Συμμετοχή της Λήμνου στη έκθεση NEXUS


Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικών Τουρισμού που έλαβε χώρα στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο από 29 Μαρτίου έως 1 Απριλίου στην Παιανία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού, Ε.Ο.Τ., Ξ.Ε.Ε. ΗΑΤΤΑ, ελληνοβρετανικού  επιμελητήριου και με τις  ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την έκθεση τίμησαν με τη παρουσία τους πλήθος επισήμων αλλά από τη περιφέρεια το παρόν τους  έδωσαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλής , η αντιπεριφεριάρχης Τουρισμού κυρία Λύκου,Αναγνώστου Χατζημιχάλης, εκπρόσωποι άλλων περιφερειών και επιμελητηρίων της χώρας καθώς και τουριστικοί πράκτορες  Ψυχή του περιπτέρου της ήταν η κυρία Πολιτάκη με συνεργασία των Βαρελτζή, κ. Μαυράκη από την Λήμνο κατόρθωσε να ανταποκριθεί επάξια στο δύσκολο έργο παρουσίασης  των τουριστικών δυνατοτήτων της Περιφέρειας.



Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα υπήρχαν τραπέζια όπου κάθε περιφέρεια εξέθετε τα προϊόντα της όπως τυριά, λάδι, κρασιά όλων των ειδών και απαιτήσεων λαδωτήρια, παξιμάδια, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα που προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.       

Κατά την διάρκεια της έκθεσης οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες καθώς και οι επισκέπτες, είχαν την  δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, γαστρονομικός, θαλάσσιος (καταδυτικός), πολιτιστικός, spa-wellness, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν σεμινάρια βασικών αρχών ναυαγοσωστικής-Α Βοηθειών, ομιλίες με θεματική ιδιαιτερότητες ταξιδιών με θρησκευτικό χαρακτήρα, οι Προοπτικές Ανάπτυξης του οινοτουρισμού ως εναλλακτική μορφή, και άλλα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε  η ομιλία « Στην γειτονία του Άθως» η οποία λόγω του πλούτου των πνευματικών πολιτιστικών θρησκευτικών στοιχείων της Ορθοδοξίας συγκίνησε όλους εμάς τους παρευρισκομένους.   

Από τις συζητήσεις που είχαμε με εκπροσώπους  των περιφερειών, των επιμελητήριων αλλά κυρίως με τους τουριστικούς πράκτορες, το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ το οποίο προέκυψε ήταν  ότι οι ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ανταποκρίνονται ιδανικά στη σημερινή ανάγκη  αναζήτησης  νέων κατευθύνσεων και νέων διεξόδων για την εθνική μας ανάπτυξη. Δημιουργούν πρόσθετο εισόδημα για τον άνθρωπο της περιφέρειας και γενικότερα για τις τοπικές κοινωνίες ,επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου και  προσφέρουν εργασία που  συγκρατεί  τον πληθυσμό στην ύπαιθρο .
 
Δυστυχώς όμως το πρόβλημα είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες και η ευρύτερη κοινή γνώμη έχουν εκπαιδευτεί σε μια αντιεπενδυτική λογική, που στέκεται εμπόδιο σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφορά  για να αυξήσουμε τις πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης.


Υπάρχουν βέβαια και οι συντεχνιακές αντιδράσεις που μας κρατούν όμηρους στην υπανάπτηξη. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά η Π.Ν.Ο. έχει κηρύξει 48η  απεργία την Μ. Τρίτη κ Μ. Τετάρτη προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, για τους νησιώτες, για την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Ο Απρίλιος και ο Μάιος  είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες κατά τους οποίους πρέπει να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα των προκρατήσεων από το εξωτερικό έτσι ώστε η διαφαινόμενη κρίση να περιοριστεί στο 3% . Μια μείωση της τάξης του 10% θα σήμαινε για φέτος και απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο.


Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου τολμώ να πω ότι ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του αποτελούν μονόδρομο για την δοκιμαζόμενη περιφερειακή Ελλάδα . Ο τουρισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που είναι κρίμα να χαθεί. Κρίμα για την εθνική οικονομία .κρίμα για την περιφερειακή ανάπτυξη. 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.