουν μια πλοκή που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Ένα βιβλίο, γραμμένο από ένα μεγάλο συγγραφέα, που αν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από κάμποσα χρόνια εξακολουθεί να είναι αληθινό και συγκινητικό, χαράζοντας ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα ζωής όπως κάνουν, ή οφείλουν να κάνουν, όλες οι ουσιαστικές σχέσεις. Άσχετα με το έγκαιρο της αντίληψης γι’ αυτό, άσχετα και από το χρόνο της συνειδητοποίησής του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.