Ο πυρετός των εκλογών και η κρίσιμη ψήφος

Την σκέψη σας την εμπιστευόσαστε σε κάθε περίπτωση; Θα έλεγα για την ακρίβεια του λόγου  όχι πάντα.  Είμαστε στο έλεος των γνωστικών μας προκαταλήψεων ενώ πολλές φορές θέλουμε να ξεχνάμε την πραγματικότητα. Δεν θέλουμε να κρατάμε στη μνήμη μας τα πραγματικά γεγονότα και αρκούμαστε στο να ικανοποιούμε τη σκέψη μας με αποδοχή μικρών και εύπεπτων μηνυμάτων που προσφέρουν έντεχνα οι επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι με αδιαφιλονίκητη  σκοπιμότητα βέβαια.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα με τις επερχόμενες εκλογές. Υπάρχει μία τάση   να επιδιώκεται η  λήψη γρήγορων αποφάσεων. Να γίνουν όλα γρήγορα  Μας βομβαρδίζουν με χιλιάδες αλλά απλά μηνύματα ή εντελώς άσχετα θέματα,  προσπαθώντας να μας αποτρέψουν  να πάρουμε  τη σωστή απόφαση που θα είναι απόρροια  χρόνου και σκέψης. Προσπαθούν Να στρέψουν την προσοχή μας μακρυά από το πραγματικό πρόβλημα. Την επιβίωσή μας. Τι θα γίνει αύριο, τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο, του χρόνου.................


Το βλέπουμε με τον πυρετό προετοιμασίας των εκλογών και την επιλογή υποψηφίων στη περισσότερo κρίσιμη ψήφο από ποτέ. Ένταση και φιλοδοξίες αλλά ελάχιστες  ουσιαστικές κουβέντες για το κούρεμα και τις σοβαρές επιπτώσεις του στη καθημερινή ζωή μας. Την κακομοιριά μας θέλουμε να την ξεχνάμε. Δεν θέλουμε δυσάρεστες εικόνες, Προτιμούμε τα επικοινωνιακά λουκούμια που μας δίνουν ματαιόδοξα οράματα. Σκεφθήκαμε όμως ότι θα μπορούσε να γίνει αν προσφέραμε ένα ποσοστό  της περιφρόνησης μας σε αυτούς τους κυρίους, για άσκηση πίεσης και την απόκτηση   κρυφού πλεονεκτήματος προς κέρδος  χρόνου για σκέψη; Σίγουρα οι προκαταλήψεις μας οδηγούν  να προσκολληθούμε  σε πολιτικές τοποθετήσεις ή και χαλαρή προσκόλληση  σε ιδέες κλισέ, όπως εγώ πάντα ψήφιζα δεξιά ή είμαι πατριώτης ή σοσιαλιστής.. Μήπως όμως το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αν καταγράφομε  και απαντούσαμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις;

Τα πάντα στηρίζονται στις σφυγμομετρήσεις που κάνουν τα κόμματα. Αν τυχόν δεν υπάρχει για παράδειγμα μνημονιακή πλειοψηφία τότε προβλέπω να μην γίνονται εκλογές. Αυτό θα το διαπιστώσουν βέβαια αν εσείς τοποθετηθείτε. Από την άλλη πλευρά υπάρχει σιωπηρή αποδοχή και προώθηση του μηνύματος δεν ψηφίζω κανέναν….Αυτό και μόνο αυτό δίνει το δικαίωμα στα μεγάλα κόμματα να εκλεγούν με λιγότερο αριθμό ψήφων Αυτά όμως δεν τα καταλαβαίνουμε με τον ενθουσιασμό και τη γρήγορη απόφαση που μας επιβάλλουν.

Ένα πράγμα που θα μας βοηθήσει   από εδώ και εμπρός    είναι η διατήρηση μιας συνεχούς, υγιούς  δόσης σκεπτικισμού για τα πάντα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ανακριτικοί σε ιδέες που ο καθένας δέχεται ως αδιαφιλονίκητες.   Πρέπει  να  διατηρήσουμε το μυαλό μας ανοικτό στη διαδικασία της συνεχούς αμφισβήτησης των πάντων. Αν και η ζωή είναι πολύ σύντομη το κάνει αυτό όλη την ώρα και  κυριολεκτικά με τα πάντα. Η διαδικασία αυτή μας εξασφαλίζει τη στιγμή που θα  το κάνουμε όταν πρέπει. 

Αν απορρίψουμε  κάποιον υποψήφιο ή κόμμα,  παρότι υπάρχει ένα ψήγμα αμφιβολίας για την επιλογή μας, χωρίς να το εξερευνήσουμε  πλήρως, μπορεί να είναι μόνο για να μας εξαπατήσει από ανακαλύψεις που οδηγούν σε βελτιώσεις στη ζωή μας  που δεν είχαμε φαντασθεί ως δυνατές.

Μόλλη Μαχαίρα

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με την άποψη σου ότι αυτές οι εκλογές όποτε γίνουν Μάιο η αργότερα είναι οι ποιο κρίσιμες. Η συμμέτοχη του κόσμου θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την σωστή αξιολόγηση, διότι η αποχή θα είναι καταστρεπτική. Σήμερα τα κόμματα εξουσίας ποντάρουν στην λιγότερη συμμέτοχη. Ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει ΟΛΟΙ να ψηφίσουν ΑΛΛΑ να επιλέξουν νέα πρόσωπα στην πολιτική. Όποιο κόμμα και να ψηφίσουν, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ κανένα από τους παλαιούς πολιτικούς οι οποίοι φέρουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό που είμαστε σήμερα. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ . ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. ΑΣ ΜΗ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΤΟ 1920.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.