8 Μαρτίου, ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος 8 Μαρτίου, εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Είναι ημέρα γιορτής και ανάδειξης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών όλου του κόσμου. Ημέρα προβολής των διεκδικήσεων για γυναίκες πολλών χωρών αλλά  δυστυχώς τα στοιχεία  παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας δεν είναι ευχάριστα,  δεν αφήνουν περιθώρια για γιορτές.

 Παρόλο που οι γυναίκες ανέκαθεν σηκώνουν καρτερικά το βάρος και την ευθύνη, στυλοβάτες ως σύζυγοι, ως μητέρες, ως σκληρά εργαζόμενες, ως αγωνίστριες όποτε τις καλεί η πατρίδα, ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει  τη γυναίκα στη χώρα μας είναι απογοητευτικός......


. Από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των δύο Φύλων, ο οποίος αποτυπώνει τις διαφορές των δύο Φύλων σε 4 καίριους τομείς : Οικονομία, Εκπαίδευση, Πολιτική και Υγεία, η Ελλάδα.    Στην Ελλάδα οι γυναίκες εκπαιδεύονται, μορφώνονται και μάλιστα διακρίνονται, αλλά όταν αναζητηθούν αργότερα, ως εργαζόμενες επιστήμονες και επαγγελματίες, σπάνια θα τις βρει γιατί οι θέσεις  συντριπτικά καταλαμβάνονται από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Έλλειψη πολιτισμού και δημοκρατίας; Ή αδιαφορία μιας κοινωνίας που επενδύει στη μόρφωση όλων των παιδιών της, αλλά στη διαδρομή αφήνει αναξιοποίητα τα μισά;

Απαιτούνται γενναιόδωρες  μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πολιτεία ώστε να αναγνωρίζεται και ενισχύεται η μητρότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στη μητέρα,    για περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, πιστή τήρηση του νόμου (3488/2006) για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία και την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Απαιτείται η έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας Αγρότισσας.

 Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που περνάει όλη η χώρα μας , αλλά και στον αιώνα της γνώσης, της πληροφορίας και της ανταγωνιστικότητας οι κοινωνίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν αναξιοποίητο και να κόβουν ευκαιρίες από το μισό ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζονται όλα τα μυαλά και όλα τα ταλέντα, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι ευθύνη όλων να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα και πιο δημιουργικά μυαλά.

 Ας μην κρατάμε καθηλωμένο το μισό δυναμικό της χώρας σε χαμηλά επίπεδα. Ας βρούμε τρόπους να του δώσουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του και να προσδώσει και στην κορυφή μερικά από τα πολύτιμα γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως η δέσμευση, η οργάνωση, η συστηματικότητα, η ευαισθησία, η αποτελεσματικότητα, η πολυπραγμοσύνη. Το όφελος θα είναι για όλη τη χώρα, για όλους μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.