Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα


Αυτά τα αποσπάσματα που θα διαβάσετε παρακάτω, γράφηκαν το 1947 από έναν Αμερικανό που επισκέφθηκε την Ελλάδα για να συντάξει την έκθεσή του στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου "Μάρσαλ"και έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο  "Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα". Είναι το πιο επίκαιρο βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάσουν οι κάποιοι πολιτικοί μας σήμερα που επικαλούνται την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.

[...] η πρώτη ημέρα εργασίας στην Αθήνα επιβεβαιώνει τις εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας τις αναφορές και τα έγγραφα στην Ουάσινγκτον. Έχουμε ένα φτωχό λαό με μια ανίκανη κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα το οποίο απαιτεί από τους υπουργούς να έχουν ως κύριο μέλημά τους την παραμονή στο αξίωμα, παραμελώντας τα προβλήματα της ανοικοδόμησης και την επαναδραστηριοποίηση του εμπορίου και των συναλλαγών".


"Δεν υφίσταται εδώ κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικών χειρότερων από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον ατομικό τους αγώνα για εξουσία που δεν έχουν το χρόνο, αν υποθέταμε ότι είχαν την ικανότητα, να αναπτύξουν μια οικονομική πολιτική".[...]

 […] Είναι εμφανές ότι στο έδαφος της πολιτικής ίντρικας, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να ευδοκιμήσουν ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη. Είναι σκληρή αυτή η γενικολογία αλλά αποτελεί συγκρατημένη εκτίμηση όσον αφορά τα δεινά της Ελλάδας. Το κατά πόσον αυτή η χώρα έχει τις δυνατότητες να απολαύσει τους καρπούς μιας αληθινής δημοκρατίας είναι το μέγα ερώτημα.  […]

 […] Αίσθησή μου είναι ότι το Ελληνικό κράτος, έχοντας υποβάλει αίτηση βοηθείας και εποπτείας, έχει θέσει στο μέτρο αυτό, όρια στη ίδια του την εθνική κυριαρχία. Αν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μία τόσο μεγάλη επένδυση με στόχο την ανάκαμψη της Ελλάδας, η κοινή λογική λέει ότι η απόφαση αυτή υπαινίσσεται και τη χρήση μέσων που απαιτούνται ώστε η ανάκαμψη να είναι τελεσφόρος. Την πραγματικότητα αυτή η Ελληνική κυβέρνηση την έχει αναγνωρίσει και την έχει συμπεριλάβει στη ελληνική notam.. […]

Οι αλήθειες που καταγράφονται στο βιβλίο είναι συνταρακτικές. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε όλοι στο γεγονός ότι οι ομοιότητες της Ελληνικής κατάστασης του τότε με το σήμερα είναι καταπληκτικές, σε τέτοιο σημείο που ο αναγνώστης εύλογα διερωτάται  σε τι έχει αλλάξει η Ελλάδα από τότε;  Αυτή  είναι μία προφανής   και έντονη αίσθηση που πηγάζει από την ανάγνωση του τίτλου του βιβλίου μέχρι και το περιεχόμενο της έκθεσης  του Porter.

 Το μνημόνιο που έχουμε  σήμερα, τότε το ονομάζαμε ‘ notam’.  Η πτώχευση και η χρεωκοπία του τότε, σήμερα την ονομάζουμε συντεταγμένη χρεωκοπία.  Ευτυχώς που ο εμφύλιος σήμερα δεν υπάρχει και ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. 

Δεν θα επαναλάβω το κλασικό εφεύρημα ''τα συμπεράσματα δικά σας'' που χρησιμοποιούν πολλοί όταν δεν έχουν να πουν κάτι. Πιστεύω  ότι οφείλουμε  να κάνουμε κάτι.

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Μόλλη Μαχαίρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.