Λήμνος και ANZAC


Πριν από λίγες ημέρες,  μου δώρισαν ένα καταπληκτικό βιβλίο για τη Λήμνο, που είχε θέμα την εκστρατεία της Καλλίπολης «ΛΗΜΝΟΣ και ANZAC». Συγγραφέας του, ο Λημνιός Αριστείδης Τσοτρούδης, ένας ξεχωριστός ιστορικός συγγραφέας με πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχω διαβάσει παλαιότερα βιβλία του, και μου άρεσαν πολύ,όπως η μεγάλη συμφορά της Λήμνου, Λήμνιοι Ήρωες, Η Γερμανική κατοχή της Λήμνου και η Λήμνος 1912-2012 -100 χρόνια ελευθερίας και προόδου.

Η νέα του δουλειά και πάλι εξαιρετική. Άψογη εμφάνιση, με πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης και ευκολία ανάγνωσης,  Ένα σοβαρό βιβλίο, που επιχειρεί με επιτυχία μία ιστορική ανασκόπηση μιας άγνωστης εποχής στους περισσότερους από εμάς με αντικειμενική και άψογη εξιστόρηση των γεγονότων τεκμηριωμένων, με πλήθος πηγών  με κύρος και ποιότητα.

Πέραν του πλούσιου φωτογραφικού υλικού που με επιμέλεια  πρωτοτυπία και σχολαστικότητα παρουσίασε ο συγγραφέας, ανακάλυψα  γεγονότα που δεν γνώριζα. Με πολύ απλό τρόπο ο κ.Τσοτρούδης εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντική για τους Αυστραλονεοζηλανδούς η Λήμνος και η εκστρατεία της Καλλίπολης, γιατί σφυρηλάτησε της έννοια της εθνικής τους ταυτότητας και γιατί απέκτησε φήμη, που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου.Δεν είναι τυχαίο γεγονός η τόσο μεγάλη Λημνιακή κοινότητα στην Αυστραλία.


Το κυριότερο όμως μήνυμα που βγάζει στην επιφάνεια το βιβλίο, είναι: «ότι το μεγάλο θύμα της Καλλίπολης υπήρξε το Ελληνικό Έθνος, διότι ο Διχασμός ξεκίνησε το 1915 και κορυφώθηκε το 1922 με τη Μικρασιατική καταστροφή, αποτέλεσμα της οποίας  ήταν η προσφυγιά ενάμισυ εκατομμύριου Ελλήνων της Μ. Ασίας  και η ισοπέδωση της Ελληνικής οικονομίας.»

Ευχαριστώ τον συγγραφέα και συμπατριώτη μου Αριστείδη Τσοτρούδη γιατί ακόμα μία φορά με αυτό το βιβλίο του ανέδειξε την ιστορική μνήμη τη προσφορά της νησιού μας  και τη λαϊκή παράδοση της Λήμνου.

Μόλλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.