Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη Λήμνο !

Ο νέος θεσμός της περιφέρειας συμπληρώνει κιόλας τη πρώτη του θητεία. Οι προσωπικές επιθυμίες των Λημνιών συμπατριωτών μας για εκλογή στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας  άρχισαν να εκδηλώνονται ανοικτά σε κάθε χώρο, προσπαθώντας να επηρεάσουν ή να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Ο Μάιος εξάλλου είναι κοντά. Επιθυμούν να εκλεγούν σύμβουλοι στη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου η Λήμνος δεν έχει το δικό της αντιπεριφερειάρχη, είναι ακέφαλη και η εκπροσώπησή της στα οικονομικά όργανα και στον προγραμματισμό έργων παραμένει πενιχρή. Το είδαμε και στον απολογισμό έργου της περιφέρειας ενώ  ο Δήμαρχος Λήμνου αναγκάστηκε να υποκαταστήσει την περιφέρεια στο νησί πάρα πολλές φορές. Ένα πραγματικό αλαλούμ αρμοδιοτήτων. Ας θυμηθούμε   ότι για την αγορά μίας σημαίας, έπρεπε να υπογράψει ο περιφερειάρχης στη Μυτιλήνη. Καταλαβαίνετε λοιπόν για ποιες αρμοδιότητες μιλάμε. Ο δικός μας ο εντεταλμένος σύμβουλος παρέμεινε χωρίς καμία εξουσία. Μόνο για τη κατάθεση στεφανιών, όπως......
 ισχυρίζονται πολλοί στο νησί.

Η κοινωνική αλλαγή που έπρεπε να προέλθει από τον εκσυγχρονισμό που επιχειρήθηκε με τον Καλλικράτη , δυστυχώς για τη Λήμνο δεν ήρθε.  Η δικιά μας  γενιά θα πρέπει να παραδώσει στην επόμενη όχι μόνο τα ιδιωτικά της περιουσιακά στοιχεία αλλά και τα συλλογικά αγαθά που θα καθορίσουν τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να ευημερήσουν και αυτές. Σε αυτό δυστυχώς έχουμε αποτύχει και το χειρότερο δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμη. Η έλλειψη συμμετοχής του νησιού μας στην αγορά και τις επερχόμενες αλλαγές της οικονομίας που είναι κατ’ εξοχή δουλειά της περιφέρειας,  μας έχει καθηλώσει στην λανθασμένη  αντίληψη της  τοπικής παραδοσιακής αυτάρκειας. Αντί λοιπόν να εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη κρατική προστασία για τις αποζημιώσεις από τα τις καταστροφές των κουνελιών, τη γεωργία είτε για την  μελισσοκομία εξασφαλίζοντας παράλληλα ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη τοπική οικονομία, στερούμε ενσυνείδητα με την κομματική μας ψήφο, από τα παιδιά μας τη δυνατότητα να ελπίζουν  σε καλύτερο περιβάλλον, σε αειφόρο ανάπτυξη,  υγιή οικονομία καθώς και την   πιθανότητα για ίσες  ευκαιρίες.

Θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει  πολλά  για το τόπο αλλά  δεν το θέλουμε . Δεν κάναμε ορθή επιλογή περιφερειακών συμβούλων κατά τη γνώμη μου, ακολουθώντας  έντονα κομματικά προστάγματα χωρίς να απαιτήσουμε τη τοποθέτηση αντιπεριφεριάρχη στη Λήμνο. Δεν είναι μόνο αυτά τα λάθη μας.  Απλά πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει και θα έδιναν την απαιτούμενο κίνητρο να μείνουν οι νέοι μας στο νησί, δυστυχώς  παρέμειναν κουβέντες του καφενείου και προεκλογικές υποσχέσεις. Ιδού μερικά παραδείγματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των βοσκοτόπων μας έχουν εμφανή τα σημάδια της υποβάθμισης , ενώ η απώλεια της παραγωγικής ικανότητας , οι πλημμύρες, η διάβρωση, τα καταστροφικά κουνέλια, ο περιορισμός της δίαιτας των υπογείων νερών  είναι το τίμημα που ήδη πληρώνουμε και θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Η ενοικίαση των κοινοτικών βοσκοτόπων γίνεται σε μεγάλο αριθμό κοπαδιών με αποτέλεσμα την υπερβόσκησή τους, γεγονός που  δεν συμβάλλει στην αειφορία της περιοχής. Απεναντίας, η σύνταξη λιβαδοπονικής μελέτης για τους βοσκοτόπους και η εγχώρησή τους για 30-50 έτη σε ένα σύστημα μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) για βόσκηση τη κατάλληλη εποχή με τον ανάλογο αριθμό ζώων, όπως θα προβλέπει η μελέτη, είναι αειφόρος πράξη που έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Δυστυχώς η λήψη τέτοιων μέτρων έχει  πολιτικό κόστος που είναι βραχυχρόνιο και αποφεύγεται από όλους. Γι’ αυτό φθάσαμε ως εδώ.

Θα μπορούσε να είχε προωθηθεί η κατασκευή ομβροδεξαμενών αλλά κυρίως η παρακολούθηση του ισοζυγίου νερού και η υποβοήθηση εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με μικρά πέτρινα φράγματα ανάσχεσης της ροής όπως έκανε στην Απέραθο της Νάξου ο Μανώλης Γκλέζος. Ποιος όμως θα τα κάνει αυτά; Μελέτες για τελεφερίκ στο Φαναράκι ξέρουμε να κάνουμε  αλλά για το φράγμα του Κάσπακα ή τη λιμνοδεξαμενή στην Ατσική ούτε κουβέντα. Αλήθεια γιατί να την κάνουν; Μελέτες υπάρχουν ήδη άρα δεν υπάρχει το κίνητρο να  βγάλουν κάποιοι χρήματα.!!!

Στη  Λήμνο έχω ξαναγράψει ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τη φέρουσα ικανότητα σε παραθεριστές και να σταματήσουμε να εκδίδουμε οικοδομικές άδειες αν έχει ξεπεραστεί. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης τοπικού οικοσυστήματος χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Δεν ακούει κανείς και φυσικό είναι αφού δεν υπάρχει κανείς να ακούσει.

Πιστεύω ότι η τετραετία που πέρασε ήταν ακόμα μία χαμένη ευκαιρία για τη Λήμνο.
Ας αναλογιστούμε
‘’Ποια είναι’’ η σημερινή κατάσταση
‘’Ποια θα έπρεπε να είναι’’ και
‘’ποιος είναι ο  κατάλληλος τρόπος δράσης’’ για να αλλάξουμε το  ‘’Ποια είναι’’ στο ‘’Ποια θα έπρεπε να είναι’’
Ας μην ξεχνάμε, τίποτε δεν γίνεται σε ένα κοινωνικό κενό αλλά σε ένα νησί όπου οι αξίες των κατοίκων του  θα πρέπει να γεμίζουν τις φαρέτρες των εκπροσώπων του.

 Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για τη Λήμνο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.